Search

joi, 9 decembrie 2010

Falimentul României

Bulgaria intra in incapacitate dupa modelul Greciei. Guvernul bulgar a ascuns opiniei publice, dar si Uniunii Europene un deficit urias . Imprumuturile la bancile private din SUA si Marea Britanie nu au rezolvat iesirea din criza si micsorarea cheltuielilor . Ilie Serbanescu apreciaza ca dupa Bulgaria ar putea fi randul Romaniei, care a facut acelasi lucru
Analistul economic Ilie Serbanescu apreciaza ca in scurta vreme si Bulgaria va ajunge in situatia greciei din aceleasi ratiuni. “Guvernul Bulgar a ascuns populatiei faptul ca economia se afla in blocaj, ca au fost cheltuite anapoda fonduri uriase si ca statul a ajuns sa se imprumute cu imense cantitati financiare. Si nu numai populatiei, dar si Uniunii Europene, dupa acelasi algoritm pe care l-a folosit si Grecia”, a spus specialistul.
Bulgaria a ascuns fata de opinia publica dar si fata de Uniunea Europeana un deficit urias pe care a incercat sa-l suplineasca de la cateva banci din Statele Unite si din Marea Britanie si care au patrat confidentialitatea imprumuturilor pana in momentul in care creditele au devenit neperformante. Acum, guvernul bulgar cauta solutii si va recurge la masuri extreme de austeritate. Agentia Novonite citeaza mai multi experti economici care arata ca in Bulgaria s-ar putea repeta in scurta vreme scenariul din Grecia, ducand la falimentul financiar al statului. “Nu se stie, insa, daca Uniunea Europeana, in noile conditii, va da ajutor financiar Bulgariei, mai ales ca si alte state din Europa de Est sunt intr-o situatie dificial din punct de vedere economic”, sustine sursa citata.
Criza din Grecia ar putea submina fluxul de investitii in economiile din Europa de Sud Est, adaugand bariere in fata procesului de revenire al uneia dintre cele mai fragile regiuni de pe continent. Iar Romania si Bulgaria sunt cele mai expuse tari din aceasta regiune. Imprumuturile grecesti in centrul si Estul Europei au fost concentrate in special in Romania si Bulgaria, amandoua luptandu-se sa isi revina de la caderile economice drastice si fiind cele mai expuse state din regiune in conditiile in care bancile grecesti se lupta sa isi consolideze finantele, arata o analiza Reuters. Statele care se confruntă cu deficite bugetare ridicate ar trebui să înceapă să pregătească cetăţenii pentru măsurile de austeritate, a avertizat duminică John Lipsky, first deputy managing director al FMI, relatează agenţia Reuters
Premierul bulgar a anunţat duminică introducerea unei taxe “pe lux”, după o şedinţă de Guvern în care au fost discutate măsurile anticriză, relatează site-ul Novinite.com
Taxa “pe lux” va fi aplicată deţinătorilor de maşini cu peste 150 de cai putere, proprietarilor de iahturi sau case, respectiv, apartamente de peste 250 de metri pătraţi. O altă măsură anticriză va fi introducerea unei grile de salarizare în cazul funcţionarilor publici. “Salariul premierului va fi cel mai mare mare dintre cele ale oficialilor”, a declarat Borisov. El a declarat că Guvernul nu va modifica taxele pentru sectorul privat, dar a precizat că va adăuga o taxă pentru depozitele bancare de peste 100.000 de leva (circa 50.000 de euro).
Daca nu cu mult timp in urma patronii multor firme romanesti se gandeau sa-si inmatriculeze societatile in Bulgaria, datorita taxelor scazute, iar Directorul oficiului de Comert din tara vecina, Peter Enev, anunta ca guvernul sau pregateste un soi de “paradis fiscal” pentru tarile din estul Europei, ca o principala masura anti-criza, de duminica, dupa anuntul guvernului bulgar privind deficitul urias si datoriile imense, aceast fapt a devenit imposibil.
Nu in ultimul rand trebuie spus ca si guvernul de la Bucuresti a ascuns anul trecut – ca anidioti la putere electoral – deficitul mare economic, dar si in prezent sustine ca Romania are un “deficit pozitiv” sau ca economia e “pe crestere din deficit”. Daca in Grecia si in Bulgaria au inceput ample manifestari de proteste din partea populatiei, acelasi lucru este asteptat sa se intample si in Romania, mai ales datorita masurilor economice intre care cresterea taxelor si accizelor, marirea preturilor la carburanti, cresterea somajului, diminuarea puyterii de cumparare etc. Ilie Serbanescu apreciaza ca nu exista o solutie pe timp scurt atata timp cat banii proveniti de pe urma imprumuturilor nu au intrat in investitii si in dezvoltarea sectorului privat, ci au alimentat bancile cu capital strain, care au scos valuta din Romania catre firmele mama, ceea ce i-a indatorat pe romani, care platesc niste credite de care se folosesc, de fapt statele Occidentale.

Un comentariu:

  1. (ACTORUL VASILE BUTNARU)Traian Basescu: Vasile,noi nu suntem urmasii Romei! Suntem din neamul traco-geto-dacilor! Am virat 3 milioane de euro in contul tau!Salveaza Romania!Continua sa prezinti spectacole care contribuie la Trezirea Constiintei Nationale a Poporului Roman! Dacia Lui Burebista nu a murit!

    RăspundețiȘtergere

Va rugam INSISTENT sa nu folositi un limbaj obscen. Nu ne obligati sa stergem unele mesaje, sau sa restrictionam comentariile. Va multumim.

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Surse.org Blog Un Proiect Open Source