Search

marți, 18 ianuarie 2011

Traian Igas acuzat de aparteneta la crima organizata

Senatorul, fost procuror, Valer Marian ne-a obisnuit in dese randuri cu dezvaluiri incendiare facute chiar in plenul Parlamentului Romaniei. El a fost pentru o lunga perioada de vreme si director al publicatiei Gazeta de Nord-Vest, ceea ce face ca anchetele sale sa aiba un iz jurnalistic. De data asta, senatorul PSD da lovitura. El il acuza pe ministrul de Interne Traian Igas nici mai mult nici mai putin decat de apartenenta la crima organizatasi cere procurorului general al Romaniei sa-l ancheteze. Redam in continuare declaratia lui Valer Marian:

Subsemnatul Valer Marian, în calitate de senator al României si de vicepresedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senatul României, solicit domnului prim-ministru al Guvernului României, Emil Boc, sa-l demita (revoce) de urgenta pe ministrul Administratiei si Internelor, Constantin Traian Igas (senator PDL de Arad si vicepresedinte al Organizatiei judetene Arad a PDL), si sa dispuna anchetarea acestuia pentru implicare în activitati de crima organizata, sub forma contrabandei, pentru urmatoarele motive:
Desi presedintele Traian Basescu a declarat public ca se bazeaza, îndeosebi în realizarea obiectivului Schengen, pe faptul ca în fruntea Ministerului Administratiei si Internelor a ajuns un „tânar jurist” care „stie legea”, domnul Constantin Traian Igas nu are pregatirea, experienta, competenta si probitatea necesare pentru a detine si exercita o functie atât de importanta în statul român ca aceea de ministru al Administratiei si Internelor. În primul rând, pregatirea liceala si universitara a domnului Constantin Traian Igas este precara. Profesia sa de baza este tâmplar si a absolvit liceul cu dificultate, obtinând bacalaureatul la vârsta de 24 ani (în 1992), dupa ce a urmat clasele a IX-a si a X-a la Liceul agricol din Minis (de unde se spune ca ar fi fost exmatriculat), iar clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a le-a terminat la seral, dupa o perioada de 7 ani, la Liceul industrial din Nadlac (cu profil prelucrarea lemnului) si la Grupul Scolar „Gheorghe Lazar” din Pecica, localitatea sa de domiciliu, unde tatal sau a fost sef de post. Iar Facultatea de Drept a Universitatii de Vest Vasile Goldis din Arad (universitate privata) a absolvit-o la vârsta de 35 de ani (în 2003), la forma de învatamânt la distanta si cu o medie mediocra (6,30).
Este de retinut ca rectorul acestei universitati, Aurel Ardelean, fost senator PRM, a trecut în PDL si i-a devenit coleg de partid domnului Igas, obtinând functia de vicepresedinte al Organizatiei judetene Arad a PDL si asigurându-i-se candidatura la Senat într-un colegiu din judetul Arad la alegerile parlamentare din 2008. În al doilea rând, ministrul Igas nu are nicio experienta în domeniul juridic, nepracticând profesiile de magistrat, avocat, notar sau consilier juridic, si nicio experienta în domeniul administratiei publice în functii executive.
Din nefericire pentru România, domnul Constantin Traian Igas nu are nici probitatea necesara pentru înalta demnitate de ministru al Administratiei si Internelor, pentru ca exista informatii si indicii ca ar fi fost si ar fi implicat în activitati de contrabanda. Potrivit unor concitadini din orasul Pecica, domnul Igas nu si-a facut studiile liceale la timp întrucât s-a ocupat cu activitati de bisnita: în perioada 1986-1989, beneficiind de pasaport de mic trafic, aducea diverse marfuri (tigari, cafea, bauturi alcoolice, dulciuri) din Ungaria pe care le vindea în piata din Pecica, iar în perioada 1990-1996 a fost unul din cei mai cunoscuti bisnitari de valuta (dolari, marci, forinti) ai judetului Arad, activând în Vama Nadlac si la hotelul Astoria (actualmente Continental) din Arad.
Cu banii câstigati din bisnita si din firma de tâmplarie (SC Costello 2000 SRL, la care este asociat unic si a carei denumire vine de la prenumele sau de alint, Costel) si-a construit un hotel la intrarea în orasul Pecica dinspre Arad (în fata caruia este pozitionat un panou inscriptionat „SC Costello 2000 SRL” si la care este anexata o cladire de birouri, inscriptionata „Electro Construct”, firma la care asociat unic si administrator este numitul Pop Sorin Iulian, presedintele Organizatiei orasenesti Pecica a PDL, are ca obiect principal de activitate „lucrari de instalatii electrice” si a realizat principalele lucrari la urmatoarele obiective: Primaria Municipiului Arad, Stadionul UTA, Catedrala catolica, Parcul Aleea Borsec, Cartierul Grande Village Europa, Zona industriala Arad). Pâna în prezent, acest hotel nu apare consemnat în declaratiile de avere ale senatorului sau ministrului Constantin Traian Igas.
Atât înainte cât si dupa 1989, Constantin Traian Igas a profitat în exercitarea acestor activitati speculative de faptul ca tatal sau a fost sef de post si avea relatii strânse cu politistii, granicerii si vamesii din zona. Ce este mai grav, în ultimii ani, respectiv de când a devenit parlamentar si ministru, domnul Igas este suspectat ca ar fi legat si chiar implicat în activitati de contrabanda cu tigari. Mai concret, un prieten apropiat de-al sau, Craciun Dorel Gavruta, are doua magazine duty-free în Vama Moravita, prin care sunt aduse cantitati mari de tigari din spatiul ex-iugoslav, îndeosebi din Serbia, care sunt depozitate în grajdurile unui fost CAP din Pecica ( denumit Timpuri Noi), amplasate pe un câmp la limita cu comuna Pereg, de unde sunt încarcate în camioane sau microbuze si sunt transportate în tari europene din Spatiul Schengen, unde sunt comercializate ilegal. Acest Craciun Dorel Gavruta, nascut la 28.06.1967 în Salonta judetul Bihor, cu domiciliul în orasul Pecica, este asociat unic si administrator al SC Doris Com SRL Pecica, care are, potrivit informatiilor furnizate de Oficiul Registrului Comertului, patru puncte de lucru în Vama Moravita (lot 2), în Zona libera Curtici-Arad (parcela 4 lotul 4 B) si în Pecica (la nr. 66 si pe str. 303 nr. 4/A). SC Doris Com SRL are înregistrate 8 autocamioane si 20 de microbuze marca Iveco, care sunt folosite în operatiunile de contrabanda cu tigari.
Conform unor surse din zona, aceste operatiuni ample de contrabanda s-ar realiza cu largul concurs al chestorului Ion Handra, seful Inspectoratului Judetean Arad al Politiei de Frontiera, si sub protectia sefilor Inspectoratului Judetean de Politie Arad, cu toti apropiati ai primarului Gheorghe Falca si ai ministrului Constantin Traian Igas. Circula informatii ca o parte din banii realizati din contrabanda de tigari ajung, prin intermediul primarului Falca, la presedintele Traian Basescu, nasul sau de casatorie si de botez al copilului sau. La rândul sau, primarul Falca este nasul de botez al unuia dintre copiii ministrului Igas. Cert este ca seful politistilor de frontiera aradeni, Ioan Handra, a fost promovat în functie de primarul Falca, cu care este în relatii apropiate, si a fost avansat chestor de politie, în data de 29 noiembrie 2010, de presedintele Traian Basescu, la propunerea ministrului Igas, desi nu avea functia necesara pentru acordarea unui asemenea grad, pentru functia acestuia fiind prevazut gradul de comisar sef.
Si seful Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale Timisoara, vamesul Aurel Matiut, care are în subordine vamile Moravita si Nadlac, este un prieten al cuplului Falca-Igas. În data de 13 ianuarie 2011, la doua zile dupa ce am efectuat o vizita de documentare în judetele Arad si Timis, procurorii de la Serviciul teritorial Timisoara al DIICOT au început urmarirea penala împotriva directorului Aurel Matiut si a patru vamesi de la Vama Jimbolia, pentru infractiunile de favorizarea infractorului respectiv neglijenta în serviciu, pentru ca în luna noiembrie 2010 au lasat sa intre în România, prin punctul de trecere al Frontierei Jimbolia, doua autotrenuri în care se aflau 33.600 de pachete de tigari de contrabanda provenite din Serbia.
Având în vedere gravitatea informatiilor semnalate, solicit sesizarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie sub aspectul infractiunii de contrabanda în forma organizata. În probatiune, pot fi solicitate informatii si înregistrari de la serviciile secrete ale anumitor state membre ale Uniunii Europene. Asteptam informatii si înregistrari si din partea Serviciului Român de Informatii, chiar daca primul adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea, seful de facto al acestei institutii, originar din judetul Arad, a fost propulsat în aceasta functie de prietenul Gheorghe Falca si de nasul Traian Basescu.

Senator Valer Marian
Nota: WikiLeaks Romania va prezinta aceste documente, fara sa-si asume in nici un fel vreo ideologie, partizanat politic. Raspunderea apartine autorilor articolelor, daca acestia au ales sa-si faca public numele.

Un comentariu:

  1. Pe dracul...! Flacara violet? Suntem un popor care nu stim ce vrem,ne pacalesc toti sarlatanii in alegeri, numai gunoaiele ies la suprafata,asta nu intelege poporul Roman.Ma intreb: Oare va veni vreodata vremea cand toti acesti tradatori detara vor da socoteala?Daca pana atunci nu va fi prea tarziu si vbom mai avea tara.

    RăspundețiȘtergere

Va rugam INSISTENT sa nu folositi un limbaj obscen. Nu ne obligati sa stergem unele mesaje, sau sa restrictionam comentariile. Va multumim.

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Surse.org Blog Un Proiect Open Source