Sorin Blejnar, preacinstitul luptător împotriva corupţiei din România, a încercat, prin toate mijloacele, muşamalizarea în justiţie a unui dosar în care Petrom e acuzată de un prejudiciu de peste 5 milioane de euro. Deşi au lucrat în echipă, semnând împreună falsuri grosolane, conducerile ANAF şi ANV nu au reuşit să determine o decizie a justiţiei în favoarea Petrom şi, deci, în defavoarea statului român. Sorin Blejnar nu doar s-a antepronunţat în acest caz, dar a pozat, fără ruşine, la Realitatea TV, într-o emisiune din 2 decembrie, în avocatul Petromului. Care, până la urmă, a pierdut procesul şi a plătit cele cinci milioane de euro.
Dosarul nr. 5313/281/2009 s-a judecat la Ploiești, în contencios, pentru că neregulile descoperite de doi lucrători ai Regionalei București aparținând Autorității Naționale a Vămilor au avut loc pe raza județului Prahova. Desigur, nefiind vorba de legume și fructe și nici de tipi care frecventează cluburile de fițe din Capitală, cazul nu a fost, până acum, mediatizat cum se cuvine, la nivel național. Noi tot sperăm să explodeze și acolo. Iată cazul!
11 transporturi de benzină fără plumb,
deci discutăm de garnituri de tren, dintr-un total de 36, efectuate de Petrom, cu punct de plecare rafinăria Petrobrazi și punct de sosire Petromar – Terminal Midia, nu au avut completate corespunzător documentele administrative de însoțire a mărfurilor, pe scurt, DAI-uri. Doi agenți ai ANV, Regionala București, Emilian Ciucă și Virgil Marin (pe primul l-ați și văzut la Realitatea, dar nu a explicat care-i treaba cu dosarul acesta, ci doar cu Blejnar), au primit o informație potrivit căreia cele 11 transporturi efectuate de Petrom ar fi avut altă destinație decât cea trecută în acte. Au mers imediat în control la sediul Petrom din strada Avrig, în București, având asupra lor un ordin de serviciu semnat de Paul Petrof, șeful lor de atunci, despre care începem să auzim din ce în ce mai mult. Verificările au confirmat pontul, DAI-urile pentru cele 11 transporturi neavând completată rubrica 12, unde este trecut codul mărfii, așa numitul cod NC. Practic, fără această mențiune, nu se știe ce fel de produs este transportat. Și aici începe distracția!
Petrom avea, la acea dată, o autorizație de utilizator final (AUF), pentru benzină hidrofinată, denumirea tehnică a benzinei fără plumb. Această autorizație (care se elibera atunci de către ANV, acum, a trecut la minister) permitea ca un produs accizabil să fie scutit de acciză, pentru transportul între două antrepozite, pentru a fi folosit în procesul tehnologic.
Petrom susține, inclusiv în dosarul aflat acum în stadiul de recurs la tribunal, că benzina asta fără plumb, un produs în sine, era folosită pentru separarea gazelor din țițeiul extras din platforma maritimă Petromar. Și marmota ce credeți că făcea? Potrivit specialiștilor (că de-ăștia avem destui în Ploiești, unde toată populația pică pe subiect, când e vorba de petrol și de rafinare), explicația dată de Petrom este absurdă. Nu poți folosi un produs care costă 5 lei, pentru extragerea de țiței brut, pe care să-l folosești, din nou, la fabricarea benzinei. Este o tâmpenie inclusiv din punct de vedere economic. Așa că noi mergem, la fel ca cei doi agenți care au constatat problema, pe ideea că cele 11 trenuri cu benzină fără plumb au ajuns direct la pompă.
Vama Ploieşti şi DAI-urile completate aiurea
Procesul dintre dezinteresatul stat român și Petrom are loc la Ploiești (deși Petrom a încercat să-l mute la București) pentru că acele DAI-uri au fost autorizate de cineva de la Vama Ploiești. Controlul celor de la București a avut loc în perioada 17.12.2008 – 20.03.2009, aceasta din urmă fiind și data la care s-a întocmit procesul verbal de contravenție, care prevedea și confiscarea banilor rezultați din tranzacție. În acea perioadă, director la Vama Ploiești era domnul Ion Hogea (despre care vă vom prezenta niște date frumoase, mai ales că omul figurează și-n dosarul vameșilor corupți din 2006), care a intrat într-un concediu de odihnă. Va avea nevoie, pentru câte răspunsuri are de dat, în multe alte dosare. Amenda aplicată a fost de 100.000 de lei (sunt chiar jenante aceste amenzi), pentru fiecare dintre cele două constatări efectuate, dar sumele rezultate din această afacere, cumulat, reprezintă o sumă importantă. Am făcut noi calculele pentru dumneavoastră și am ajuns la aproximativ 21 de milioane de lei (intră aici și majorările pentru întârzierea plății TVA), ceea ce înseamnă peste cinci milioane de euro.
Cine a vizat DAI-urile la Ploiești contează mai puțin, dat fiind că la Vamă trebuie pusă o bombă, pentru a face curățenie. Iar vizarea unor astfel de documente e un sport deloc periculos, pe care-l fac vameșii ploieșteni, vezi cazul NAC Industrii, unde, din nou, deși sunt în lucru dosare grele, nu se întâmplă nimic.
Înainte de ultimul termen de recurs,
care a avut loc pe 6 decembrie, la Ploiești, Sorin Blejnar s-a apucat să facă, la televizor, pe avocatul celor de la Petrom. Mai mult decât atât, le-a oferit acestora, pentru o cât mai bună apărare, acte confidențiale, de la comisia de disciplină care îi sancționase, ilegal, pe cei doi angajați. La judecată, am văzut asta studiind dosarul, Petrom a prezentat tot felul de hârtii de pe care avocații au șters intenționat anumite pasaje. Falsuri grosolane, care, din fericire, nu au ținut în instanță.
Rugat probabil insistent de Petrom, șeful ANAF, Sorin Blejnar, a găsit că e normal să se întoarcă nu doar împotriva justiției, ci chiar împotriva intereselor statului român, pe care noi credeam – se vede treaba, date fiind ultimele evenimente, că ne înșelam – că îl reprezintă. Astfel, domnul Blejnar a intrat în direct, la Realitatea TV, cu patru zile înainte de recursul celor de la Petrom. Blejnar și-a menținut opinia despre cei doi angajați care au făcut controlul, aceștia având acum motiv să mai câștige ceva bănuți de la președintele ANAF, într-un proces de calomnie. Are însă balta pește! Mai mult, Blejnar nu s-a ferit (având, după cum se poate vedea, spatele asigurat de sus) să spună că acest prejudiciu este o prostie și că Petrom are dreptate. La final, șeful ANAF și-a permis, ca orice pedelist care se crede mai presus de lege, să spună că e sigur că justiția va lua, până la urmă, decizia corectă, adică nesancționarea Petromului. Ceea ce este inadmisibil, dat fiind că există deja trei sentințe pe fond care spun că Petrom se face vinovată și trebuie sancționată ca atare.
Dosarul ăsta e foarte important,
scriam noi prin decembrie, și din alte motive. Ne întrebam atunci dacă, în cazul menținerii deciziei de la fond, ceea ce s-a și întâmplat, Petrom plătind între timp și amenda de cinci milioane de euro, se găsește cineva să-l întrebe de sănătate pe Blejnar. Și spuneam că nu, atâta vreme cât justiția poartă chiloți portocalii. Ce viziune! Ne felicităm!
Există un substrat foarte interesant, în toată afacerea asta. Anume că, unele persoane din ANAF riscă să ajungă într-un loc cu multă umbră, dacă cineva se ocupă așa cum trebuie de acest caz. Pentru că, exact în perioada verificată de cei doi funcționari, Petrom se afla într-o inspecție fiscală extinsă. Inspecția a fost făcută de Direcția Regională, sub îndrumarea ANAF, și nu a sesizat nimic în neregulă la acele DAI-uri. Cum îi spune ăsteia, neglijență în serviciu? E de competența DNA, nu? Desigur, domnul Blejnar a ieșit la Antena 3, zilele trecute, spunând că cei doi angajați ai ANV au stricat tot controlul ANAF, care stabilise, cică, o amendă mult mai mare. Unde e?
Și mai e un substrat. Totul s-ar putea lega într-o mare și frumoasă anchetă. Ne bazăm, vorba lui Moromete, pe faptul că, în acea perioadă, două firme cu sediul în Brașov au achiziționat cantități impresionante de combustibil, în baza unei autorizații de utilizator final. Ei bine, la București, s-a constatat că autorizațiile respective sunt false, adică au aspect legal, arată ca și cum ar fi eliberate de autorități, dar nu sunt înregistrate în sistem. Practic, celor doi utilizatori li s-ar
fi dat hârtiile necesare, deci autorizațiile, din punct de vedere formal, nu erau false. Cu toate astea, ele nu sunt înregistrate în sistem. Prejudiciul estimat de către DIICOT Brașov este, ce coincidență, în jur de 5 milioane de euro.
fi dat hârtiile necesare, deci autorizațiile, din punct de vedere formal, nu erau false. Cu toate astea, ele nu sunt înregistrate în sistem. Prejudiciul estimat de către DIICOT Brașov este, ce coincidență, în jur de 5 milioane de euro.
Reţetele de furat din vamă
nu au fost încă dezvăluite. Astea sunt protejate, după cum se vede. Adică, la Ploiești, unde marea problemă o constituie traficul de produse petroliere, deci motorina care trece prin vamă ca ulei mineral nepurtător de acciză, șeful Vămii a fost arestat pentru niște matrapazlâcuri cu legume și fructe! E de râs! Totul pare făcut pentru ca sistemul să poată să funcționeze în continuare la fel, după ce PDL pozează în luptătorul împotriva corupției. Rămâne de văzut dacă lupta asta îl vizează și pe Sorin Blejnar sau se va opri înainte de a ajunge la dânsul.
Iar despre cum se fură la Vama Ploiești, pe produse petroliere, vă vom povesti în următoarele materiale.
http://makefreegas.com/
RăspundețiȘtergereCum poti adapta masina sa mearga cu apa.
am vazut.ai idee de ceva mai simlu care sa nu necesite benzina?am inteles ca asa se face o economie de 30 la suta la benzina.
RăspundețiȘtergere