Search

sâmbătă, 17 martie 2012

Din nou despre "afacerile" familiei Ungureanu (I)

Cititi si:
Banii încasaţi de soţia premierului Mihai Răzvan Ungureanu au fost puşi în mod greşit în cheia unui simplu conflict de interese. În cazul de faţă, investigaţia depăşeşte sfera Agenţiei Naţionale de Integritate. Este mai degrabă un caz de siguranţă naţională.
Începând cu 2009, firma OMV a devenit principala sursă de venit a familiei Ungureanu, Daniela Ungureanu încasând de la aceasta câte 84.000 de euro pe an (7.000 de euro pe lună), de aproape 6 ori mai mult decât încasa Mihai Răzvan Ungureanu de la SIE.

Minciuna

Jurnalul Naţional a probat ieri că premierul Ungureanu a minţit în privinţa relaţiei contractuale dintre soţia sa şi compania OMV. Mai întâi, în declaraţia de avere, Mihai Răzvan Ungureanu a spus că e vorba de un contract de consultanţă. Apoi, din studiourile TVR a schimbat consultanţa într-un “proiect social” în care au fost implicaţi mai mulţi medici români, printre care şi soţia sa, un medic anestezist “probabil bun”. Numai că a uitat în toată această perioadă să se pună de acord cu OMV care a comunicat Jurnalului Naţional a treia variantă: Daniela Ungureanu este membru în Consiliul de Administraţie al Petromed, compania care gestionează activitatea de medicină muncii a Petrom şi este furnizorul tuturor serviciilor medicale către Petrom. “Datorită expertizei şi abilităţilor sale profesionale excelente”, spune OMV, uitând să precizeze care este legătura dintre expertiza de anestezist a doamnei doctor Ungureanu şi medicina muncii.

Interesul

Cum consultanţa, proiectul social şi medicina muncii au dărâmat orice iluzie că ar putea fi vorba de o afacere onestă între familia Ungureanu şi OMV, întrebarea legitimă este “Ce interese poate avea OMV la şeful SIE astfel încât să-i cumpere bunăvoinţa?”.

Iată două posibile răspunsuri:

1. Petrom şi Exxon forează în Marea Neagră în căutarea de gaze naturale. Au anunţat deja prezenţa unor zăcăminte de 42-84 miliarde de metri cubi (cu trei până la şase ori consumul anual al României).
Întrebare: este o situaţie care necesită atenta supraveghere a SIE? E de siguranţă naţională industria energetică? Este!
2. OMV PETROM face presiuni de ani buni pentru a exporta gaze naturale prin conducta de interconectare Arad-Szeged, pentru ca “un producător trebuie să caute cel mai bun preţ pentru produsul său”. Autorităţile române explică, de tot atâţia ani, că dacă Petrom vinde în alte ţări producţia sa de gaze naturale, România îşi creşte dependenţa de gazele din import până la 80%. Adică de gazele ruseşti pentru care România a plătit în ianuarie 560 de dolari mia de metri cubi, iar în februarie 460-480 de dolari pe mia de metri cubi în condiţiile în care importul a crescut cu 40%.
Este un caz de siguranţă naţională? Este. Este acum pe masa premierului Ungureanu? Este.
Iar premierul Ungureanu a făcut deja zilele trecute prima mutare în favoarea OMV Petrom şi dorinţei sale de a exporta gazele din România. Printre cele mai importante decizii luate la Iaşi, în timpul şedinţei comune a Guvernului României şi Guvernului Republicii Moldova, a fost aceea a finalizării gazoductului Ungheni-Iaşi până la sfârşitul acestui an. Prin această conductă România va putea să importe şi… să exporte gaze naturale. Principalul beneficiar al afacerii? OMV Petrom, dornic să exporte. Romgaz e greu de crezut că va fi lăsat să contribuie la dependenţa României de import. Câştigul OMV deloc de neglijat. Preţul gazului autohton este 170 de dolari pe mia de metri cubi la intern. Peste Prut, media este de 400 de dolari mia de metri cubi.

Cum încasează familia premierului României 7.000 de euro/lună. Soţia lui Mihai Ungureanu, administrator în imperiul Petrom

A trecut o lună de când presa a scris desprecei 170.000 de euro primiţi de Daniela Ungureanu, de la OMV în 2009 şi 2010. Cum a ajuns nevasta premierului pe statele de plată ale celei mai mari companii petroliere din România a fost un secret păstrat până acum cu sfinţenie. În loc să explice cum a luat soţia sa 7.000 de euro/lună de la OMV, premierul a făcut declaraţii care au ridicat şi mai multe semne de întrebare. În spatele acestei discreţii stă faptul că doamna Ungureanu face parte din Consiliul de Administraţie al unei subsidiare Petrom, care furnizează servicii medicale pentru companie.

Întrebări multe, răspunsuri vagi

Contractul cu OMV a intrat în atenţia presei imediat după investirea noului premier. În declaraţia de avere a lui Ungureanu suma figurează drept “servicii de consultanţă medicală” şi este plătită direct de către OMV AG Viena. Jurnalul Naţional a solicitat oficial atât OMV cât şi Guvernului să precizeze foarte clar în ce a constat activitatea Danielei Ungureanu pentru compania petrolieră, dacă s-a reţinut TVA şi modalitatea în care aceasta a câştigat contractul.
Primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu declara săptămâna trecută că banii acordaţi de grupul austriac fac parte dintr-un proiect social al companiei, care a implicat medici foarte buni din România şi din străinătate şi la construcţia căruia a participat şi soţia sa, un medic anestezist “probabil bun”. Altfel spus, “consultaţa medicală” s-a transformat în “proiect social”.
Ca atare au apărut o serie de alte întrebări pe care Jurnalul Naţional le-a trimis oficial Guvernului şi OMV: Ce alţi medici au mai primit bani de la OMV în cadrul acestui proiect? Cu cât a fost plătit fiecare dintre aceştia? Care e numele acestui proiect al companiei austriece?
va urma

Un comentariu:

  1. Eu nu cred presedintii altor state democratice au in spate vanzari de flote,zacaminte si alte tampenii pe care le auzi numai la noi.

    RăspundețiȘtergere

Va rugam INSISTENT sa nu folositi un limbaj obscen. Nu ne obligati sa stergem unele mesaje, sau sa restrictionam comentariile. Va multumim.

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Surse.org Blog Un Proiect Open Source