Search

miercuri, 8 decembrie 2010

Trecutul lui Traian Băsescu

In data de 11 ianuarie 2008, Administratia Prezidentiala si presedintele Traian Basescu dezvaluiau intr-un comunicat de presa si, respectiv, intr-o declaratie publica informatii din „mapa profesionala” a Noricai Nicolai. In finalul declaratiei sale, presedintele Traian Basescu indemna intreaga natiune sa solicite Parchetului General mapa profesionala a Noricai Nicolai: „sunt convins ca lucrurile vor fi mult mai lamuritoare daca veti privi documentele din aceasta mapa” .

Urmind indemnul presedintelui Basescu de a cere institutiilor publice informatii referitoare la cariera profesionala a actualilor demnitari, Grupul de Investigatii Politice a facut doua solicitari in baza Legii 544 privind liberul acces la informatiile de interes public. Am incercat sa obtinem cartea de munca a lui Traian Basescu si dosarul profesional al acestuia.

In 17 ianuarie 2008, am cerut Administratiei Prezidentiale o copie a cartii de munca a presedintelui Basescu. In 21 ianuarie 2008, Administratia Prezidentiala ne-a transmis ca refuza sa ne puna la dispozitie documentulsolicitat pe motiv ca acesta ar cuprinde informatii cu caracter personal.
Refuzul Administratiei Prezidentiale este jenant, acesta venind la doar zece zile dupa ce chiar Administratia Prezidentiala si presedintele Traian Basescu prezentasera public informatii cu caracter personal referitoare la cariera profesionala a Noricai Nicolai. Mai mult, presedintele Basescu garantase accesul oricarui cetatean la orice informatii din trecutul profesional al Noricai Nicolai.
In 17 ianuarie 2008, am solicitat Ministerului Transporturilor o copie a dosarului profesional al lui Traian Basescu. In 4 februarie 2008, Ministerul Transporturilor ne-a transmis ca nu ne poate pune la dispozitie informatiile solicitate, pe motiv ca acestea ar fi informatii cu caracter personal. Potrivit Ministerului Transporturilor „dosarul personal al domnului Traian Basescu poate fi consultat numai cu acordul titularului, conform legii”.
Raspunsul Ministerului Transporturilor arata ca ministrul Ludovic Orban  interpreteaza Legea privind liberul acces la informatii de interes public mult mai strict decit procurorul general Laura Kovesi. La indemnul presedintelui Traian Basescu, Parchetul General a facut publice toate documentele pe care le detinea referitoare la trecutul profesional al Noricai Nicolai, inclusiv informatii despre parintii acesteia, fara a cere vreun acord din partea titularului.
GIP apreciaza initiativa presedintelui Traian Basescu de a face publice toate informatiile din trecutul profesional al demnitarilor romani. Este insa inadmisibil sa nu putem afla nimic din trecutul celui mai important demnitar al tarii – presedintele Romaniei, in timp ce putem afla tot trecutul demnitarilor care ii sint adversari lui Traian Basescu.
Ca urmare, GIP ii solicita presedintelui Basescu:
1. Sa ceara Administratiei Prezidentiale publicarea cartii sale de munca;
2. Sa transmita Ministerului Transporturilor acordul sau cu privire la publicarea dosarului sau profesional;
3. Sa  isi respecte promisiunea facuta in 16 august 2006 („Dati-mi dosarul si il fac public”) si sa publice pe site-ul Administratiei Prezidentiale documentele referitoare la colaborarea sa cu Securitatea aflate la CNSAS:
- coperta si fila 118 din Registrul Inventar – arhiva al fondului retea pastrat la Constanta, volumul 5, in care Traian Basescu apare la pozitia 17592 cu datele de identificare, cu numar de inregistrare a dosarului personal nr. 3990;
- procesul verbal de distrugere nr. 0058212/15.08.1979, prin care dosarul personal nr, 3990 al lui Traian Basescu a fost distrus;
- filele 64 verso si 65, declasificate, din „Registrul Jurnal pentru retea informativa al UM 02150 Mangalia”, in care Traian Basescu figureaza in calitate de colaborator cu dosarul 3990.
Presedintele Basescu poate obtine oricind copii ale acestor documente, deoarece ele il privesc personal.
In urma cu 4 zile, pe 7 februarie 2008, Curtea Constitutionala i-a acordat presedintelui Basescu dreptul de a refuza numirea unui ministru pe baza trecutului acestuia. Este momentul ca, macar acum, presedintele Basescu sa renunte la secretele in care si-a invaluit propriul trecut si sa permita accesul la documentele care il privesc aflate la CNSAS, la Ministerul Transporturilor si la Administratia Prezidentiala.
Sintem convinsi ca „lucrurile vor fi mult mai lamuritoare” daca opinia publica va avea acces la documentele referitoare la trecutul profesional al presedintelui Romaniei.

Alte documente:
WikiLeaks.ro documente

13 comentarii:

 1. Foarte interesant, din aceasta cauza nu vrea Basescu sa-si publice macar partea de dosar pe care o mai are...Doresc sa-i spun lui Basescu ca eu vreau, ca un cetatean onest sa mi se arate de
  catre presedinte ce fapte de vitejie a facut el
  pe mare si cum mergea el la bordel cand dadea de uscat, cum facea specula la greu cu tot ce se putea trafica si scoate bani muuulti... Asadar, acest presedinte era de fapt un mare TRAFICANT !Asa cum este si acum, VEZI MATERIALUL DE MAI SUS !!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Zic ca era mai bine sa ramana la nivelul lui din trecut,nu sa ajunga presedinte.

  RăspundețiȘtergere
 3. multi dintre nnoi l-au votat.pe cine drac sa votezi? pe geoana sau papagalul se antonescu?data viitoare voteZ unu a carui nume nu se termina in =ESCU=am ales raul cel mai mic...cred..si apoi toti is traficanti de bratari dacice si altele.n-avem clasa politica avem o gasca de =GAOZARI

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. acuma iesi in strada si da-l jos de la putere, poate asa iti speli constiinta de raul ce ni l-ai facut

   Ștergere
 4. pai cam ce-au comentat atevorbitorii este adevarat-gaozari ,hoti,mincinosi,lipsiti de demnitate etc.RUSINE,RUSINE .RUSINE

  RăspundețiȘtergere
 5. CAT DE NENOROCIT POATE FI ACEST ASA-ZIS PRESEDINTE...POATE DE COLHOZ, CA ALTCEVA NU POATE
  FI, EU NU L-AM RECUNOSCUT DE PRESEDINTE DE LA BUN INCEPUT...EU NU AM PRESEDINTE, DESI MI-AS DORI SA AM UNUL, CARE SA FIE LA POLUL OPUS ACESTUI PAPITZOI URAT MIROSITOR ! DA , PRESEDINTELE MEU AR FI PUTUT FI ADRIAN NASTASE, SAU CHIAR MIRCEA GEOANA...PRACTIC ORICINE AR FI FOST MUUULT MAI
  BUN DECAT ACEST INS FFF. PROST CRESCUT, CA TZIIGANCA DE MA-SA NU L-A EDUCAT DELOC, NICIODATA...II DADEA DRUMUL PE MAIDAN, SA-SI FACA EDUCATIA ACOLO !!! TZIGANI IMPUTITI ASA SUNT ACESTE SPECIMENE DIN CLANUL BASHINA, CACI ASA SE CHEMAU ACESTI IMPOSTORI...MI-E O SILA DE EI,DE TZIGANII ASTIA DIN CLANU' BASHINA, TOTI SUNT HOTZI, SMENARI SI IMPUTZITZI !!! ACUM BASHINA SE MAI SI PREFACE CA AR FI BOLNAV !!! AIUREA IN TRAMVAI, NICI POMENEALA SA FIE BOLNAV, DIN PACATE, TOTI ACOLITII LUI ACREDITEAZA ACEASTA GUGUMANIE, DAR ESTE O IMENSA MINCIUNA ! BASHINA ESTE FFF. SANATOS TUN, O SA NE INGROAPE PE NOI TOTI, ROMANII !!! IMBECILII CARE L-AU VOTAT PE PORCU' ASTA SA II IA DRACU' PE TOTI! BAI CAPETE GOL-GOLUTZE, ACUM VA PLACE CUM ARATA ROMANIA PE CARE I-ATZI PUS-O VOI IN PALMA BASHINOSULUI, IAR EL NE FACE POPOR DE DOI BANI ! DE DOUA PARALE SUNT FETELE LUI CURVE, CARE SI-O TRAG PESTE TOT, DE STA LA AREST UN DITAMAI SENATORUL ROMANIEI DIN CAUZA A NENUMARATE FILME CARE SUNT BAGATE LA "STRICT SECRET DE IMPORTANTA NATIONALA" ASA DE GRAV ESTE CE SE VEDE IN ACELE
  IMAGINI CU NIMFOMANELE MARINELULUI DE CACAO ! TOATA FAMILIA PORCULUI ASTUIA E DE ...TZIGANI IMPUTITI SI ODIOSI !!!

  RăspundețiȘtergere
 6. Băsescu este un borfaş,care i-a şantajat pe toţi cei din jurul lui.Aşa vă trebuie dacă l-aţi votat.

  RăspundețiȘtergere
 7. Acuzat de propria putere
  Va prezintam dosarul „Flota” asa cum a iesit el pentru prima oara din „malaxorul” anchetatorilor. Veti vedea ca multe dintre deciziile luate de oficiali guvernamentali fata de navele romanesti au fost pur si simplu stupide, asta ca sa ne exprimam gingas. Altele pot fi catalogate drept rau intentionate. Ramane ca dumneavoastra sa judecati, pentru ca instanta a decis ca nu exista niciun prejudiciu in toata afacerea.
  Retine atentia faptul ca dosarul ce il incrimineaza pe Traian Basescu de „scufundarea” flotei romanesti – cazul Petromin – nu a fost deschis de adversarii politici din PSD, ci de colegi din Partidul Democrat, chiar pe vremea cand Traian Basescu se afla la putere. Instrumentat pentru prima oara in 1999 (procuror general era chiar Mircea Criste, un fost membru PD), dosarul il acuza pe Traian Basescu de faptul ca, in 1991, in calitate de ministru al transporturilor, a semnat celebrul contract de asociere cu firma norvegiana „Klaveness” careia, practic, i-au fost vandute 16 nave maritime cu un dolar bucata. In urma acestui contract, partea romana s-a ales fara nave, dar si cu datorii de aproximativ 20 de milioane de dolari la o banca din Oslo.

  Capetele de acuzare
  Acuzatiile au fost constituite pe baza verificarilor facute de Directia Generala a Controlului Financiar de Stat la Compania de Navigatie Maritima Petromin SA Constanta. In dosar sunt consemnate urmatoarele ilegalitati: „In toate cazurile, infiintarea companiilor din strainatate (ale Petromin – n.r.) nu au avut aprobarea Guvernului Romaniei asa cum prevad dispozitiile Decretului-lege nr. 104 din 30 martie 1990.
  Documentele de infiintare si functionare a acestor companii au fost aprobate de Basescu Traian – ministrul transporturilor. Navele apartinand Petromin SA Constanta au arborat pavilion liberian tot prin ordin al ministrului transporturilor, incalcandu-se astfel dispozitiile Decretului nr. 443/1972, ramas in vigoare pana la aparitia Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 42 din 29 august 1997, cand a fost abrogat in mod expres de guvernarea CDR. Prejudiciul produs Petromin SA Constanta prin managementul necorespunzator in perioada 1991-1999 este estimat la peste 150 de milioane de dolari”.

  Falimentul profitabil. Pentru cine?
  Petromin a disparut in urma unor decizii menite a o face profitabila. Cel putin asa au sustinut cei implicati in afacere, in frunte cu Traian Basescu. Potrivit documentelor de la Parchet, in baza unei note a Ministerului Transporturilor (fara numar si data), pe 31 martie 1991 s-a stabilit necesitatea obtinerii unui credit de 45 de milioane de dolari pentru retehnologizarea a 15 nave apartinand Petromin. Peste nici doua saptamani, pe 11 aprilie, Traian Basescu, in calitate de ministru al transporturilor, semna la Oslo, impreuna cu reprezentantii Petromin si ai firmei norvegiene Klaveness, o scrisoare de intentie prin care se convenea infiintarea unei companii mixte romano-norvegiene, cu sediul in Liberia, pentru exploatarea a 16 nave romanesti. Conditia era ca partea norvegiana sa asigure obtinerea acelui credit de 45 de milioane de dolari necesar retehnologizarii navelor. (va urma)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vasile Butnaru: Domnule Traian Basescu,grabiti-va. Mana intinsa a actorului basarabean este de fapt Mana Lui Hristos care Va Cheama la Mantuire.

   Ștergere
 8. cititi va rog http://1.bp.blogspot.com/_59tAb-KXUEg/TVLST0KSIAI/AAAAAAAAAXQ/tcSZmFnj0-g/s1600/IMG_2451.JPG

  RăspundețiȘtergere
 9. Catalin Necsutu-OMUL LUI BASESCU!?
  Cine este acest personaj trist si jalnic, batut de soarta cunoscut ca vidanjorul curentat? Este cumva el un aruncator de zoie, platit de stapanul sau care ii umple galeata?
  Sper ca familia lui amarata, de faptele sale nedemne sa nu fie stropita de voma si borhotul din galeata sa lustruita la Cotidi..Anus. Rusine!
  CATALIN Boy suedezule CUM SPUN AMERICANII STAPANII TAI , mi-e mila de tine...Clujul e un oras mic si tu stii asta.

  RăspundețiȘtergere
 10. Ce regret este faptul ca am avut (oarece) incredere in Basescu...Un motiv in plus pentru a-l vota a fost ca nu exista alternativa la acea vreme. Acum este si mai rau; pe cine sa alegi: Lolek sau Bolek (Ponta sau Antonescu) ?!

  RăspundețiȘtergere
 11. (ACTORUL VASILE BUTNARU)Traian Basescu:Vasile,trecutl meu este glorios! Marina Civila! Capitan de cursa internationala! In prezent sunt conducatorul statului roman!

  RăspundețiȘtergere

Va rugam INSISTENT sa nu folositi un limbaj obscen. Nu ne obligati sa stergem unele mesaje, sau sa restrictionam comentariile. Va multumim.

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Follow by Email