Search

miercuri, 22 decembrie 2010

Cable 09STATE15881: implicarea lui Băsescu in acte de terorism!

Dezvaluirile Wikileaks referitoare la secretele diplomatiei americane cuprind si cateva note informative trimise de la Ambasada SUA de la Bucuresti in preajma crizei jurnalistilor rapiti in Irak.
Conform Gandul, pe 23 martie 2005, cu 5 zile inainte de declansarea crizei ostaticilor jurnalisti romani in Irak, Ambasada SUA a trimis la Washington o informare referitoare la terorism. De asemenea, note cu acest subiect au mai fost transmise in timpul crizei si pe 23 mai 2005, a doua zi dupa eliberarea celor trei.
Pe de alta parte, din perioada de dinaintea presedintiei lui Traian Basescu in dezvaluirile Wikileaks apar  doua comunicari, una in iunie 1995, referitoare la securitate nationala si afaceri interne si alta in iulie 2000, referitoare la inundatii si cooperare militara.
Conform jurnalistilor de la Gandul, dupa decembrie 2004 s-a produs, efectiv, o "explozie" de comunicate dinspre Ambasada SUA, in contextul alegerilor parlamentare si prezidentiale din Romania.
Astfel, imediat dupa castigarea alegerilor de catre Traian Basescu, in 2004, nu mai putin de 13 telegrame confidentiale au fost expediate incepand cu data de 10 decembrie, recordul de 6 telegrame fiind consemnat in 15 decembrie, la trei zile de la alegeri.
In sinteza telegramelor secrete realizata de jurnalistii britanici de la The Guardian se mai arata ca, in data de 20 decembrie 2004, Ambasada SUA a transmis o telegrama cu informatii biografice - foarte probabil referitoare la presedintele nou ales.
Comunicarile au continuat, in ritm sustinut, in lunile urmatoare si in anii urmatori, o noua intensificare producandu-se in preajma alegerilor prezidentiale din decembrie 2009 (23 de comunicari).
---------------
WikiLeaks cable 09STATE15881/information about Romanian Terrorism/SS 015881:

Viewing cable 09STATE15881, s) information about Romanian Terrorism.
If you are new to these pages, please read an introduction on the structure of a cable as well as how to discuss them with others. See also the FAQs
Reference ID Created Released Classification Origin
09STATE15881 2008-02-14 14:02 2010-12-05 12:12 SECRET Secretary of State
FM SECSTATE WASHDC
TO AMEMBASSY BERLIN PRIORITY
INFO MISSILE TECHNOLOGY CONTROL REGIME COLLECTIVE PRIORITY
S e c r e t state 015881
--------------
Documentrul care confirma in mod clar preocuparea autoritatilor americane fata de implicarea lui Traian Basescu in planul rapirii si rascumpararii jurnalistilor.
-------------------
Dezvaluirile din ultima perioada despre legaturile dintre presedintele Traian Basescu si Omar Hayssam aduc noi informatii in scandalul rapirii jurnalistilor romani din Irak, dar lasa inca multe lucruri nelamurite. Ultimele dezvaluiri apartin fostului procuror DIICOT Ciprian Nastasiu – cel care l-a anchetat pe Hayssam pana la fuga acestuia din tara –, in cartea "Pradarea Romaniei", lansata acum catev luni si semnata de fostul magistrat impreuna cu scriitorul romano-american Victor Gaetan. Potrivit lui Nastasiu, sirianul ar fi plecat din Romania dupa ce a platit 300.000 euro pentru a cumpara vigilenta unor oameni care trebuiau sa-l supravegheze.

Fostul procuror mai dezvaluie faptul ca in 2005 statul roman a platit ca despagubire 12-13 milioane dolari pentru a-i aduce acasa pe Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Marie-Jeanne Ion. Din aceasta suma insa la rapitori ar fi ajuns doar aproximativ 9 milioane dolari, restul disparand pe traseu. Noile informatii survin la cateva saptamani dupa ce in presa a aparut si stenograma unei discutii ce a avut loc in septembrie 2005 intre Omar Hayssam si consilierul prezidential la vremea respectiva Constantin Degeratu.
In aceasta convorbire, inregistrata in perioada in care omul de afaceri era arestat in dosarul rapirii jurnalistilor, Hayssam ar fi  invocat numele presedintelui Basescu, care i-ar fi garantat: "Nu se atinge nimeni de nici un fir de par de-al tau". Informatiile aparute au conotatii vadit electorale; sunt facute cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale. Dezvalurile nu pot fi trecute cu vederea dar genereaza o intrebare legitima: care sunt probele pe care se bazeaza toate acuzatiile?
WikiLeaks cable 09STATE15881/information about Romanian Terrorism/SS 015881 arata exact aceste lucruri:
1. Traian Basescu a fost implicat in planul legat de rapirea jurnalistilor
Una dintre acuzatiile vehiculate de multa vreme, dar reiterate recent – mai degraba sugerate decat pronuntate raspicat – este aceea ca presedintele ar fi direct implicat in elaborarea planului de rapire a jurnalistilor. Nu a existat totusi nici o dovada in acest sens, pana de curand. Insa ultimele dezvaluiror WikiLeaks arunca o noua lumina asupra problemei. Din informatiile aparute pana acum rezulta ca cel care a organizat rapirea jurnalistilor a fost omul de afaceri sirian Omar Hayssam. Chiar procurorul Ciprian Nastasiu spune,  ca in 2005 Hayssam le-a intins o momeala celor trei organizandu-le o vizita in Irak sub pretextul ca vor realiza interviuri cu oficiali locali de rang inalt. Sirianul ar fi organizat aceasta diversiune deoarece afacerile sale ilegale incepusera sa fie anchetate de procurori. Planul lui Hayssam era acela ca el sa-i salveze pe jurnalisti dupa cateva zile de la rapire, pozand in "salvator national". Omul de afaceri ar fi avut astfel un bun prilej pentru a-si negocia "albirea" dosarelor penale. WikiLeaks cable 09STATE15881 ( link) arata in mod clar preocuparea autoritatilor americane fata de implicarea lui Traian Basescu in planul rapirii si rascumpararii jurnalistilor.
2. Rascumpararea platita de statul roman pentru recuperarea jurnalistilor
Desi oficialitatile romane au negat ca s-ar fi platit vreo rascumparare, procurorul Ciprian Nastasiu dezvaluie ca suma pregatita de Celula de criza constituita atunci la Cotroceni ar fi fost de 12-13 milioane dolari. Fostul procuror DIICOT vine insa cu o ipoteza surprinzatoare: la rapitori ar fi ajuns doar 9 milioane dolari. Nastasiu spune ca acesti bani proveneau dintr-un fond special, administrat de SIE.
3. Eliberarea lui Omar Hayssam, in ciuda acuzatiilor de terorism care i se aduceau
Planul sirianului de a iesi bine din scandalul rapirii jurnalistilor nu a functionat insa. El a fost arestat in aprilie 2005, inainte de eliberarea ziaristilor, pentru mai multe infractiuni economice. La scurt timp, Omar Hayssam a invocat probleme de sanatate, motiv pentru care procurorul Nastasiu le-a propus sefilor sai – Ilie Botos si Marcel Sanpetru – continuarea investigatiilor cu Hayssam in stare de libertate. Omul de afaceri a fost eliberat in aprilie 2006, avand diagnosticul de cancer de colon. Nastasiu relateaza insa ca ulterior a avut o discutie cu superiorul sau Marcel Sanpetru, in care acesta i-ar fi spus ca in cazul Hayssam "nu mai putem face absolut nimic, deoarece nu avem aprobare de sus", referindu-se la presedinte. Nici de aceasta data nu au fost furnizate alte dovezi suplimentare ale implicarii presedintelui, pana la aparitia WikiLeaks cable 09STATE15881 ( link), care arata in mod clar preocuparea autoritatilor americane fata de implicarea lui Traian Basescu in planul rapirii si rascumpararii jurnalistilor.
4. Implicarea presedintelui Traian Basescu in eliberarea lui Hayssam
Dezvaluirile aparute recent vorbesc despre solicitarea pe care sirianul ar fi facut-o, in timp ce se afla in arest, de a vorbi cu presedintele Traian Basescu. Atunci a avut loc convorbirea dintre consilierul prezidential Constantin Degeratu si sirian – stenograma a fost scoasa pe piata in urma cu cateva saptamani –, in care acesta din urma s-ar fi plans de faptul ca presedintele i-ar fi promis ca "nu se va atinge nimeni de nici un fir de par de-al lui". Nu a fost publicata decat stenograma acestei convorbiri (nu si inregistrarea), iar Degeratu nu a recunoscut pasaje intregi din stenograma, cu toate ca a confirmat faptul ca a avut o  discutie cu Hayssam.
5. Hayssam a fost lasat sa fuga din tara
Omar Hayssam a fugit din tara in iunie 2006. La scurt timp, sefii serviciilor secrete si procurorul general Ilie Botos au demisionat din functii. Ciprian Nastasiu relateaza ca, dupa plecarea sirianului, in noiembrie 2006 ar fi fost sunat de acesta, iar Hayssam i-ar fi spus ca le-a platit 300 mii euro oamenilor care se ocupau cu supravegherea lui. Potrivit procurorului, Hayssam ar fi iesit din tara cu un pasaport fals, fiind insotit de o alta persoana. Din discutia telefonica mai reiese ca aceasta persoana i-ar fi cerut sa faca dezvaluiri despre Ilie Botos, Nastasiu si "Profesor" (n.r. –  porecla invocata de Hayssam in mai multe discutii si despre care se spune ca ar face referire la Basescu), dar Hayssam a refuzat. Nastasiu relateaza si alte convorbiri pe care le-ar fi avut cu Omar, in care acesta i-ar fi spus ca a plecat din tara cu stirea servicilor secrete si a presedintelui. Ca dovezi  exista  o inregistrare a convorbirii telefonice dintre Nastasiu si Hayssam.
6. Implicarea lui Traian Basescu in fuga lui Omar Hayssam
Grupul de Investigatii Politice  sustine ca DGIPI – serviciul secret al Ministerului de Interne – l-a informat pe Basescu despre intentia lui Hayssam de a pleca din tara inca din luna mai 2006, cu o luna si jumatate inainte de fuga. GIP isi bazeaza acuzatiile pe un raport al DGIPI, realizat la scurt timp dupa plecarea sirianului, potrivit caruia acest serviciu ar fi sesizat "potentiala intentie" a inculpatului Omar Hayssam de a parasi Romania si a trimis aceste informatii mai multor institutii si consilierului prezidential Sergiu Medar. Basescu a confirmat ieri existenta acestui raport dar a declarat ca in perioada respectiva a fost internat intr-un spital din Viena si a aflat de informare dupa ce a revenit in tara. Acelasi document cable 09STATE15881, da dreptate acestor afirmatii.
7. Autoritatile romane stiu unde se ascunde Hayssam
Ciprian Nastasiu mai relateaza in cartea "Pradarea Romaniei" ca, dupa ce a avut mai multe discutii cu Omar Hayssam, despre care credea ca este ascuns in Liban, a mers la presedinte pentru a-l informa despre aceste conversatii. "Nu este in Liban, este in Siria", i-ar fi raspuns Basescu, dand astfel de inteles ca este la curent cu miscarile omului de afaceri urmarit de autoritatile romane sub acuzatia de terorism.

Cartea "Pradarea Romaniei", lansata, la Bucuresti contine opiniile fostului procuror Ciprian Nastasiu, care il acuza pe presedintele Traian Basescu de implicare in anchetele penale si in fuga lui Omar Hayssam din Romania. Cu toate acestea, Nastasiu, fost adjunct al sefului DIICOT, a declarat  presei ca presedintele Basescu i-a cerut "sa respecte legea".
Cele de mai sus sunt intarite si de marturiile unuia dintre jurnalistii rapiti.
Ovidiu Ohanesian a scris o carte, “Amintiri din portbagaj“, al carei prim volum a aparut la Editura Minerva si a fost prezentat, pe scurt, chiar de autor, într-o editie speciala a Stirilor de la Antena 3, moderata de Alina Petrescu si Ovidiu Maior. Cartea contine marturisiri si probe documentare.
Ovidiu a reiterat declaratiile lui conform carora rapirea jurnalistilor români în Irak a fost o mascarada patronata de presedintele Basescu. Indiferenta generala cu care sunt tratate marturisirile lui Ovidiu Ohanesian face parte din blestemata noastra pasivitate nationala.
Ovidiu Ohanesian, fostul jurnalist de la "Romania libera" este singurul dintre cei trei ziaristi rapiti in Irak, in 2005, care nu vrea sa uite ceea ce i s-a intamplat in cele 55 de zile pe care le-a petrecut in captivitate.
Sustine, de ani de zile, bazandu-se pe dovezi mai mult sau mai putin directe, ca rapirea a fost organizata in colaborare cu serviciile secrete romanesti, ca din rascumparare au disparut milioane de dolari si ca este urmarit, in permanenta, de serviciile secrete.
In varsta de 42 de ani, Ohanesian nu vrea sa recunoasca ca evenimentul din 2005 l-a marcat in vreun fel.

Ohanesian si-a dedicat ultimii ani unei munci obsedante, incercand sa dezlege itele atat de incurcate ale rapirii din Irak. A publicat nenumarate articole, a scris doua carti si a verificat zeci de piste. Nu s-a casatorit si nici nu s-a acomodat in vreuna dintre redactiile prin care a trecut. Ultima data a scris in "Gorjeanul", iar acum nu mai lucreaza nicaieri.
Pregateste in schimb o a treia carte, in care tema centrala va fi tot rapirea din Irak. Pentru el, obsesia "caracatitei" despre care e convins ca se ascunde in spatele evenimentului din primavara anului 2005 a inceput imediat dupa intoarcerea din Irak. "In casa aceea a SRI-ului, unde ne-au dus cand am ajuns in tara, cineva mi-a spus despre implicarea unor persoane si institutii la nivel inalt in afacerea asta. Inclusiv implicarea unui jurnalist dintre noi", afirma Ovidiu Ohanesian.
"Trebuia sa dureze 4 zile"
"Rapirea n-a fost organizata doar de Omar Hayssam. El a fost sustinut de oameni din serviciile secrete, afaceristi si politicieni cu greutate. Cu totii - implicati in afaceri cu armament, tigari si multe altele. Rolul operatiunii a fost scoaterea din tara a lui Omar Hayssam, care stia prea multe lucruri si devenise periculos.
Afacerea era planificata sa dureze 4 zile, iar Hayssam sa dispara din tara cu o imagine de erou care salveaza niste romani aflati intr-o situatie-limita. Mutarea noastra de la o grupare la alta a fost facuta pentru a da o nota de veridicitate. La Bucuresti, lumea incepuse sa se prinda ca e cusuta cu ata alba.
Atunci a fost adus un ofiter din trupele speciale ale lui Saddam Hussein, ofiter care avea experienta in asa ceva. Asta ne-a preluat si ne-a tinut in beciul ala cu intentia de a scoate si niste bani din toata afacerea", sustine Ohanesian.
Acesta nu are dovezi cu care sa sustina toata aceasta interpretare, insa considera suficient faptul ca Omar Hayssam a disparut ulterior din Romania. WikiLeaks cable 09STATE15881 ii da insa dreptate lui Ohanesian...
"Basescu nu iarta"
Ovidiu Ohanesian nu are nicio problema in a transfera "adevarata miza a rapirii din Irak" dintr-un registru international intr-unul personal, afirmand in acelasi timp ca rapirea a fost organizata si pentru a-i pedepsi indrazneala de a critica oameni cu greutate in articolele sale.
"Eu, inainte de rapire, am avut o serie de articole dure la adresa serviciilor secrete, materiale in care scoteam la iveala toate abuzurile lor. Toate au culminat cu premierea mea de la Clubul Roman de Presa, in februarie 2005, cand i-am aratat presedintelui nostru gradele de pe umar.
Si asta, Basescu, care era in primul rand atunci, cu toata crema, nu te iarta pentru asa ceva. Iar in martie mi-au tras-o. N-a fost nimic intamplator. Afacerea a avut si acest scop: sa ma opreasca sa fac ce facusem pana in martie 2005", sustine fostul jurnalist de la "Romania libera".
Operatiunea "rapirii jurnalistilor" este una extrem de bine pusa la punct, atingand mai multe obiective: 1) Pentru o lunga perioada (din 2005 pana in a doua jumatate a lui 2006) practic presa a devenit un instrument in mana lui Basescu, vocile critice fiind anihilate sau marginalizate. 2) Un capital de imagine urias: Basescu a fost perceput drept un "cavaler al dreptatii", cel care i-ar fi salvat pe ziaristii rapiti. Stim azi ca realitatea este inversa, Basescu fiind unul din artizanii si beneficiarii acestei operatiuni de rasunet. 3) A fost eliminat Hayssam care devenise extrem de incomod datorita secretelor detinute despre regimul politic corupt din Romania. 4) Nu in ultimul rand s-au castigat sume importante in beneficiul mafiei politico-economice aflate la putere.
Ajuns, dintr-un reporter premiat de CRP, un ziarist care nu-si mai gaseste loc de munca, Ohanesian pune aceasta situatie tot pe seama serviciilor secrete: "M-am opus lui Basescu, m-am opus sistemului si am avut probleme in toata activitatea mea. Cei care n-au scos un cuvant au trait bine.
Eu, care le-am scos la iveala toate magariile, am avut probleme. Au incercat permanent sa-mi puna pumnul in gura si a trebuit sa plec de pe la toate ziarele. Daca stateam cuminte, acum eram cel putin consilier prezidential".
Ovidiu e convins ca este urmarit in permanenta de serviciile secrete. Ii scruteaza fara mila pe oamenii din jur (desi discutia am purtat-o intr-un fast-food Mc Donald's), cautand sa observe orice detaliu suspect. "Eu sunt permanent urmarit de servicii. De cand ma stiu", spune el.

Dealtfel si alte documente spun exact aceleasi lucruri:
Declaratia teroristului irakian de cetatenie americana Mohammad Munaf (atasata) lamureste cine este Gabriel Oprea, aflat in carti sa fie numit ministru al apararii sau de interne in guvernul Liviu Negoita si numit ministru in guvernul Boc. Generalul Oprea (facut la apelul bocancilor din plutonier de intendenta)era prietenul si salvatorul teroristului Omar Hayssam, un apropoiat al lui Traian Basescu. (Andrei Badin)

Rapirea jurnalistilor români în Irak a fost de fapt o operatiune a unor servicii secrete straine, in colaborare cu cele romanesti care a scapat de sub control. Dezvaluirea a fost facuta la Realitatea TV de un fost ofiter SIE, însarcinat de presedintele Traian Basescu cu strângerea de informatii legate de acest caz.
Colonelul SIE în rezerva Ionel Dragomir sustine ca cei trei jurnalisti români au fost rapiti initial de o grupare controlata de servicii secrete straine, cu colaboarea celor romanesti. Acestea doreau sa descopere teroristii irakieni specializati în rapirea cetatenilor occidentali. Dragomir afirma ca operatiunea a scapat ulterior de sub control, iar jurnalistii au ajuns în mâinile unor adevarati teroristi.
Operatiunea a scapat de sub control exact in momentul in care s-a implicat Traian Basescu, dupa cum sustin unele surse.

"Actul de rapire a fost de fapt o operatiune a unui serviciu de informatii, nu român. Serviciile de informatii românesti au fost implicate ca sa sprijine aceasta operatiune. S-a înscenat aceasta rapire urmând ca sa vada daca grupul care a facut rapirea, care era sub control, va fi contactat de o organizatie terorista.
Jurnalista Marie Jeanne Ion a declarat ca nu a stiut de rapire, dar si ca în timpul captivitatii, jurnalistii au fost tratati diferit de cele doua grupari teroriste.

Ionel Dragomir a mai spus ca Omar Hayssam ar putea fi de fapt un agent secret sirian. Sursele spun ca legaturile politico-economice intre acesta si regimul de la Bucuresti sunt vechi si foarte incalcite....

2 comentarii:

  1. as vrea sa aflam mai multe despre problema asta, daca se poate.............

    RăspundețiȘtergere
  2. daca tot au trecut anii, ce are de spus ziaristul de la Initiativa R, pe nume Romulus Cristea care ziua organiza mitingurile cu rapitii din Irak, dupa amiaza se ducea la Cotroceni sa preia ordinele de la Basescu si sera intra la SRI sa puna la cale a;ltele. Cine si ce rol a avut Romulus Cristea, Cine stie, stie despre ce vorbim, au fost si cateva miscari neasteptate datorate tot acestui individ. Dupa finalizarea crizei s-a dat subit la fund, nu a scos niciun cuvant desi se stie si de legaturiile lui cu Jaber Ahmet

    RăspundețiȘtergere

Va rugam INSISTENT sa nu folositi un limbaj obscen. Nu ne obligati sa stergem unele mesaje, sau sa restrictionam comentariile. Va multumim.

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Surse.org Blog Un Proiect Open Source