Search

vineri, 18 martie 2011

Remember: "Dosarul Flota" (I)

Cititi si:

Au fost 130 de oameni cercetati, 80 de acuzati, niciun prejudiciu rezultat in urma vanzarii pe nimic a 16 nave. Dosarul „Flota” intra in galeria marilor fraude economice ale sfarsitului de secol XX. Era perioada in care Romania a iesit din „epoca de aur” si a intrat in „epoca tepelor”.  Astazi, va reamintim despre cum au disparut „fara urma” 286 de nave...

Odata, demult, Romania „inventa” exploatarea la scara indus- triala a petrolului, nascocea primul avion cu reactie sau era intre primele trei tari care utilizau laserul in industrie. Ei bine, am fost mai mult decat atat, vorba poetului in viata – am avut si a noua flota maritima (comerciala) a lumii. O tempora, o mores…
La ora actuala, din toata flota romaneasca nu mai exista decat un munte de dosare penale care pluteste prin tribunalele patriei.

Prea multe nave
Revolutia din decembrie 1989, sau cum vreti sa-i spuneti, ne-a prins cu 286 de nave in stare de functionare, toate aflate in dotarea flotei maritime comerciale. Ele se aflau in administrarea fostei intreprinderi de stat Navrom Constanta. Asa cum am mai spus, dar ar fi bine s-o repetam de mai multe ori pe parcursul acestui material, in topul mondial al flotelor comerciale Romania ocupa atunci locul 9.
Insa o minte luminata s-a gandit ca o asemenea armada era de neconceput si greu de condus, asa ca, la data de 15 mai 1990, intreprinderea de stat a fost sparta in trei companii: Navrom, Romline si Petromin. Dintre acestea, Petromin a primit 89 de nave de cel mai mare tonaj, devenind segmentul strategic al flotei comerciale. Director general al companiei a fost numit Calin Marinescu, zis „Sogunul”. Trebuie spus ca, din cele 286 de nave, cel putin 90 se aflau in diferite stadii de degradare, scoaterea lor din uz fiind mai mult decat recomandata. Raman, totusi, mai mult de 190 de nave maritime bune si foarte bune care au disparut fara urma.

Fructul pasiunii
Pentru ca avea vapoare mai multe si mai bune, Petromin a starnit, la vremea ei, dorintele multor afaceristi, din tara si din strainatate. Si, asa cum se intampla cu orice lucru de care trage toata lumea, din compania in cauza s-a ales praful, in doar opt ani. Rand pe rand au disparut toate navele – unele vandute pe un dolar, altele sechestrate prin porturile lumii in contul unor datorii neachitate. Sigur, va tot intrebati de ani buni, ca si in alte cazuri, cine sunt vinovatii.
A existat si o ancheta penala, menita a face lumina in toata afacerea. S-a finalizat cu un dosar, celebru, „Flota” pe numele lui. Personajul principal era Traian Basescu, in calitatea sa de ministru al transporturilor in momentul in care navele au inceput sa intre in… „Triunghiul Bermudelor”. Nu era singurul suspect, ci a facut „echipa” cu alti 80 de  acuzati.

Acuzat de propria putere
Va prezintam dosarul „Flota” asa cum a iesit el pentru prima oara din „malaxorul” anchetatorilor. Veti vedea ca multe dintre deciziile luate de oficiali guvernamentali fata de navele romanesti au fost pur si simplu stupide, asta ca sa ne exprimam gingas. Altele pot fi catalogate drept rau intentionate. Ramane ca dumneavoastra sa judecati, pentru ca instanta a decis ca nu exista niciun prejudiciu in toata afacerea.
Retine atentia faptul ca dosarul ce il incrimineaza pe Traian Basescu de „scufundarea” flotei romanesti – cazul Petromin – nu a fost deschis de adversarii politici din PSD, ci de colegi din Partidul Democrat, chiar pe vremea cand Traian Basescu se afla la putere. Instrumentat pentru prima oara in 1999 (procuror general era chiar Mircea Criste, un fost membru PD), dosarul il acuza pe Traian Basescu  de faptul ca, in 1991, in calitate de ministru al transporturilor, a semnat celebrul contract de asociere cu firma norvegiana „Klaveness” careia, practic, i-au fost vandute 16 nave maritime cu un dolar bucata. In urma acestui contract, partea romana s-a ales fara nave, dar si cu datorii de aproximativ 20 de milioane de dolari la o banca din Oslo.

Capetele de acuzare
Acuzatiile au fost constituite pe baza verificarilor facute de Directia Generala a Controlului Financiar de Stat la Compania de Navigatie Maritima Petromin SA Constanta. In dosar sunt consemnate urmatoarele ilegalitati: „In toate cazurile, infiintarea companiilor din strainatate (ale Petromin – n.r.) nu au avut aprobarea Guvernului Romaniei asa cum prevad dispozitiile Decretului-lege nr. 104 din 30 martie 1990.
Documentele de infiintare si functionare a acestor companii au fost aprobate de Basescu Traian – ministrul transporturilor. Navele apartinand Petromin SA Constanta au arborat pavilion liberian tot prin ordin al ministrului transporturilor, incalcandu-se astfel dispozitiile Decretului nr. 443/1972, ramas in vigoare pana la aparitia Ordonantei  Guvernului Romaniei nr. 42 din 29 august 1997, cand a fost abrogat in mod expres de guvernarea CDR.  Prejudiciul produs Petromin SA Constanta prin managementul necorespunzator in perioada 1991-1999 este estimat la peste 150 de  milioane de dolari”.

Falimentul profitabil. Pentru cine?
Petromin a disparut in urma unor decizii menite a o face profitabila. Cel putin asa au sustinut cei implicati in afacere, in frunte cu Traian Basescu. Potrivit documentelor de la Parchet, in baza unei note a Ministerului Transporturilor (fara numar si data), pe 31 martie 1991 s-a stabilit necesitatea obtinerii unui credit de 45 de milioane de dolari pentru  retehnologizarea a 15 nave apartinand Petromin. Peste nici doua saptamani, pe 11 aprilie, Traian Basescu, in calitate de ministru al transporturilor, semna la Oslo, impreuna cu reprezentantii Petromin si ai firmei norvegiene Klaveness, o scrisoare de intentie prin care se convenea infiintarea unei companii mixte romano-norvegiene, cu sediul in Liberia, pentru exploatarea a 16 nave romanesti. Conditia era ca partea norvegiana sa asigure obtinerea acelui credit de 45 de milioane de dolari necesar retehnologizarii navelor. (va urma)

8 comentarii:

  1. Treaba asta cu flota si altele ne arata noua romanilor ce inseamna sa pui in fruntea tarii un baiat de cartier,bisnitar,smenar,securist,amator de bordeluri si fara caracter.Mai arata ca romanii transformati in crestini ferventi dupa revolutie,de fapt sunt ipocriti fiindca nu sunt in stare sa discearna binele de rau dupa cum ii invata Biblia si aleg raul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu mai incerca sa indotrinezi oamenii.Daca tot prezinti o informatie, prezint-o obiectiv, fara tot felul de adejctive si injurii la adresa presedintelui(caci impotriva lui esti, tu si toti oligarhii care nu au liniste de cand e el presedinte).Si incearca sa nu te mai uiti numai la Antena 3.Exista si postul Discovery sau Animal Planet.Sau esti platit de trustul lui Voiculescu sa-i faci oleaca de reclama?

    RăspundețiȘtergere
  3. pt "omu' " de la 27 martie 2011, 10:00 ..
    .. De servici baiatu'? De servici? :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Ia-i apararea lui Basinescu nene! Are nevoie! O sa-l ajunga si procesul din urma, n-avea grija!

    RăspundețiȘtergere
  5. Gata baieti cu ochi albastri si pupincuristi a lui base ati reusit sa latrati pe fiecare site care apare contra lui popey?sunteti mai tari ca C.I.A:))

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu-l mai acuzati pe basescu! E "om" de onoare! basescu suntem noi toti: un popor de lasi si lingai. el stie exact ce popor subjuga. el si serviciile secrete manipuleaza prin dezbinarea institutiilor cheie: politia, armata, sindicatele, mass media, etc.. Indobitocesc individul prin metode obscure pana cand il dezarmeaza, apoi il ucid spiritual si fizic. basescu: cea mai degradata celula a umanitatii!

    RăspundețiȘtergere
  7. ai dreptate .frate.astia spun povesti.totul ramine la fel.fii tu sigur ca daca ma9i pise ochii poporul il alege iara.tot n-am aflat de ce sia dat demisia stolo?vom vedea ce se mai intimpla.pot sa prevad.vor face afaceri cu statu.vor vinde ce mai e de vindut.isi vor pune in siguranta plodurile,in functii caldute si bine platite.vor intra la puscarie pe o usa si vor iesi pe cealalta.au relatii de cumetrie cu jeguri mafiote,se vor face ca ii cauta da nu-i gasesc si tot asa..mai vine basescu cu o prostie,mai pune botu geona,se trzeste din cind in cind din somn antonescu,si uite asa trai nineaca pe banii babachii.cum vi se pere previziunea?

    RăspundețiȘtergere
  8. un hot si un bisnitar acest basescu..

    RăspundețiȘtergere

Va rugam INSISTENT sa nu folositi un limbaj obscen. Nu ne obligati sa stergem unele mesaje, sau sa restrictionam comentariile. Va multumim.

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Surse.org Blog Un Proiect Open Source