Search

duminică, 20 martie 2011

Cât de sigură e centrala de la Cernavoda?

Autoritatile statului asigura populatia Romaniei ca Centrala Nuclearoelectrica (CNE) Cernavoda nu prezinta nici un fel de pericol * Cu toate acestea, exista voci ce glasuiesc altminteri, atat in tara cat si in strainatate * Canada, care a realizat reactoarele de tip CANDU, le-a scos sau este pe cale sa le scoata din uz, cu costuri astronomice, datorita functionarii lor cel putin necorespunzatoare * Asta pentru ca, la toate cele 22 de astfel de unitati nucleare, au avut loc accidente si incidente * In 2008, Guvernul a alocat banii necesari studiului de fezabilitate pentru cea de-a doua centrala nucleara, care va fi construita pe teritoriul tarii noastre * In paralel, va fi demarata investitia pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, care se ridica la peste 2,2 miliarde de euro, fara a se lua in calcul costurile de finantare si cresterea preturilor la materialele de constructie

Unul dintre contestatarii vehementi ai Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavoda este Valerian Comanescu, pensionar, dr. ing. in tehnica nucleara. Incepand cu 1990 si pana in prezent, acesta s-a adresat mai multor autoritati ale statului, atragand atentia asupra pericolului nuclear care ne paste. Cele mai recente demersuri de acest gen s-au consumat in ultimii ani, cand a adresat informari detaliate Directiei Generale de Politica Energetica din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si Agentiei Nucleare, premierului Calin Popescu Tariceanu, fostului consilier prezidential Theodor Stolojan si presedintelui PD, Emil Boc dar, mai ales, presedintelui in exercitiu, Traian Basescu. Ce ascund guvernele postdecembriste, cu privire la energia atomica pe care o promoveaza, vom vedea in cele ce urmeaza.

Constructia CNE Cernavoda a inceput in anii gloriosi ai comunismului, iar primul reactor nuclear dintre cele cinci a intrat in functiune la data de 17 aprilie 1996. Acesta a fost conectat la Sistemul Energetic National la 9 august acelasi an, asigurand intre 10 si 12% din consumul de energie electrica al tarii. Cel de-al doilea reactor a fost pus in functiune in mai 2007, fiind conectat la sistemul national trei luni mai tarziu. In lipsa unor lucrari de amenajare pe albia Dunarii, reactoarele 3 si 4 nu vor putea functiona niciodata. Care amenajari ar costa enorm, nefiind intocmai agreeate de Comunitatea Europeana. Fostul ministrul al Economiei sI Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat de curand ca in acest an va fi demarata investitia pentru reactoarele 3 sI 4, fara a specifica daca banii se vor cheltui pentru amenajarea Dunarii. In privinta celui de-al cincilea reactor planificat, la acest proiect s-a renuntat. Reactoarele nucleare utilizeaza tehnologia canadiana de tip CANDU, ce foloseste drept moderator apa grea produsa la Drobeta-Turnu Severin. In anul 2003, pe fondul unei perioade foarte secetoase, centrala a fost oprita timp de trei saptamani, din cauza nivelului scazut al Dunarii.

Potrivit Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare din Romania, autoritate in subordinea primului ministru, precum si a Agentiei de Protectie a Mediului Constanta, intreaga activitate de la Cernavoda se desfasoara in parametri normali. Adica, nivelul de contaminare radioactiva a mediului si produselor alimentare nu sunt de natura sa ingrijoreze. Pe de alta parte, in urma cutremurelor de pamant din perioada 1995 - 1996 si 2003 - 2004 au fost elaborate studii suplimentare de cateva institute de specialitate din Romania si consultanti externi (Siemens - Germania). Acestea au confirmat calificarea seismica a unitatilor nucleare de pe amplasamentul CNE Cernavoda. Asadar, am avea toate motivele sa dormim linistitI, altii veghind pentru noi.
Greenpeace ataca
Organizatia internationala Greenpeace a facut mare taraboi pe subiectul CNE Cernavoda. Pe baza unui raport realizat de un expert independent din Marea Britanie, autoritatile romane au fost acuzate ca tin ascunsa concentratia mare de tritiu (izotop radiactiv al hidrogenului) din atmosfera si din Dunare. Ian Fairlie a declarat: "Dupa zece ani de functionare a unitatii 1 de la Carnavoda, nivelul de tritiu din alimente si apa a crescut considerabil in zona orasului. Concentratia a avut o multiplicare de la 5 pana la 45 de ori". In acest context, Greenpeace a sfatuit oamenii care locuiesc la mai putin de cinci kilometri de centrala sa nu consume in ruptul capului legume din gradina, mure si ciuperci. Totodata, a avertizat ca femeile insarcinate si copii sub patru ani, care locuiasc la mai putin de 10 km distanta, s-ar afla in mare pericol. Ce n-au spus protestatarii, insa, este faptul ca Ian Fairlie a ajuns la aceste concluzii, fara a efectua masuratori in zona Cernavoda, ci tinand cont doar de studiul de impact asupra mediului.
Autoritatile riposteaza
Pentru a contracara aceste grave acuzatii, autoritatile statului au folosit drept argument un raport intocmit de expertul Richard Osborne, cu ocazia unei controverse asemanatoare ce a avut loc cu ani in urma in Canada. Concluzia acestora ar fi ca "avertismentul Greenpeace privind riscul la care sunt expuse femeile insarcinate si copiii este complet nejustificat. La fel si cel referitor la consumul de alimente. Chiar si in cazul unor doze de tritiu de zece ori mai mari decat nivelul maxim, tot nu s-ar fi justificat asemenea sfaturi", ar mai fi aratat expertul canadian. De asemenea, studiile realizate la Cernavoda de Ministerul Sanatatii n-ar indica imbolnaviri in zona. Dimpotriva, situatia numarului de cazuri de cancer si leucemie ar fi mai buna decat in alte judete ale tarii, s-a precizat intr-un raport al ministerului.
Tendinte cancerigene si malformatii la nou-nascuti
Potrivit lui Valerian Comanescu, "In proiectarea, constructia initiala si pe parcurs a CNE Cernavoda in 1977, in fazele de studiu si de constructie ale unitatilor 1-5 nu a fost luata in considerare, in totalitate si in mod corespunzator, problema seismica a zonei", precum si alte cerinte de ordin tehnic absolut necesare. In functionarea reactoarelor care folosesc apa grea, ia nastere tritiul. Datorita efectelor radiobiologice deosebit de grave pe care le produce aceasta substanta, masurarea continua a efluentilor gazosi cu tritiu de la reactoarele CANDU, precum si supravegherea starii mediului inconjurator, trebuie sa se faca in conformitate cu Publicatia IEC. Monitorul de tritiu produs de Canada spre a fi folosit la centralele de tip CANDU nu a fost agreat de Argentina, care si-a echipat centrala de la Embalse cu un monitor de tritiu produs in Germania. Motivul a constat in faptul ca instalatiile de filtrare si monitorizare ale tritiului de la centralele CANDU au fost considerate necorespunzatoare. Datorita unui accident la reactorul Pickering A4 si scurgerii a 50 de trilioane de becquereli de tritiu in lacul Ontario, nivelul acestei substante din apa de baut locala a ajuns de 100 de ori mai mare decat maximum admis. Comanescu mai sustine ca in zona Cernavoda exista tendinte cancerigene pronuntate si malformatii la copii, care n-au fost facute publice de Ministerul Sanatatii, cel al mediului si de CNCAN.
133 de incidente nucleare
Dr. ing. in tehnica nucleara, Valerian Comanescu a propus Consiliului Suprem de Aparare a Tarii crearea unui Comitet National de Securitate Nucleara, care sa analizeze situatia seismica a amplasamentului CNE Cernavoda, sa verifice calificarea seismica a aparaturii din sistemul de siguranta in functionare a unitatilor 1 si 2, sa masoare in permanenta nivelul tritiului din mediul inconjurator, tinand totodata si evidenta concreta a cazurilor de cancer si malformatii la copiii nou-nascuti in interiorul zonei, pe o raza de cel putin 30 km in jurul centralei. De asemenea, a mai propus consolidarea pazei si controlului in jurul centralei, precum si analizarea raportului intocmit de expertii americani, referitor la centralele nucleare de tip CANDU scoase din functiune in august 1997, in Canada.
Ar mai fi de spus ca unitatea 2 de la Cernavoda contine circa 100 de modificari fata de Unitatea 1. Dar, ce este mai ingrijorator, dupa cum sustine specialistul in tehnica nucleara, “in perioada 1997 – 2003 la Unitatea 1 de la Cernavoda au avut loc 133 de incidente nucleare”, care ar fi ramas departe de ochii presei.
Guvernul Romaniei a alocat fondurile necesare pentru studiul de fezabilitate  privind construirea celei de-a doua centrale nuclearoelectrice pe teritoriul tarii noastre, care urmeaza a fi gata pana in anul 2020. Nuclearoelectrica, operatorul Centralei de la Cernavoda este detinuta de stat, in proportie de 90,5%, restul de 9,5% fiind cedat Fondului Proprietatea.

13 comentarii:

  1. as sugera ca a doua centrala sa fie construita pe undeva langa Calarasi, Craiova, Bucuresti sau Tulcea. In caz de accident,sa scapam si de ceva borfasi, incapabili si opincari prosti.

    RăspundețiȘtergere
  2. as sugera a doua centrala sa fie construita undeva pe langa Calarasi, ori Bucuresti, ori Craiova, Tulcea, etc. In caz de accident sa scape si tara de hoti, opincari incompetenti si de langai corupti

    RăspundețiȘtergere
  3. As sugera ca a 2-a centrala sa fie construita undeva in Noua Zeelanda sau in Hawaii.

    Sau, mai bine, pe Luna...

    RăspundețiȘtergere
  4. As sugera sa nu se mai construiasca niciuna si sa se treaca pe alte resurse regenerabile.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca PSD sau PC ar fi avut parte la cascavalulCernavoda, nu ar mai fi fost nici o problema. Cat despre sugestii, as zice sa sugerati sa functioneze Cernavoda in plin cu 4 reactoare si mai vorbim dupa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Deacord cu cele 4 reactoare.Sa se termine ce s-a inceput dar in conditii de siguranta in exploatare si apoi sa nu se mai faca niciuna nucleara.Daca nu s-ar continua,ar fi bani risipiti si resurse mai putine.Daca as fi director,nu as ceda nici la ecologisti nici la directive U.E. daca ar fi.Ei au destule,noi suntem si asa cam saraci pe langa ei.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Mazarin
    ce naiba sa mai vb ca distributia e vanduta... producem ca sa distribuie nemtii cu tot al nostru. ma pish pe ea de politica ca rahat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Tovarasul dr. ing sa mai citeasca ce inseamna "incident nuclear". sunt aberatii ce se spun in articol.

    RăspundețiȘtergere
  9. Tritiul are cea mai redusă acţiune biologică. Emite radiaţie beta (adică electroni) cu energie joasă şi se transformă în Heliu. Este folosit în aplicaţii civile uzuale cum ar fi însemnele luminoase permanente. Radiatia beta emisă de tritiu nu pătrunde dincolo de piele şi este oprită şi de o coală de hârtie sau de 5 mm de AER!
    Aşa că "specialistul" Valerian Comănescu ar trebui să se se mai "specializeze" un pic.

    În altă ordine de idei, centralele CANDU sunt cele mai sigure din lume - Inclusiv aspectul că reacţia nucleară necesită prezenţa apei grele (adică a fluidului de răcire). Dacă apa grea dispare, reacţia se opreşte.
    Problemele centralelor CANDU sunt legate de costul mare al construcţiei anvelopei de beton şi construcţiilor adiacente, datorită volumului mai mare al reactorului propriu-zis, construcţia reprezentând peste 70% din costul total de operare al centralei pe toată durata vieţii ei. Este compensat de costuri mult mai mici de operare şi folosirea uraniului natural pe post de combustibil.

    RăspundețiȘtergere
  10. vorbeste prostii. Cunosc cel putin jumatate din cei care au proiectat-o si conform IAEA Viena a fost declarata cea mai sigura datorita folosirii uraniului 238 si dublei calote . Este un evreu priten cu un derbedeu numit Pascovici care a sabotat inca decand era director la IFIN Bucuresti. sub obladuirea lor au fost sparte sticlel accelaratorului de particole din cadrul Sectie 3. domnul comanescu este un frustrat al genratiei ROman....Articolul e plin de ineptii si exagerari voite

    RăspundețiȘtergere
  11. WIKILEAKS ; BASESCU A TRIMIS TEHNOLOGIE PENTRU RACHETE CATRE IRAN. ELE AU AJUNS IN MANA TALIBANULUI. PRESEDINTELE ROMAN ESTE VINOVAT DE DOBORAREA A 5 HELICOPTERE NATO. SENATUL GERMAN A DESCHIS O ANCHETA, ZILELE IN LIBERTATE A LUI BASESCU SUNT NUMARATE !

    ANTENA 3
    Asistam in aceste zile la un scandal Wikileaks organizat de serviciile romanesti
    in favoarea presedintelui Basescu, Cablurile importanta sunt manipulate sau trecute cu tacerea, Pana in acest moment singura desvaluire importanta din miile de telegrame trimisa catre Departamentul de Stat SUA este fapftul ca BASESCU A TRIMIS TEHNOLOGIE CERMANA PENTRU IRAN. ACEASTA OPERATIUNE A FOST CORDONATA DE SERVICIUL ROMANESC, TEHNOLOGIA PENTRU RACHETELE IRANIENE A FOST TRIMISE PRIN INTERMEDIARI DE LA BUCURESTI. Am oferit in premiera mondiala nimele firmelor intermediare.
    Culmea este ca la insistentele serviciului italian membrii serviciului iranian au fost arestati iar LA INSISTENTA PRESEDINTELUI BASESCU TERORISTII IRANIENI
    AU FOST ELIBERATI.
    Ofer posibilitatea excelentilor colaboratori ai Antenei 3 sa deschida o ancheta intradevar terminala, Concluzile anchetei personale bazata pe desvaluirea WIKILEAKS va stau la dispozitie. Ele a fost trimisa in prealabil catre Fbi.
    Date opersonale si numarul de telefon pot fi gasite
    http://www.devagallery.com/
    Robert Horvath Nipon Press
    http://devanewyork.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  12. un penal si asta,tot ce e bun in tara asta se distruge si tot ce e rau.....traiasaca Basescu si tampitii ce l-au votat,sa dati coltu la urmatorul stalp!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Interesant. ''Istoria se repeta''. Un lucru general valabil, daca nu se invata din ea.
    In cazul de fata, se pare, poate, profetiile se implinesc, incetul cu incetul (Nostradamus - Vanga), depinde cum gandeste ''Elita'', pentru ca, se pare, dupa cum orchestreaza ''Ei'', asa va trebui sa jucam,toti. Sunt care se impotrivesc ''cantecelor'' NWO.
    Se sepune ca o picatura de apa mareste oceanul, dar doua picaturi. Daca suntem puternici,unul langa celalalt,ne ajutam reciproc o sa fie bine!



    Daca o sa se vada ''cantece'' pe cer nu o sa fie
    bine!

    RăspundețiȘtergere

Va rugam INSISTENT sa nu folositi un limbaj obscen. Nu ne obligati sa stergem unele mesaje, sau sa restrictionam comentariile. Va multumim.

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Surse.org Blog Un Proiect Open Source