Search

marți, 27 martie 2012

Ungaria va apela la intrarea în incapacitate de plată

Cititi si:

Ungaria va apela la intrarea în default (incapacitate de plată) ca soluţie la problemele pe care le are cu datoria de stat, deoarece austeritatea severă necesară pentru a aduce situaţia financiară a ţării pe o traiectorie sustenabilă ar putea fi respinsă de populaţie, potrivit Capital Economics.
"Credem că Ungaria va apela în final la o formă de default ca soluţie la problemele actuale cu datoria de stat. Alternativa este mai multă austeritate. Deşi ne aşteptăm ca Ungaria să mai rămână un timp pe acest drum, nu suntem convinşi că populaţia, şi implicit clasa politică, mai au răbdare pentru tăierile suplimentare care ar fi necesare pentru a aduce datoria pe o traiectorie sustenabilă", notează analistul William Jackson de la firma britanică de consultanţă Capital Economics, într-un raport prezentat vineri.
Datoria de stat a Ungariei a ajuns la 82,6% din PIB, cel mai ridicat nivel dintre statele emergente din Europa Centrală şi de Est. Şi sectorul privat este puternic îndatorat, cu rate de 37,7% din PIB în cazul populaţiei şi peste 72% din PIB în cazul băncilor şi companiilor nefinanciare.
România are o datorie publică în jurul a 33% din PIB ( 129 de miliarde de euro estimat pentru 2011), dar dacă se adaugă şi cea privată, datoria este de 108% din PIB, adică aproximativ 140 de miliarde de euro! 
Mulţi analişti spun că la datoria totala nu ar trebui socotita si cea privată, ceea ce este fals deoarece pentru  firmele private ajunse in  incapacitate de plată, - până la urma tot Statul plăteste, este exact ce se petrece acum in Grecia!
Totodată, majoritatea datoriilor publice şi private ale Ungariei sunt în monedă străină - franci elveţieni în cazul populaţiei, euro în cazul companiilor. Forintul unguresc s-a depreciat în ultimii cinci ani cu 15% faţă de euro şi cu 35% faţă de franc.
Perspectivele economice ale ţării sunt constrânse de situaţia complicată din zona euro, care se confruntă de doi ani cu criza datoriilor de stat şi se află deja, potrivit estimărilor oficiale şi din sectorul privat, cu o nouă rundă de recesiune. Astfel, statele est-europene, precum Ungaria şi România, nu pot miza, cel puţin în acest an, pe o contribuţie pozitivă semnificativă la creşterea economică din partea exporturilor.
Pe fondul problemelor din zona euro, guvernul ungar nu se poate baza pe creştere economică pentru rezolvarea problemei datoriei de stat, iar devalorizarea datoriilor prin inflaţie iese din calcul, din moment ce majoritatea împrumuturilor statului şi sectorului privat sunt în valută, notează Capital Economics.
Austeritatea sunt patronajul FMI/CE rămane ultima soluţie înainte de default, însă gravitatea situaţiei din Ungaria ar putea impune tăieri imposibil de suportat. Guvernul Ungariei, instalat la jumătatea anului 2010, a suspendat acordul de finanţare externă încheiat cu FMI şi Comisia Europeană la finele lui 2008 şi a adoptat mai multe măsuri economice şi politici controversate, criticate de organismele internaţionale.
Aflat în faţa unei crize economice iminente, Executivul de la Budapesta a anunţat la sfârşitul anului trecut că are nevoie urgentă de un nou acord de asistenţă externă de la FMI şi CE. Instituţiile financiare internaţionale au tratat însă cu răceală Ungaria, făcând presiuni asupra guvernului pentru a determina modificarea legilor neagreate introduse în ultimul an şi jumătate.
Guvernul a cedat la mai multe cerinţe ale Comisiei, iar Ungaria va negocia în curând un nou acord cu FMI şi CE, care presupune noi măsuri de austeritate, prelungind politica de "tăieri" din ultimii ani. Capital Economics estimează că Ungaria are nevoie de un excedent de cont curent de 3,5% din PIB în următorii cinci ani pentru a aduce cu succes datoria de stat pe o traiectorie sustenabilă.
Însă ţinând cont de perspectivele sumbre din zona exporturilor, ajustarea nu poate fi reuşită decât prin scăderea importurilor, ajutată probabil de o cerere internă foarte scăzută.
Firma de consultanţă consideră că o politică atât de dură de austeritate ar limita creşterea medie a Produsului Intern Brut al Ungariei la 1% pe an în următorii cinci ani, cu şanse mici de creare de locuri de muncă. Aflată în cel de-al cincilea an consecutiv de "strâns cureaua", populaţia ar putea respinge încă cinci ani de austeritate, iar clasa politică va începe în scurt timp să caute alternative. "Anticiparea momentului schimbării de direcţie este dificilă, însă alegerile din 2014 s-ar putea dovedi punctul de cotitură", notează Jackson.
Intrarea în default, cu efecte devastatoare asupra pieţelor financiare locale, s-ar putea dovedi soluţia preferată a Budapestei, deoarece cea mai mare parte a datoriilor este deţinută de creditorii externi. Distribuţia variată a datoriei între sectorul public şi cel privat scade şansele guvernului de a impune un default, astfel că autorităţile ar putea opta pentru o restructurare coordonată, în negociere cu toate părţile expuse - bănci, companii. Datoria sectorului privat reprezintă cel mai important motiv de îngrijroare, astfel că va fi probabil zona vizată de procedurile de restructurare.
Băncile au fost deja obligate să accepte anumite pierderi pe creditele către populaţie prin limitarea cursului de schimb la care sunt rambursate împrumutrile în valută, însă măsura a avut un impact relativ redus, afectând puţin peste 5% din soldul total al creditelor. Capital Economics anticipează noi măsuri asemănătoare în următorii ani, poate chiar extinderea schemei către companii şi autorităţi locale.
Astfel, băncile ungare ar putea avea nevoie de recapitalizări în valoare totală de 4% din PIB, adică aproximativ 4 miliarde euro, iar condiţiile de creditare vor rămâne probabil foarte dificile. Default-ul va declanşa vânzări în masă pe piaţa obligaţiunilor şi cea valutară, însă poate pregăti terenul pentru revenirea la creştere economică, conchid analiştii Capital Economics.

5 comentarii:

  1. Pai ce,mult mai este sa ajungem si noi acolo?Doar sunt multi doritori care vor sa ne cumpere pe nimic.Daca ne mai imprumutam mult ca sa marim salariile bugetarilor,pensiile ,si altele si se mai fura ca in codru,zic sa ne facem bagajele si sa ne gasim un loc pe vreo insula caci oricum pamintul asta nici pe hirtie nu ne va mai apartine.

    RăspundețiȘtergere
  2. MARELE TUN AL CUPRULUI ROMANESC: CupruMin si depozitul de la ROSIA POIENI, vandute pe NIMIC unei companii SPECULATIVE “canadiene” infiintate ad-hoc

    CupruMin, companie de stat cu PROFIT DE 4,4 MIL. EURO, capacitate de productie de 1,5 milioane tone/an, cu o valoare estimata de aprox. 10 MILIARDE EURO, vanduta integral unei companii fantoma cu 200 de milioane de euro. (26 martie-2012)
    Statul roman va primi 4% din valoarea cuprului extras !!!
    Polonia, in schimb, face din compania sa de stat a cuprului un LIDER MONDIAL IN DOMENIU, desi are o productie inferioara!


    http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2012/03/27/cuprumin-rosia-poieni-vandute-roman-copper-frank-timis/

    Reprezentanţii Ministerului Economiei au spus ca statul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional să privatizeze Cupru Min Abrud, până în aprilie 2012, termen care a fost respectat.

    Sunt vandute ultimele resurse strategice ale Romaniei . Este un atentat direct la siguranta nationala (dupa vanzarea petrolului, gazelor ...)

    Romania este distrusa de 22 de ani de un regim anti-romanesc format din minoritari . Dovada cea mai clară este UDMR !

    RăspundețiȘtergere
  3. https://sites.google.com/site/reparacionestejadosgoteras/config/pagetemplates/reparaciones-tejados-limpieza-de-canalones

    Bucuresti, liviu negoita, dumnezeu,

    http://especialistasgoterastejadosmadrid.blogspot.com.es/

    RăspundețiȘtergere
  4. (ACTORUL VASILE BUTNARU)Train Basescu:Vasile,ma doare pana la lacrimi... Dar procedura de "Schimbare la fata a Romaniei" trebuie sa-si urmeze calea!

    RăspundețiȘtergere
  5. https://sites.google.com/site/reformascubiertastejadosmadrid/

    anul acesta a fost productie buna.

    RăspundețiȘtergere

Va rugam INSISTENT sa nu folositi un limbaj obscen. Nu ne obligati sa stergem unele mesaje, sau sa restrictionam comentariile. Va multumim.

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Surse.org Blog Un Proiect Open Source