Search

miercuri, 22 decembrie 2010

Musamalizarea dosarelor de spionaj si trafic de armament a început- Dosarul din biroul lui Basescu

Traian Basescu, SRI si Parchetul General au început operatiunea de îngropare a dosarelor de spionaj industrial în care sunt implicate numeroase personalitati din gradina Palatului Cotroceni. Fara a mai relua povestea dosarului 30/D/P/2007 în amanunt, va prezint rezolutia cu care a fost închis dosarul si redau un fragment din cartea Pradarea din Umbra referitor la acest caz.
Va readuc aminte doar ca tripleta DIICOT Cristescu – Nastasiu – Ciurea ajunsesera cu cercetarile în acest dosar la usa presedintelui Basescu. Ei bine, dosarul a fost închis. Ca dovada am atasat si referatul DIICOT din data 10.06.2008, emis de Doru Ioan Cristescu, care dovedeste ca Administratia Prezidentiala era la curent cu cercetarile în cel mai mic amanunt. Urmeaza musamalizarea dosarului SSID Armamentul (628/D/P/2005)
.
Iata pentru ce i-a îndepartat Traian Basescu pe procurorii Doru Ioan Cristescu, Angela Ciurea si Ciprian Nastasiu de la DIICOT

Marea musamalizare a dosarelor de spionaj si trafic de armament a început


Traian Basescu, SRI si Parchetul General au început operatiunea de îngropare a dosarelor de spionaj industrial în care sunt implicate numeroase personalitati din gradina Palatului Cotroceni. Fara a mai relua povestea dosarului 30/D/P/2007 în amanunt, va prezint rezolutia cu care a fost închis dosarul si redau un fragment din cartea Pradarea din Umbra referitor la acest caz.Va readuc aminte doar ca tripleta DIICOT Cristescu – Nastasiu – Ciurea ajunsesera cu cercetarile în acest dosar la usa presedintelui Basescu. Ei bine, dosarul a fost închis. Ca dovada am atasat si referatul DIICOT din data 10.06.2008, emis de Doru Ioan Cristescu, care dovedeste ca Administratia Prezidentiala era la curent cu cercetarile în cel mai mic amanunt. Urmeaza musamalizarea dosarului SSID Armamentul (628/D/P/2005).

Capitolul 23:
ALRO Slatina

Ce este Marco Group? În 2002, Marco Industries, BV, parte a Marco Group, a preluat una dintre cele mai mari companii românesti, ALRO Slatina, cea mai mare topitorie de aluminiu din Europa Centrala si de Est. De asemenea, este cel mai mare consumator de electricitate din România.
Asadar, investigatia privind spionajul industrial a dus DIICOT la Marco Industries, BV, si la uriasul consumator de energie ALRO Slatina. Iar SRI era pe buna dreptate îngrijorat de tot mai pronuntata influenta ruseasca în aceste „privatizari”.
Modul în care Marco Group a obtinut controlul asupra ALRO Slatina nu a fost transparent; Vitaly Maschitskiy a lucrat în mod intentionat pentru a-si ascunde planul de preluare.
Nu numai ca a obtinut ALRO Slatina, dar a preluat si controlul asupra Alum Tulcea si, pe parcurs, a obtinut Conef Energy SRL, care este licentiata pentru achizitionarea de energie. În mai 2006, Conef a cumparat gaz de la Gazprom, gigantul energetic rus, în baza unui contract pe termen lung, de 30 de ani, la un pret favorabil.
În mod incredibil, multe detalii despre strategia Marco Group în România au aparut într-un tribunal comercial londonez în 2005, atunci când Maschitskiy si un partener rus, Alexander Krasner, care era puternic implicat în preluarea ALRO, au intrat într-o disputa juridica. O parte din planul lor de a câstiga si de a-si mentine un acces special în România era sa coopteze persoane aflate în pozitii cu influenta politica, precum si persoane aflate la conducerea unor agentii de privatizare, cu scopul de a-si asigura un tratament preferential.

Asadar, nu am fost socati sa descoperim, în timpul supravegherii la care i-am supus pe rusii asociati cu Marco Group, ca acestia pareau ca  lucreaza îndeaproape cu persoane bine conectate din punct de vedere politic, precum Theodor Stolojan si Elena Udrea, consilieri ai presedintelui Basescu: Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, si jurnalistul Bogdan Chirieac.
În baza unor suspiciuni generate de interceptarile SRI facute ca parte din dosarul nr. 222 s-a creat un nou dosar pentru a se examina daca persoanele din jurul presedintelui îi subminau acestuia functia sau securitatea nationala, sub orice aspect. La 11 ianuarie, DIICOT a deschis dosarul 30/2007. Cele doua persoane importante identificate ca fiind posibil implicate în ajutarea grupului rus au fost Theodor Stolojan, în calitatea lui de consilier economic al presedintelui, care avea acces imediat la Ministerul Economiei si Comertului; si, de asemenea, Elena Udrea, care parea sa faca lobby pe lânga cei care ocupau pozitii de decizie în vederea acordarii de contracte pe termen lung celor de la ALRO si totodata sa faca trafic de influenta. În acel moment ea lucra la Cotroceni, asemenea lui Theodor Stolojan.
Pentru a avansa în dosarul nr. 222, am solicitat prin comisii rogatorii obtinerea unor date importante de la partenerii nostri din Marea Britanie, SUA si Rusia, întrucât modul prin care Maschitskiy încerca sa obtina aceste contracte intra în categoria crimei organizate. De asemenea, activitatile lui ne-au fost semnalate de catre colegii nostri din Elvetia si Italia. Autoritatile ruse ne-au asigurat de cooperarea lor sub aspectul documentarii tranzactiilor bancare.
Din nou, interventia externa
Atunci când l-am informat pe Benyatov ca planuim sa-i cerem o declaratie referitoare la chestiunea ALRO Slatina, m-a privit lung si, pe un ton scazut, pentru a nu fi auzit de celelalte persoane prezente, m-a întrebat daca eram în toate mintile si daca-mi dadeam seama în ce ma bagam. Nu a asteptat sa-i raspund si a parasit biroul, dând din cap a refuz. A intrat în birou si a fost asistat de un translator autorizat pentru limba engleza, din momentul în care a fost informat ca fusese inculpat.
Eram constient ca acest caz era foarte sensibil din cauza numelor politice românesti „mari” implicate în actiuni în numele Marco Group; m-am asteptat ca asupra DIICOT sa se faca presiuni, si chiar asa s-a întâmplat dupa arestarea lui Benyatov. În sprijinul lui, MAE a transmis o scrisoare din partea congresmanului Robert Wexler, un democrat din Florida, care era preocupat de soarta acestui rezident al statului Florida – care locuia, de fapt, în Londra în cea mai mare parte a timpului. Alte figuri americane care au înaintat „cereri de informare” cu privire la Benyatov erau congresmanul californian Elton Gallegly, senatorul Richard Lugar din Indiana, senatorul Joe Biden din Delaware, în prezent vicepresedintele SUA, Maura Harty, înalt oficial în Departamentul de Stat american, si fostul ambasador al Statelor Unite în România Alfred Moses.
Robert Wexler era, la acel moment, presedintele subcomisiei pentru Europa a Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentantilor (recent, Wexler a demisionat din Congresul SUA); Elton Gallegly era membru în subcomitetul pentru Imigratie si Securitatea Frontierelor din cadrul Comisiei juridice, iar senatorul Biden (astazi vicepresedinte SUA), în calitate de presedinte al Comisiei pentru Relatii Externe din Senatul SUA. Acesti trei demnitari, împreuna cu Departamentul de Stat, au o influenta majora asupra politicii SUA fata de România. Vadim Benyatov si Credit Suisse au reusit, în mod cert, sa activeze o lista impresionanta de sustinatori ai acestuia – e îndoielnic daca ei au stiut sau nu ceva despre acuzatiile împotriva lui. (…)
Si, într-adevar, situatia lui a fost clarificata: împotriva recomandarilor DIICOT, în recurs, ÎCCJ a ridicat interdictia de parasire a tarii, iar el a plecat. (…)

3 comentarii:

  1. Vasile Butnaru: Domnule Traian Basescu,grabiti-va. Mana intinsa a actorului basarabean este de fapt Mana Lui Hristos care Va Cheama la Mantuire.

    RăspundețiȘtergere
  2. iata pt ce tara asta ajuns vai steaua ei, cum a-ti putut romani sa votati un asemenea om..,ma asteptam la mafia portocalie..ba sescu asta trebuie sa mearga direct la jilava la front 13.

    RăspundețiȘtergere
  3. (ACTORUL VASILE BUTNARU)Traian Basescu:Vasile,"Scimbarea la Fata a Romaniei" este VISUL vietii mele!

    RăspundețiȘtergere

Va rugam INSISTENT sa nu folositi un limbaj obscen. Nu ne obligati sa stergem unele mesaje, sau sa restrictionam comentariile. Va multumim.

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Surse.org Blog Un Proiect Open Source