Search

sâmbătă, 19 martie 2011

Remember: "Dosarul Flota" (II)

Continuarea articolului: Remember: Dosarul "Flota" (I)

Ministru si director

Zis si facut. La data de 14 mai 1991 s-a hotarat infiintarea companiei mixte Petroklav, cu sediul in Liberia. Ulterior, s-a renuntat la aceasta locatie, societatea fiind „mutata” in Bahamas, la data de 26 iulie 1991.
Toate aceste demersuri au fost aprobate de ministrul Traian Basescu, fara ca acesta, sustine Parchetul, sa obtina si aprobarea Guvernului Romaniei, asa cum prevedea legislatia.

De asemenea, navele din respectivele companii, care apartineau Petromin, au arborat pavilion liberian tot prin ordin al ministrului Basescu, desi dispozitiile in vigoare la acea vreme interziceau acest lucru. Managementul era incredintat prin contract firmei Klavenes”. In schimb, norvegienii s-au tinut de cuvant, au obtinut de la Christiania Bank din Oslo doua credite in valoare de 45 si, respectiv,  64 de milioane de dolari, imprumuturi garantate cu navele romanesti. Si pentru ca activitatea era asa de profitabila, pana in 1999, pentru a plati ratele creditului total de 109 milioane de dolari, au fost vandute zece din cele 16 nave cu care Petromin s-a asociat cu partenerul norvegian. Insa ghinion, mai ramasesera de platit 20 de milioane de dolari. Asa ca si celelalte sase nave s-au aflat in situatia de a fi arestate si vandute pentru ipoteca facuta de Christiania Bank. Potrivit datelor din dosarul „Flota”, compania Petromin nu a incasat niciun dolar din milioanele realizate de firma mixta romano-norvegiana in toata perioada 1991-1999. Iar ca tot circul sa fie complet, s-a descoperit ca in firma mixta  constituita cu norvegienii,  Traian Basescu a figurat ca director cand era si ministru al transporturilor.

„Din shipping nu se castiga. Se pierde”
Traian Basescu a sustinut intotdeauna ca navele implicate in contractul cu firma Klaveness au fost vandute formal cu un dolar catre o firma straina la care asociat  unic era Petromin, pentru ca era obligatoriu acest lucru, deoarece o parte din nave reprezentau garantii suplimentare la creditul de 49 de milioane de dolari (desi in dosar figureaza un credit de 45  de mil. de dolari – n.r.). Niciodata nu a avut intentia de a instraina navele, iar dovada cea mai buna era, in viziunea actualului presedinte, faptul ca ele au ramas in inventarul Petromin, cu cheltuieli de amortisment. Vizavi de faptul ca s-a incredintat managementul unei alte firme nu pare a fi nicio problema pentru anchetatori atat timp cat firma romaneasca avea 50% din actiuni. Ramane insa o intrebare, daca era asa de bun contractul incheiat cu Klaveness, de ce Romania si-a pierdut navele si a ramas si cu datorii externe foarte mari? In urma cu aproape cinci ani (mai 2003), Traian Basescu declara presei ca „din shipping nu se castiga. Se pierde. Asta am aflat-o in 1995 de la norvegieni, cand am castigat o bursa si m-am specializat acolo. Eram si parlamentar, dar mergeam si la scoala. Ca sa faci bani cu nave trebuie sa stii cand sa le cumperi si cand sa le vinzi. Noi n-am avut asa o flota puternica si buna, cum se sustine. Era uzata sau prost facuta, pentru ca Ceausescu, in ultimii zece ani, a tinut mortis sa faca toate piesele in Romania. Nu au fost scoase la vanzare de frica, sa nu se aleaga cu dosar penal. Eu, ca ministru, nu puteam sa ma ocup de asa ceva. De astfel de lucruri trebuiau sa se ocupe Consiliul Imputernicitilor Statului si, din 1992, FPS-ul. Nu am fost directorul firmei mixte cu norvegienii, am fost presedintele onorific al consiliului de administratie. Pentru o astfel de functie onorifica nu esti platit. Eu n-am fost platit de norvegieni. Am auzit ca mi-au cautat si conturi in strainatate. N-au gasit, ca n-au ce sa gaseasca. Totul este politic. Au incercat si in 1993, a incercat si Emil Constantinescu sa ma infunde. Acum se incearca din nou. Am mai auzit ca au pus un expert – Nicu Oprea – sa faca asta, pentru ca el avea un dosar penal. Acum, acest Oprea nu mai este in tara. A facut expertiza si a fost lasat sa plece. Asa am auzit. Nu sunt vinovat si nici nu ma intimideaza cu dosarul lor”.

Si totusi, unde sunt vapoarele?
Traian Basescu a fost sau nu vinovat, asta nu o vom afla niciodata. La un moment dat insa, a scapat o pista foarte interesanta catre anchetatori. El a declarat ca navele cele mai bune din contractul cu Klaveness au ajuns la un membru PSD si la un taranist. „S-au batut pentru ele. Ei le-au cumparat”, declara Traian Basescu.
Niciuna dintre institutiile statului nu a mers pe aceasta idee, a gasirii „corpului delict”. Surse politice ne-au confirmat insa partial declaratiile din urma cu cinci ani, facute de actualul presedinte. Cel putin 25 dintre navele Petromin apartin unor armatori romani, acum importanti oameni de afaceri in judetul Constanta.
Concluzia este una trista pentru noi, hilara pentru cineva „din afara”. Aproape 300 de nave au disparut, dar nimeni nu este vinovat. Nu exista prejudiciu, nu exista fapta penala. Pentru amuzamentul dumneavoastra sa va pomenim despre cazul unui sef de serviciu la Navrom, acuzat de  abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals. In timp ce era cercetat penal a reusit performanta sa devina… director economic la Penitenciarul Poarta Alba, cu gradul de maior. Justitia romana poate fi mandra ca, asemenea savantilor care au cutreierat Triunghiul Bermudelor, a emis doar teorii judiciare. Lipseste doar ipoteza extraterestrilor si a portii catre o alta lume…

Romline si Navrom, giranti pentru SRL-uri
Companiile nationale maritime Romline si Navrom au fost mult timp si principalii datornici aflati pe lista Agentiei pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) care preluase problemele Bancorex. Astfel s-a ajuns si la declansarea falimentului celor doua companii pentru a se putea recupera sume cat mai mari prin arestarea si executarea navelor care umblau hai-hui pe oceanele lumii. Romline si Navrom au avut calitatea de codebitor pentru un mare numar dintre creditele luate de diverse firme de la Bancorex. De exemplu, Navrom a garantat cu nave proprii creditele obtinute de 27 de societati private, iar pentru 11 companii private a preluat integral datoriile rezultate din creditele luate de la Bancorex.
Si Romline a garantat cu navele proprii creditele obtinute de sase companii private de shipping, pentru trei dintre acestea preluand integral datoriile rezultate din conventii de credit incheiate cu Bancorex. De altfel, multe credite au fost luate de la Bancorex de niste SRL-uri ce aveau denumirea „shipping” in coada, dar care
nu aveau flota proprie, ci foloseau nave inchiriate.

Dosarul „Flota” – pe scurt
Dosarul „Flota” a fost instrumentat, pentru prima oara, in 1999
Paguba produsa statului romana fost estimata de anchetatori la peste 11.000  de miliarde de lei
Initial au fost cercetate 136 de persoane (80 puse sub acuzare)ca ar fi inceput si derulat fraudulos asocierea Petromin SA Constanta cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo.
In august 2004, pentru 51 dintre acuzati procurorii au separat faptele
Printre cei trimisi in judecata pentru comiterea unor fapte penale „in legatura directa cu modul defectuos in care si-au exercitat,cu stiinta, atributiile de serviciu” sunt fostii ministri ai transporturilor, Paul Teodoru si Aurel Novac, fostul presedinte al Fondului Proprietatii de Stat, Radu Ovidiu Sarbu, fostii secretari de stat Calin Dragomir Marinescu, Gheorghe Adrian Marinescu si Viorel Oancea
In 2005, procurorii DNA au separat faptele lui Traian Basescu de cele ale restului inculpatilor, motivandu-se ca seful statului beneficiaza de imunitate
In septembrie 2007 a fost finalizata o expertiza care a costat 140.000 de lei, prin care s-a tras concluzia ca nu a existat prejudiciu in dosarul „Flota”
In urma ultimei expertize realizate in februarie 2008, toti cei pusi sub acuzare au fost scosi de sub urmarire penala. Cu exceptia lui Traian Basescu. Este insa greu de crezut ca dupa ce nu va mai fi presedintele Romaniei va mai fi acuzat de ceva intrucat nu exista… prejudiciu.

Ghid pentru „pescuit” o… flota de pescuit
Este evident ca aceeasi soarta au avut-o si alte nave din flota romaneasca. De exemplu, un alt dosar care a starnit reactii in lant a fost cel al privatizarii Companiei Romane de Pescuit Oceanic (CRPO). In urma unei anchete a fost descoperita o intreaga contrabanda cu nave aflate in patrimoniul companiei. Ca si in cazul Petromin, dosarul CRPO ascunde, dincolo de evidentele abateri de la lege comise de managerul societatii si de cumparatorii „strategici”, acte de coruptie necercetate pana la capat. Concluziile anchetei conduc catre varfurile FPS si chiar mai departe.
Compania a fost vanduta de FPS, care detinea 51% din actiuni, catre grecii Ioannis Dimakos si Theodoros Lades contra sumei de un milion de dolari catre sfarsitul anului 1997. Cu toate acestea, grecii au avut puterea sa valorifice patrimoniul CRPO, in urma unui acord semnat de acestia cu conducerea FPS, inca de la jumatatea anului 1997. La acea data, fusese demarata procedura de declarare a falimentului societatii pentru ca nu putea onora o datorie de opt milioane de dolari catre o banca austriaca. Cercetarile politiei au scos la iveala un lung sir de falsuri in acte si vanzarea pe nimic a flotei romanesti de pescuit oceanic.
Rechizitoriul intocmit in 1998, prin care erau acuzati Ion Crisan, fost manager al CRPO, incepand cu 12 aprilie 1996 si pana la sfarsitul anului 1997, Theodoros Lades si Ioannis Dimakos, cumparatorii companiei, aduce in atentie responsabilitatea si „contributia” sefului de atunci al FPS, Sorin Dimitriu. Logic, nu a fost incriminata nicio fapta a acestuia. Singura piesa „cazuta” a fost un simplu expert FPS. De asemenea, din ecuatie face parte Ministerul Industriei, care a emis avize pentru scoaterea din tara a doua nave sub pretextul unor necesare reparatii care ar fi trebuit facute intr-un port din Grecia. Potrivit acelorasi cercetari, Tribunalul Tulcea l-a numit administrator al CRPO pe Ioannis Dimakos in decembrie 1997, fara a verifica daca acesta a achitat pretul actiunilor cumparate de la FPS (termenul-limita era 12 ianuarie 1998). Totodata, Tribunalul Tulcea a inclus pe lista creditorilor CRPO firma Harmony Shiping International SRL din Constanta, ai carei patroni erau Dimakos si Lades, fara sa existe documente care sa ateste aceasta calitate.

Cititi aici:

WikiLeaks.ro documente

11 comentarii:

 1. Ma doare in fund de dosarele astea si de furaciunile lui Chioru! Voi nu cititi ca vine SFARSITUL??? Dati click pe aia sus cu News.ro si cititi!!!! Ne termina astia si pe noi!

  RăspundețiȘtergere
 2. Poate si din cauza unuia(unora) de care te doare...nu ne e bine.

  RăspundețiȘtergere
 3. http://salwatiromania.wordpress.com/

  Asa cum era de asteptat, o adunatura de tari colonialiste din vechi timpuri, care au creat ONU, un organism menit sa atace oriunde si oricand la cheremul unora din umbra, au mai sters azi un “obiectiv”de pe agenda de zi.

  Cat de tare “sufera ” aceste tari pentru drepturile omului..! Cat de vigilente sunt aceste drepturi ale omului mai ales daca sunt imbibate cu petrol.Dar poate nu stiu acesti criminali care “propavaduiesc” aceste drepturi, ca in lume exista triburi canibale, care si acele au drepturi ale omului, dar daca nu stau pe petrol, sau alt ceva “interesant” se pare ca acestia sunt exclusi…

  Dupa cum s-a vazut foarte clar, in tarile arabe ” razvratite”, dupa ce CIA a “bagat” bomba pe teava, populatia naiva a facut totul planul elitelor si a mers de minune ca si la noi in `89, mai putin in Libia. Dupa ce CIA a injectat milioane de dolari pentru a provoca asa – zisa rasturnare a lui Gaddafi prin “vointa” poporului, planul a mers cam prost. Gaddafi a inceput sa-si recucereasca tara, lucru evident neplacut colonialistilor sugaci si hrapareti, care instantaneu le-au inceput sa le tasneasca lacrimi de balena, vis-a-vis de lipsa drepturilor civililor din aceasta tara. Si uite asa s-au gandit ei sa vina cu drepturile in sacosa dupa ce in prealabil isi vor instala in Libia slugile cele mai fidele pentru a nu iesi din perimetrul politic si economic dictate de aceste tari malefice .

  RăspundețiȘtergere
 4. Basescu este un om corect si bun.

  RăspundețiȘtergere
 5. Eu propun ca parintele Daniel sa-l canonizeze si sal bage in randul sfintilor dupa moarte.

  RăspundețiȘtergere
 6. ba anonimule,asta care zici ca basescu este un om corect si bun,daca tu crezi asta,da-mi voe si mie sa cred ca tu esti prostul prostilor din Romania.Firati ai dracului cu chiorul vostru betiv si hahait care radea asa ca proasta-n pula.Marsi la hazna cacatul dracului,huooooo!!!

  RăspundețiȘtergere
 7. In legatura cu flota,mai e unul implicat.Sa fie si Vacaroiu intrebat,la vremea respectiva secretar de stat si muulte semnaturi a pus pe acolo,Oare asa degeaba?

  RăspundețiȘtergere
 8. care flota ?....a fost si nu mai e!dar nu va mai fi in veciii vecilor ,de ce nu mai vorbeste nimeni pe tema asta?

  RăspundețiȘtergere
 9. zicala suntem prosti, dar multi nu mai are nici o valoare; astazi suntem doar niste prosti dezbinati de un chior, de un pitic si de un prostanac. va doresc viata vesnica; AMIN!

  RăspundețiȘtergere
 10. hahaha, ca ne fura astia toti care au venit dupa ceausila este evident ce naiba, dar va dau un pont de supravieture, cumparati-va teren cat puteti de mult de preferat la tara unde sa aveti sa va cresteti trei gaini un porc si ceva cartofi si rugati-va sa nu vina cineva sa vi-l ia cu forta de sub fund si pe ala !!! ;)

  RăspundețiȘtergere
 11. Pentru toata tevatura de mai sus(mai putin la Petromin-pe care nu o cunosc personal) exista un nume : Mohamed Shaufique ! De la "Price Coopers ". V-o spune un fost CLC,care in 1996 era arestat in numele statului roman (pentru datorii) la Port Suez (Egipt), alaturi de alti 17 colegi, cu echipajele aferente ! Sintem 46 de fosti CLC, care avem dovezile ca este asa cum spun, in prezent toti afara !Daca vreti nume de responsabili intrebati : Vacaroiu,Roman,Magureanu,Iliescu,Constantinescu,Radu Vasile,Ciorbea,Mironescu,Bobu(fost electrician in flota),Paul Teodoru, Novac,Calin Marinescu,Oancea,si cu permisiunea dumneavoastra,ultimul pe lista, Basescu ! Pentru clarificari COMPLETE, n-ar strica sa fie consultat si seful ITF Romania Mihalcioiu. Toti fostii directori,fara exceptie de la Navrom,Romline si Petromin, nu sint straini de situatie !Documente complete gasiti in ARHIVA Navrom.Un exemplu? Cautati dosarul "Caciulata",si gasiti tot ce doriti ! Daca nu, la Ambasada din Cairo,pentru 1995-1996 !Veti avea pagini elocvente privind "disparitia" flotei(motive,fapte si faptasi,responsabili si executori).

  RăspundețiȘtergere

Va rugam INSISTENT sa nu folositi un limbaj obscen. Nu ne obligati sa stergem unele mesaje, sau sa restrictionam comentariile. Va multumim.

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Follow by Email