Search

sâmbătă, 4 februarie 2012

DNA: Blejnar instigator la evaziune fiscală


Sorin Blejnar, şeful ANAF, este anchetat penal. Procurorii DNA au deschis un dosar nou pe numele lui Blejnar şi al lui Codruţ Marta, fostul său şef de cabinet, pentru instigare la evaziune fiscală. Şeful Fiscului apare în acest dosar ca protector al celei mai mari reţele de contrabandă cu motorină şi benzină. Capul reţelei este Attila Peter Racz, unul dintre cei mai prolifici importatori de petrol la negru din România, care are legături şi cu mafia italiană. Totul a început de la un denunţ al omului de afaceri prahovean, Vlad Constantin, despre care noi am scris de ne-a venit rău.
Despre dosarul lui Racz s-a discutat destul de puţin. Pentru că denunţul a plecat de la omul de afaceri Vlad Constantin, din Prahova, cele mai multe date apar tot la noi. În august 2011, scriam: ”Un raport al Curţii de Conturi din 2009 arată cum se fac, în România, sub protecţia instituţiilor statului, afacerile cu produse petroliere. Cei care cred că recenta arestare a lui Attila Racz, despre care se spune că ar fi unul dintre oamenii de bază ai lui Sorin Blejnar, ar putea să ducă la căderea şefului ANAF se înşală. Blejnar ştie prea multe, Blejnar a cotizat prea sus, pentru a putea fi sancţionat. Cei care vor să-l schimbe trebuie să-l roage să se dea la o parte. În aceste condiţii, şefului ANAF i se pregăteşte o frumoasă retragere la Curtea de Conturi, undeva în toamna acestui an. Orice altă variantă a fost exclusă de adevărata Regină! Vă vom demonstra, începând de astăzi, că afacerile ilegale cu petrol sunt, de fapt, coordonate de cei care deţin puterea politică şi controlează instituţiile sta-tului. Deci, ar fi bine ca în perioada următoare să nu vă mai afişaţi cu noi!”
Deci, anul trecut, în august, nu credeam că Blejnar poate păţi ceva. Nici acum nu credem foarte tare, după ce l-am văzut pe Blejnar încingând o horă alături de tovarăşul Franks.
Procurorii DNA îl anchetează pe Sorin Blejnar pentru instigare la evaziune fiscală împreună cu fostul său şef de cabinet, Alexandru Codruţ Marta, despre care am scris, de asemenea, destule. Potrivit DNA, şeful fiscului ar fi coordonat ani buni contrabanda cu ţiţei din România. Mai mult, şi-a dezvoltat propria reţea ilegală, condusă de Racz Peter Attila, unul din capii contrabandei cu combustibili din ţara noastră.
Totul a început în 2008, în urma unui denunţ al unui om de afaceri prahovean, Vlad Constantin. Blejnar a fost acuzat atunci, că, prin Racz Atilla percepea mită pentru fiecare cisternă cu motorină care intra în ţară, legal sau ilegal. La acea vreme, Blejnar era adjunctul şefului de la Garda Financiară, structura centrală. “În data de 19.09.2008, procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu cu faptul că există indicii că numitul Blejnar Sorin, în calitate de comisar general adjunct al Gărzii Financiare – Comisariatul General ar pretinde şi primi prin intermediul lui Racz Peter Attila, administrator al SC Bioclect SRL Oradea sume de bani de la agenţi economici care se ocupă cu comercializarea produselor petroliere pentru a nu dispune efectuare de către comisarii Gărzii Financiare a unor controale la sediul societăţilor comerciale.”
În denunţul de la DNA, pe care-l aveţi în facsimil, Constantin a povestit cum Racz Peter a încercat să îi cumpere firma. Compania prahoveanului era importantă pentru reţeaua de contrabandişti pentru că avea autorizaţie de import şi comercializare combustibili în România. După refuzul omului de afaceri de a-şi vinde compania, a fost năpădit de controale. Într-un singur an, Garda Financiară i-a călcat pragul de 73 de ori, după cum Constantin a confirmat la emisiunea Secrete de stat, de la România TV, aseară.
Iată câteva convorbiri interceptate, din dosar:
Racz: Măi, tată, tu ai făcut o greşeală, nu ştiu ce ai vorbit de el.
Vlad C: De cine?
Racz: De omu’ de cine vorbim. N-are, nu mai vorbim numele lui…
Vlad C:… de Sorin? Aşa.
Racz: Ai vorbit prostii. Că-l termini tu, că-l dai tu jos.
Vlad C: Bă, m-au enervat ăia la control atunci, mă.
Racz: Ştiu, tată, da’ ai zis, ai vorbit prostii şi s-a enervat lumea (…)
Vlad C: Şi nu putem să cădem la pace, aşa cum ai zis cu el?
Racz: Ba da, mă, putem, da’ …ă … Deci, ca să te lase el în pace, da, asta se poate. (…)
Vlad C: Păi, şi cum facem cu ăsta, cu Sorin, să ne lase?
Racz: Păi, vorbesc eu (…) la tonă se plăteşte (…) 25 de euro la tona de motorină.
Deşi pentru unii probele de mai sus ar părea suficiente pentru declanşarea unei cercetări amănunţite, procurorii DNA au dispus totuşi, în 2009, neînceperea urmării penale a lui Sorin Blejnar şi a lui Racz Attila.
Aici, apare o problemă. De ce DNA nu a demarat cercetarea pe numele lui Blejnar, vizat direct de acuzaţiile lui Vlad Constantin? O întrebare la care nici nu putem răspunde. De ce? Pentru că nu ştim dacă procurorii nu cumva chiar au făcut asta, dar nu au prezentat, deocamdată, rezultatele. Ce se ştie este că oamenii legii l-au interceptat doar pe afaceristul Racz Peter Attila, iar după 2 luni au renunţat şi la asta. Odată cu noul dosar al lui Racz, procurorii DNA şi-au dat seama că s-au grăbit în 2009 cu scoaterea de sub urmărire a lui Blejnar. Aşa că în vara lui 2011, şeful secţiei de combatere a corupţiei, Lucian Papici (căruia-i dorim multă sănătate), a infirmat ordonanţa de neîncepere a urmării penale din 2009 şi a deschis un nou dosar.  „Disjungerea cauzei cu privire la denunţurile din dosar în legătură cu săvârşirea infracţiunii de INSTIGARE LA EVAZIUNE FISCALĂ, alături de Racz Peter Attila şi de către funcţionari foşti sau actuali din instituţiile statului, Marta Codrut Alexandru şi BLEJNAR SORIN şi cercetarea în acelaşi dosar ce va fi înregistrat la DNA – Secţia de combatere a corupţiei. Am constatat că este necesară reaprecierea probaţiunii obţinute prin aceste mijloace de probă, întrucât sunt date şi indicii SERIOASE ale săvârşirii unor fapte de CORUPŢIE.  (…) Dispun infirmarea din oficiu a rezoluţiei emise de procurorul de caz la data de 5.10.2009 (…) în vederea continuării cercetărilor penale”. Sursa – dosar DNA.
Acum, pe lângă probele vechi, au apărut alte detalii despre reţeaua lui Blejnar. Mai ales că membrii reţelei, văzând că nu li se întâmplă nimic, au devenit mai neglijenţi şi şi-au dat drumul la gură, la telefon.
Livadariu Stelian: Tu nu înţelegi, firma e luată la ochi, e în filaj! Firma e în filaj. Nu poţi face nimic cu ea. Da’ nu mi-o z… mi-o zis oameni ăi de sus! Aia e terminată  (…) Vor să ajungă la Sorin (în şoaptă) Blejnar.
Harasim Cornel: Blejnar?
Sorin Florea şi Sorin Blejnar sunt cei doi Sorin care se regăsesc în interceptările procurorilor DNA. Florea este comisar general adjunct al Gărzii Financiare. Potrivit DNA, este şi unul dintre prietenii apropiaţi ai fraţilor Livadariu Ion şi Stelian, acoliţii lui Racz Peter Atilla, capul reţelei de contrabandă.
Convorbire 25.03.2011
Harasim: Nu ţi-am mai zis o dată că l-o chemat? Tu nu m-ai crezut…
Livadariu Stelian: Aicea şi pe urmă şi la DNA? Pentru Sorin şi cu Sorin ălă? DNA-ul te ia când cu anticorupţie! Ai înţeles? (…)
Livadariu: Dacă ăştialalţi! Sorin ăla acuma…
Harasim: Cum?
Livadariu: Sorin de la … (neinteligibil)
Harasim: Da’ ăsta ce mai zice, Sorin? Ce?
Livadariu: Sorin e urmărit pas cu pas!
Harasim: Care din ei? Amândoi! (…)
Harasim: Şi cu cine ai vorbit? Cu Florea sau cu…
Livadariu: Nu, Sorin.
(…)
Livadariu Stelian: Tu nu ai văzut ce l-au vrut să-l… tocat prin televiziune? O ieşit bine, a fost deştept aici. L-o luat pe “nu” în braţe: Nu, nu, nu! Ai văzut cum? Îl ţin ăia. Îţi dai seama că pe urmă a fost la parchet.
Cea mai evidentă legătură dintre contrabandişti şi conducerea ANAF este cea stabilită prin intermediul şefului de cabinet al lui Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta.
SMS, 24.09.2010, ora 17.34
Marta Codruţ Alexandru către A. Racz
“Nu mai scoate maşinile până după 1 octombrie. Decât cu marfă bună. Aruncă orice hârtiuţe şi agende ai. Schimbă telefoanele. Aşa e mai bine. Nu ai probleme, acum, dar nu se ştie.”
Convorbire 21.02.2011
Marta Codruţ Alexandru: Bine, atunci, mă cauţi joi să-mi aduci aparat nou.
Racz Peter Attila: Da, da, păi, aşa fac.
Marta Codruţ Alexandru: Ok, nu-i o… nu-i o problemă de asta şi poate nu vii cu mâna în buzunar, aşa…”
După arestarea unor şoferi şi a administratorului cu două clase, pus de faţadă de capii reţelei, ceilalţi membri au început să ameninţe că spun totul anchetatorilor. Atunci au început telefoanele de intimidare. Pe lângă ameninţările către familie şi apropiaţi, mafioţii s-au folosit şi de “faima” şefului ANAF.
Convorbire C. Harasim – S. Livadariu
Harasim Cornel, ameninţat: M-a pus să mă uit pe ecran.
Livadariu Stelian: Pe ce?
Harasim Cornel: Pe ecran. Zice: “Uită-te pe ecran!” şi mi-a închis!
Livadariu Stelian: Şi cine era?
Harasim Cornel: SORIN BLEJNAR!”
Creierul dovedit al afacerilor cu petrol este Racz Peter Attila. Potrivit DNA, relaţiile lui se întind la cel mai înalt nivel. În reţeaua dezvoltată, Racz vorbea doar cu Livadariu Ion. În schimb, el asigura protecţia din partea autorităţilor. De la afaceri cu Gabriel Bivolaru, fostul lider PSD, până la negocieri cu actuala putere, Racz avea mai uşi deschise chiar şi în justiţie.
16.05.2011, ora 15.22, Racz, apelat de Pocse Ioan Viorel
Pocse: Vezi că m-a sunat Viorel Gavră (n.r. prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor), diseară, pe la 7, 7 jumate, maxim până-n 8 merge până sus la tine la masă cu încă 3 de pe la CSM la el aici şi vor la Rustic. Să fii şi tu acolo să mai vorbeşti şi tu cu el un pic.
Racz: Du-i în cramă, vor în cramă, masă mai retrasă? (…)
Pocse: Stai şi tu o oră cu ei, tati.
Incredibilă de-a dreptul este atitudinea lui Sorin Blejnar, care nu numai că a dat-o în judecată pentru calomnie pe Diana Severin, fosta şefă a Vămii Ploieşti, pentru că l-a numit ”Regina din Vămi”, dar afişează în continuare o bogăţie accesibilă doar câtorva oameni din România. Casa lui Blejnar, despre care s-a discutat atât, face privită de-afară peste un milion de euro. Pe dinăuntru, face de trei ori mai mult, susţin surse din anturajul şefului ANAF, care a distrus practic (la ordin?) instituţia. Acum, după reorganizarea Gărzii Financiare, de pildă, s-a ajuns la concluzia că instituţia nu îşi mai face treaba. Cine se bucură pentru asta? Hoţii protejaţi de conducerea ANAF, logic. Un exemplu banal: comisarii Gărzii care trebuie să meargă la controale pe teren, în afara localităţii, au de ales între a rămâne la birou şi a merge în control plătind ei rovigneta. Cam asta a reuşit Blejnar, protectorul mafiei, să facă din ANAF! Va urma, desigur!

Un comentariu:

  1. Sistemul condus de blejnar este o adevarata caractatita, oameni prosti in functii cheie pentru a decide cine pierde si cine castiga.

    RăspundețiȘtergere

Va rugam INSISTENT sa nu folositi un limbaj obscen. Nu ne obligati sa stergem unele mesaje, sau sa restrictionam comentariile. Va multumim.

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Surse.org Blog Un Proiect Open Source