Search

luni, 21 februarie 2011

Securistul Eugeniu Petrescu, omul-cheie al Mafiei Regimului Băsescu

Continuarea şi finalizarea anchetei în dosarul mitei solicitate (430.000 de euro) şi încasate (130.000 de euro) de la fosta şefă a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, ar putea demonstra conexiunea dintre corupţia (şi contrabanda) din vămi şi vârfuri instituţionale şi politice ale actualei puteri din România.
Menţiunea că sumele de 130.000 de euro şi de 300.000  de euro au fost solicitate "în numele şi pentru un partid politic şi un şef de instituţie" este inserată în hotărârea judecătorească de arestare preventivă (încheierea Tribunalului Satu Mare nr. 8/CC din 4 februarie 2011) atât în concluziile procurorului care a reprezentat Direcţia Naţională Anticorupţie cât şi în considerentele prin care judecătorul motivează necesitatea şi legalitatea luării măsurii arestării preventive.
În consecinţă, sunt contrazise în mod categoric declaraţiile publice ale preşedintelui Traian Băsescu şi ale procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, în sensul că afirmaţia că banii ar fi fost daţi unui partid politic nu ar aparţine procurorului sau judecătorului, ci unui om de afaceri arestat în cauză, acestea dovedindu-se doar diversiuni menite să abată atenţia publică şi cursul anchetei de la vinovaţii aflaţi la înalte niveluri instituţionale şi politice.
Şeful de instituţie în numele şi pentru care au fost solicitaţi banii în dosarul mitei de la Vama Halmeu a fost identificat de procurori în persoana şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Mărginean, care a fost pus sub învinuire pentru luare de mită pentru că ar fi primit o parte din suma de 130.000 de euro. Este deja de notorietate că Radu Mărginean a fost promovat în această funcţie de fostul ministru de interne Vasile Blaga, secretarul general al PDL, căruia i-a fost subaltern apropiat în perioada cât acesta a fost şef la Direcţia Regională Vamală (DRV) Oradea.

Partidul în numele şi pentru care au fost solicitaţi banii a fost identificat ca fiind PDL, având în vedere că persoana cu care s-a negociat obţinerea funcţiei de şef al Vămii Halmeu şi care a primit mita de 130.000 de euro pentru numirea temporară a Nicoletei Dobrescu este un membru cunoscut şi recunoscut al PDL, Eugeniu Petrescu.

Actualmente pensionar, Eugeniu Petrescu este membru al Organizaţiei Sectorului 5 din Bucureşti al PDL şi s-a remarcat ca donator financiar al PDL, figurând pe listele publicate în Monitorul Oficial cu sumele de 29.800 lei în 2004 şi 15.000 lei în 2006. Denumit "Moşul" sau "Bătrânul", Eugeniu Petrescu a fost văzut frecvent la sediile centrale ale PDL, inclusiv la şedinţele de Birou Permanent de pe Aleea Modrogan sau din Piaţa Valter Mărăcineanu, precum şi în birourile unor miniştri democrat-liberali. Dădea impresia că are influenţă asupra unor lideri importanţi ai PDL, că împarte funcţii şi că se ocupă cu colectarea de fonduri pentru campaniile electorale ale actualului partid principal de guvernământ. A făcut parte din stafful PDL pentru campania prezidenţială din 2009, soldată cu realegerea preşedintelui Traian Băsescu, pretinzând şi primind suma de 130.000 de euro cu puţin timp înaintea începerii campaniei electorale.

Conform unor surse din PDL, Eugeniu Petrescu a fost ofiţer de securitate înainte de 1989, iar după Revoluţie a activat în sistemul vamal, ajungând şef la Vama Otopeni şi şef la Vama Chitila (de unde s-a pensionat). Soţia sa Maria Petrescu a fost şi este lucrător vamal. Fiica sa Mihaela Petrescu a fost secretar de cabinet al şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Mărginean, iar actualmente este angajată la Serviciul Integrare Vamală Europeană şi Relaţii Internaţionale din ANV, cu un salariu de peste 2.000 de euro.

Eugeniu Petrescu a sprijinit PDL şi cu consultanţă prin firma sa de familie SC THEME INTL SRL, la care asociat unic este fiica sa Mihaela Petrescu, iar administrator este soţia sa Maria Petrescu. Obiectul principal de activitate al firmei este "activităţi de consultanţă în domeniile relaţiilor publice şi al comunicării". Înmatriculată în 24 septembrie 2008 (înaintea ultimelor alegeri parlamentare), cu un capital social subscris de 200 lei şi cu 0 angajaţi, firma de consultanţă Petrescu a realizat o cifră de afaceri de 212.152 lei şi un profit brut de 207.085 lei în anul electoral 2008 (sau, mai bine zis, în ultimul trimestru al anului respectiv).

Conexiunea PDL cu  mita de la Halmeu este mai mult decât evidentă. Cheia aflării nivelului politic şi instituţional până la care a ajuns această mită este acest Eugeniu Petrescu, care n-a putut fi interogat până în prezent, întrucât, după declanşarea anchetei, s-a internat într-un spital din Bucureşti pentru hemodializă, pe care anterior o făcuse deplasându-se săptămânal la spital. O bună perioadă de timp, Eugeniu Petrescu s-a aflat în anturajul secretarului general al PDL, Vasile Blaga, care a fost şeful campaniilor electorale ale lui Traian Băsescu din ultimul deceniu, atât pentru funcţia de primar general al Capitalei cât şi pentru funcţia de preşedinte al României. În ultimii doi ani, Eugeniu Petrescu a fost văzut mai mult în anturajul oamenilor de încredere ai preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, de la Direcţia Regională Vamală Bucureşti. Ori preşedintele ANAF face parte din grupul rival lui Vasile Blaga, condus de finul preşedintelui Băsescu, Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi de ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş.

Sorin Blejnar nu este străin de dosarul mitei de la Vama Halmeu întrucât acesta a semnat, în calitate de preşedinte al ANAF, ordinul de numire temporară în funcţie a fostei şefe Nicoleta Dobrescu, la propunerea directorului Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Mărginean. Preşedintele ANAF, care este licenţiat  şi în drept, ar fi trebuit să sesizeze că Nicoleta Dobrescu nu îndeplineşte condiţiile de pregătire şi de competenţă şi că nu a fost organizat concurs, ci doar un interviu formal, care nu a fost anunţat în prealabil, şi ar fi trebuit să ştie că aceasta era cercetată de DNA, la data numirii, în dosarul privind importurile fictive de usturoi chinezesc, sesizate autorităţilor române de OLAF. În plus, ulterior, după ce Nicoleta Dobrescu nu a mai achitat diferenţa pretinsă de 300.000 de euro pentru a fi definitivată pe funcţie, preşedintele ANAF l-a numit şef al Vămii Halmeu pe Gheorghe Ţârlea, transferat de la Vama Moraviţa şi cunoscut ca apropiat al primarului arădean Gheorghe Falcă.

Ar fi util şi interesant de clarificat relaţia dintre Eugeniu Petrescu şi Traian Băsescu, respectiv dacă s-au cunoscut în perioada în care Petrescu era ofiţer de securitate sau când era şef de vamă la Otopeni ori la Chitila, dacă acesta a fost adus de Băsescu în PDL, precum şi dacă a fost folosit de şeful statului drept "cenzor financiar" al secretarului general al PDL, Vasile Blaga, iar ulterior a fost transferat să-l cenzureze pe noul trezorier al PDL, Sorin Blejnar. Sper în continuare că procurorii DNA vor merge cu ancheta până la capăt, respectiv până la capete politice.
 Senator Valer Marian

4 comentarii:

  1. Bosorogul asta e CHEIA? Nu ma mira! Astia sunt in stare de orice!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Al dracu bosorog! asta e om de paie! mafiotii lui basescu il folosesc k sa spele banii.... daca pica moshul nu-i bai... k banii sunt la loc sigur! JIGODII!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vasile Butnaru: Domnule Traian Basescu, g r a b i t i-v a.

      Ștergere
    2. (ACTORUL VASILE BUTNARU)Traian Basescu:Vasile,eu ma sprigin pe Frontul Invizibil. Numai asa pot realiza cu mult succes "Schimbarea la fata a Romaniei!"

      Ștergere

Va rugam INSISTENT sa nu folositi un limbaj obscen. Nu ne obligati sa stergem unele mesaje, sau sa restrictionam comentariile. Va multumim.

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Surse.org Blog Un Proiect Open Source