Search

marți, 16 august 2011

"Strategia fiscal-bugetară", - o nouă metodă de imbogăţire a Puterii portocalii

Strategia fiscal-bugetară în discuţie este doar o propunere a Guvernului, convenită cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, propunere care va trebui dezbătută în Parlamentul României. Aşadar, propunerea se va înainta forului legislativ şi va conţine două proiecte de lege privind Bugetul de Stat şi Bugetul Asigurărilor Sociale pentru anul 2012, însoţite fie de o serie de Ordonanţe de Guvern pentru celelalte modificări legislative pînă în 2014, fie de asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, pe pachetul de modificări legislative de rigoare.

Pentru anul următor, Executivul estimează o creştere economică de 3,5-4% din PIB, respectiv de la 543 miliarde de lei la 588 de miliarde de lei. De asemenea, Strategia prevede un deficit bugetar de 3%  în 2012, de 2,5% în 2013 şi de 2,2%  în 2014. Strategia prevede că, în perioada 2012-2014, tendinţa de reducere a inflaţiei va continua, urmînd ca rata acesteia să scadă pînă la 2,5% în 2014, iar media anuală să fie de 2,8%. Totuşi, la sfîrşitul anului 2012, rata inflaţiei ar urma să ajungă la 3%, iar în 2013 la 2,8%.
Iată principalele măsuri pe care Guvernul intenţionează să le aplice prin Strategia anunţată.
Pensiile persoanelor care au lucrat în condiţii deosebite, dar şi ale celor care au ieşit din cîmpul muncii în acest an vor fi îngheţate pînă în 2014. Se încalcă astfel, prevederile noii legi a pensiilor, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, referitoare la pensionarii care au lucrat în condiţii deosebite de muncă. Legea acordă majorări acestei categorii de pensionari, începînd cu 1 ianuarie, anul viitor (2012).
Guvernul a decis să sisteze pînă în 2014 acordarea tichetelor de masă, cadou şi de vacanţă, pentru angajaţii din instituţiile publice.
Va continua sistemul de compensare a muncii prestate suplimentar, în afara orelor de lucru,  doar cu ore libere.
Se vor reduce, gradual, cheltuielile cu personalul angajat în sistemul public; politica de blocare a angajărilor va presupune ocuparea unui singur post din 7 vacanţate. Astfel, pentru 2012, cheltuielile de personal vor reprezenta 7,2% din PIB; pentru 2013 vor reprezenta 7,08% din PIB, iar pentru 2014 - 6,79% din PIB. Scăderea fondului de salarii va accentua creşterea şomajului. Restrîngerea de personal, aplicată de-a valma, mecanic, va duce, spre exemplu, la acutizarea problemelor din Sănătate, unde, şi aşa, se resimte lipsa medicilor. În România, populaţia este asistată de 2 medici la 1.000 de locuitori, cea mai redusă rată din Europa.
Executivul amînă reducerea CAS (a contribuţiilor la asigurările sociale pentru angajatori), deşi fusese anunţată în primăvara aceasta. Menţinerea cotei la nivelul actual va încuraja munca la negru şi evaziunea fiscală.
Guvernul va amîna cu 2 ani, pînă în 2014, finanţarea Educaţiei cu minimum 6% din PIB. Astfel, deşi noua Lege a Educaţiei Naţionale, publicată în Monitorul Oficial la începutul anului în curs, stabileşte că pentru finanţarea învăţămîntului trebuie alocate minimum 6 procente din PIB, iar pentru cercetarea ştiinţifică cel puţin 1% din PIB; nivelul fondurilor destinate Educaţiei rămîne îngheţat la 3% din PIB. Guvernul pretinde lipsa fondurilor impuse de lege, care ar presupune un efort bugetar suplimentar de peste 46 de miliarde de lei în anii 2012 şi 2013.
Strategia fiscal-bugetară a Guvernului pe 2012-2014 survine în urma  rectificării bugetare hotărîte de Guvern săptămîna trecuta. În ciuda austerităţii la care va fi supusă populaţia, unele ministere şi structuri guvernamentale vor primi fonduri suplimentare substanţiale de la bugetul statului, astfel: 1,4 miliarde de lei - Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Ministerul Administraţiei şi Internelor; 735 de milioane de lei -  Ministerul Agriculturii; 10 milioane de lei  -  Ministerul Justiţiei; 1,3 milioane de lei -  Ministerul de Externe; 227 milioane de lei - Ministerul Apărării; 38,5 milioane de lei - SRI; 5 milioane de lei - SIE; 3 milioane de lei - SPP; 6,4 milioane de lei - STS.
SOLUŢII DE REDRESARE ECONOMICĂ
Printre măsurile cu impact asupra mediului economic şi social, fără de care dezastrul se va permanentiza, se numără:
- Diminuarea contrabandei şi a evaziunii fiscale, de la aproximativ 30% la maximum 2% din PIB, nivel atins în Uniunea Europeană. În România, fenomenul evaziunii fiscale atinge aceeaşi valoare ca a Bugetului de Stat;
- Controlul riguros al achiziţiilor publice. În Raportul Curţii de Conturi pe anul 2009, se semnalează că aproximativ 10 miliarde de euro au reprezentat valoarea contractelor de achiziţii publice frauduloase;
- Reducerea cheltuielilor bugetare în zona aparatului guvernamental: micşorarea numărului de ministere (de la 15 la maxim 10), de agenţii guvernamentale (de la 200 la maximum 30) şi a altor asemenea structuri, în funcţie de numărul instituţiilor corespondente din Uniunea Europeană;
- Naţionalizarea fondurilor de pensii obligatorii administrate privat, după modelul Ungariei. Măsura ar aduce 1,5 miliarde de euro bugetului public de pensii;
-         Aplicarea unui plan de investiţii în infrastructură, gen MARSHALL, atît la nivel naţional, cît şi în fiecare euroregiune. Oricît am căuta să desluşim şi aspecte constructive în spiritul strategiei fiscal-bugetare guvernamentale pentru perioada 2012-2014, nu reuşim decît să înţelegem că, pe noi, românii de rînd, ne aşteaptă zile şi mai negre. Cele 10 miliarde de euro, la cît estimează guvernanţii „economisirea“ prin implementarea Strategiei, vor îngroşa, de fapt, buzunarele clientelei portocalii, bani indispensabili pentru alegerile apropiate. Totodată, slaba putere de cumpărare va prăbuşi nivelul de trai, iar sărăcia lucie va năpădi România.

5 comentarii:

  1. Lor le face placere sa ne umileasca si culmea ,noua ne place sa fim umiliti. Ce sa mai spui .Suntem un popor imbatrinit si tinerii care mai sunt pe aici, cam 90% dintre ei au fost educati de parintii lor ,care au fost prea lasi ca sa darime comunismul atunci cind puteau sa o faca chiar ei, si nu altii lasindu-le impresia ca au facut-o ei, cu vorbele"CAPUL PLECAT SABIA NU-L TAIE". Fac o corectie CAPUL PLECAT POATE FI RETEZAT ORICIND DE SABIE ,TOCMAI PENTRU CA STA PREA PLECAT .Problema este ca astia incheie niste acorduri acum si oricine va veni in locul lor ,va trebui sa astepte urmatoarea negociere pt a putea face ceva,si atunci nesimtitii astia vor spune :Uite noi nu am mai fost la putere si totusi cei ce ne-au urmat s-au laudat ca vor face asta si asta si nu au putut sa faca.DA DAR NU VOR PUTEA FACE PT CA VOI ATI SEMNAT UN ACORD PE UN NUMAR DE ANI CARE NU POATE FI SCHIMBAT, SI UITE ASA LUMEA PREA DEZINFORMATA CA SA NU SPUN ALTFEL II VA CREDE SI VA UITA PRIN CE A TRECUT SI S-AR PUTEA SA FIE PACALITA SA-I VOTEZE IAR. IATA CUM ROMANUL ESTE PREA PROST SI CREDUL SI EI PROFITA LA MAXIM DE ACEST FLAGEL AL NOSTRU. OARE CIND VOM FI CAPABILI SA GINDIM CU PROPRIUL CREIER SI NU CU CE NE SPUN SI NE INDUC ALTII CA ESTE BINE PT NOI?

    RăspundețiȘtergere
  2. Odata si odata tot o sa le dam la MWUIE la nenorocitii astia portocalii!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. avocat Raluca Dumitrescu17 august 2011 la 01:30

    Articolul a aparut, printre altele, pe site-ul publicatiei online LUMEA JUSTITIEI (www.luju.ro) si este semnat de LILIANA MARINESCU! Din pacate, lipsesc paragrafe intregi , in care se arata despre solutiile propuse de senatorul Marius Marinescu pentru indreptarea acestei escrocherii. De altfel, Marius Marinescu a fost cel care a semnalat hotia, inca din vremea cand s-a votat in Parlament modificarea leg 411/2004, legea pensiilor private oblgatorii.

    RăspundețiȘtergere
  4. ce ziceti de ultima viziune a lui base?statele unite ale europei.pe cine vrea sa convinga ca e mare vizionar? si ceausescu a fost.ii urez sa-i calce pe urme,sau sa ne lase...lasa-ne,lasa-ne

    RăspundețiȘtergere
  5. ati luat articolul din ZIARUL TRICOLORUL, al lui Vadim, si nu precizati sursa... halal!

    RăspundețiȘtergere

Va rugam INSISTENT sa nu folositi un limbaj obscen. Nu ne obligati sa stergem unele mesaje, sau sa restrictionam comentariile. Va multumim.

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Surse.org Blog Un Proiect Open Source