Search

luni, 28 martie 2011

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA, despre împrumutul FMI: "Guvernul care e pe cale să cadă se va milogi din nou!"

Conform Wikileaks, in mai multe telegrame dintre Ambasada SUA din Romaniei si Departamentul de Stat al SUA, obtinute de Wikileaks, oficialii americani isi exprimau ingrijorarea privind situatia economica a Romaniei si faptul ca Guvernul Romaniei a adoptat un buget nerealist, prin care a marit pensiile si salariile in pragul crizei economice.

Într-o telegrama trimisa de ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, catre Departamentul de Stat al SUA, acesta comenteaza votul pe legea privind bugetul de stat, declarându-se îngrijorat ca, desi atât parlamentari ai PSD si cei din cadrul PDL au adus argumente împotriva legii, catalogând-o drept "nerealista" si "nesustenabila", aceasta a fost aprobata cu 249 de voturi pentru si doar 93 împotriva.

De asemenea, sustine amabasadorul american, parlamentarii PSD "au fost indusi, în cele din urma, sa voteze în favoarea legii, prin includerea unui pachet suplimentar de 205 milioane de dolari care aveau sa fie distribuiti catre guvernele locale în judetele aflate sub controlul PSD".

Din textul telegramei:
Dezbaterea parlamentara privind bugetul a fost pe alocuri incisiva, parlamentari ai opozitiei din noul-înfiintat PDL argumentând ca bugetul de stat este nerealist si nesustenabil. Cu toate acestea, legea bugetului de stat a trecut cu un confortabil vot de 249 pentru-93 împotriva; votul asupra pachetului de buget de anul trecut a fost mult mai strict.

Chiar daca parlamentarii PSD, au adus, de asemenea, argumente împotriva bugetului de stat, au fost indusi, în cele din urma, sa voteze în favoarea legii, prin includerea unui pachet suplimentar de 205 milioane de dolari care aveau sa fie distribuiti catre guvernele locale în judetele aflate sub controlul PSD.

Prin sustinerea bugetului final, PSD ar putea pretinde, de asemenea, ca sustine majorarea pensiilor, o idee promovata de catre partid vara trecuta. În ciuda retoricii PDL despre bugetarea realista, nimeni nu s-a opus legii privind bugetul de asistenta sociala, care contine unele dintre cele mai mari cresteri ale cheltuielilor. Votul final a fost 342 la 0, cu doua abtineri.

Într-o alta telegrama, ambasadorul Mark Gitenstein, arata ca legea privind bugetul de stat pe 2008 a fost elaborata în interesul cetatenilor, având scopuri ascunse electorale. Iar, prognozele Guvernului privind cheltuielile publice excesive sunt extrem de optimiste. Gitenstein crede ca românii nu vor mai cadea prada masurilor populiste ale Guvernului pentru mult timp.

Din textul telegramei:
Legea Guvernului României privind bugetul pe 2008, plina de tot felul de bunatati populiste, a fost clar elaborata cu portofelele alegatorilor în minte - nicio surpriza, având în vedere alegerile succesive din urmatoarele 24 de luni. Nu se poate spune ca bugetul reflecta doar noile realitati din România: o economie în curs de dezvoltare bazata pe o crestere rapida, care îsi permite recompensarea cetatenilor într-un mod mai generos.

Pericolul este, desigur, ca estimarile Guvernului privind veniturile care sa sustina toate aceste noi cheltuieli arata foarte, unii ar spune chiar, extrem, de optimist. Si la o inflatie ajunsa cu mult peste tintele Bancii Centrale, condusa de cresterea continua a preturilor la produsele alimentare si combustibil, multi români (în special pensionarii cu venit fix) vor crede ca, chiar si cu un ajutor banesc mai mare si alte pomeni nu pot ajunge foarte departe.

Despre acordul României cu Fondul Monetar International (FMI), Mark Gitenstein afirma ca adevaratul motiv al ultimei vizite a sefului delegatiei în România, Jeffrey Franks, a fost iesirea de sub control a cheltuielilor publice si oportunitatile ratate de Guvernul român, care nu a avut capacitatea de a lua masuri concrete pentru iesirea din criza economica. Ambasadorul american subliniaza ca, în loc sa reformeze sistemul de pensii, actualul Guvern a marit pensille, în plina criza. Mai mult, Guvernele anterioare s-au aratat la fel de ezitante si nu au stiut sa profite de afluxul de fonduri europene.

Din textul telegramei:
Laitmotivul vizitei echipei de monitorizare a FMI a fost oportunitatile ratate, un punct la care seful delegatiei, Jeffrey Franks, a facut aluzie la în termeni politicosi, dar inconfundabili, în conferinta de presa de încheiere. Acestea includ iesirea de sub control a cheltuielilor din sectorul public, chiar în timp ce veniturile fiscale au ramas ridicate, în perioada boom-ului economic anterior din România.

Drept urmare, nu exista niciun amortizor pentru durerea provocata de prabusirea economica si  reducerea personalului si a altor reduceri necesare în cazul în care Guvernul României are de gând sa ramâna pe linia de plutire. În loc sa directioneze taxele fiscale catre investitiile de capital, oportunitatea politica, planificarea precara si inertia birocratica duc mai degraba la sume mai mari de bani destinate consumului curent. În loc sa reformeze sistemului de pensii, pensiile au fost ridicate.

Companiile de stat, aflate pe pierdere, nu au fost restructurate si vândute în timpul boom-ului economic, îngreunând situatia Guvernului României, cu un sector de stat mult prea mare si cheltuieli structurale pe care nu si le poate permite. În fine, cel mai mare pacat, a fost esecul de a accesa si cheltui fondurile structurale ale UE.

Abia acum, în mijlocul unei crize, Guvernul României lucreaza serios la obtinerea de fonduri pre si post-aderare. Daca guvernele anterioare (si actualul Guvern) nu ar fi ezitat în ultimii ani, economia româneasca ar fi primit acum un imbold mare datorita afluxului de fonduri europene, si nu s-ar fi gasit într-o criza serioasa.

Gitenstein compara, într-o alta telegrama trimisa catre SUA, Guvernul României cu o rata care schioapata si cere, din nou, FMI sa fie indulgent si sa-i mai ofere o sansa, în conditiile în care Fondul Monetar International a mai dat dovada, anterior, de clementa fata de România, revizuind acordul aflat în vigoare si fiind de acord ca banii FM sa fie utilizati pentru cheltuieli directe ale Guvernului.

Din textul telegramei:
FMI s-a aratat deja indulgent fata de România în acest an, ca raspuns la gravitatea recesiunii, modificând acordul la un deficit bugetar aproape dublu fata de cel convenit anterior si a cazut de acord sa permita ca banii FMI sa fie utilizati pentru cheltuielile directe ale Guvernului român.

Guvernul din România, care arata ca o rata schioapa, pledeaza pentru indulgenta din nou, argumentând ca merita urmatoarea transa de bani doar pe baza unor obiective tehnice îndeplinite prin septembrie, recunoscând, în acelasi timp, ca nu se poate duce la bun sfârsit reformele legislative majore promise în 2009.
În plus, Guvernul român nu poate sa asigure FMI cu privire la actiunile reale ce vor urma, deoarece construirea urmatorului guvern ar putea ramâne nerezolvata saptamâni întregi. Flexibilitatea FMI a rezultat, în parte, din recunoasterea faptului ca recesiunea profunda a fost determinata de mai multa factori, exceptând controlului direct al Guvernului României.

De data aceasta, însa, impasul privind reformele structurale tine doar de chestiuni de politica interna. FMI va trebui sa evalueze cu atentie dezavantajele în cazul în care refuza sa îi ofere bani României, comparativ cu potentialele dezavantaje privind propria credibilitate, daca îi ofera o noua sansa României.

16 comentarii:

  1. asta da stire...defapt era de asteptat sa fi fost asa..oricum orice tara care s-a imprumutat la FMI a iesit in pierdere numai ca la noi Guvernul actioneaza intr-o prostie crasa:si cu atatia bani imprumutati la fel de saraci ramanem

    RăspundețiȘtergere
  2. WIKILEAKS ; BASESCU A TRIMIS TEHNOLOGIE PENTRU RACHETE CATRE IRAN. ELE AU AJUNS IN MANA TALIBANULUI. PRESEDINTELE ROMAN ESTE VINOVAT DE DOBORAREA A 5 HELICOPTERE NATO. SENATUL GERMAN A DESCHIS O ANCHETA, ZILELE IN LIBERTATE A LUI BASESCU SUNT NUMARATE !

    ANTENA 3
    Asistam in aceste zile la un scandal Wikileaks organizat de serviciile romanesti
    in favoarea presedintelui Basescu, Cablurile importanta sunt manipulate sau trecute cu tacerea, Pana in acest moment singura desvaluire importanta din miile de telegrame trimisa catre Departamentul de Stat SUA este fapftul ca BASESCU A TRIMIS TEHNOLOGIE CERMANA PENTRU IRAN. ACEASTA OPERATIUNE A FOST CORDONATA DE SERVICIUL ROMANESC, TEHNOLOGIA PENTRU RACHETELE IRANIENE A FOST TRIMISE PRIN INTERMEDIARI DE LA BUCURESTI. Am oferit in premiera mondiala nimele firmelor intermediare.
    Culmea este ca la insistentele serviciului italian membrii serviciului iranian au fost arestati iar LA INSISTENTA PRESEDINTELUI BASESCU TERORISTII IRANIENI
    AU FOST ELIBERATI.
    Ofer posibilitatea excelentilor colaboratori ai Antenei 3 sa deschida o ancheta intradevar terminala, Concluzile anchetei personale bazata pe desvaluirea WIKILEAKS va stau la dispozitie. Ele a fost trimisa in prealabil catre Fbi.
    Date opersonale si numarul de telefon pot fi gasite
    http://www.devagallery.com/
    Robert Horvath Nipon Press
    http://devanewyork.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  3. nu "actioneaza intr-o prostie crasa"stiu foarte bine ce fac, si ce mai au de facut,astfel incit sa mai cistige timp pentru diverse:sa mai stearga fapte evidente,sa-si asigure viitorul si sa se gindeasca unde vor fugi la final.PE ei nu-i intereseaza ca pe tine ,popor roman te aduce la limita subzistentei si rabdarii, atit timp cit ei se pun la adapost, si se asigura ca danseaza cum le cinta altii pentru a le fi lor bine

    RăspundețiȘtergere
  4. "la noi Guvernul actioneaza intr-o prostie crasa"
    Gresit, ei stiu ce fac distrug Romania, asta e obiectivul lor.

    RăspundețiȘtergere
  5. In loc de concluzie,
    Nici SUA si nici Federatia Rusa nu au atatea topoare cate cozi de topor le ofera romanii. E trist..., pentru foarte multi.
    Dar asta-i cam de multisor poveste...
    C-asa-i la romani..., tot ii nou si vechi sunt toate.

    RăspundețiȘtergere
  6. cam, cati membri avem in guvern, parlament, senat si restul? toti la un loc, cam cati sunt? cam tot pe atata ar trebui o trupa shok de amazoane criminale, si sa porneasca intr-o actiune de lichidare. o lucrare curata, ambientala cu sampanie etc. ar face si ele un bine tarii. ca woodoo, nu stiu daca merge, ca astia sunt din aia cu flacara violet si cu alde Manolea.:))

    RăspundețiȘtergere
  7. nu stiu daca e obiectivul guvernului de a distruge Romania, sau a unor forte externe. Ia ganditi-va!

    RăspundețiȘtergere
  8. adevarul: baza contractului guvernul Romaniei cu FMI este inrobirea populatiei in schimbul pastrari fotoliilor din guvern.Acord semnat in secret si cu usile inchise departe de ochii presei si masmedia.

    RăspundețiȘtergere
  9. Hai sa vedem faptele.Ce s-a realizat cu banii imprumutati?Marea majoritate a-ti iesit din vreo criza sau recesiune?S-a rezolvat problema coruptiei?Care sunt metodele luptei politice si de castigare a puterii?Cate locuri de munca s-au creat datorita mult laudatului Cod al muncii?Traiti bine si aveti o viata decenta cum e scris in Constitutie?Credeti ca reducerile de spitale sunt favorabile nivelului vostru de trai?Credeti ca aruncarea banilor in vant pe lucruri inutile sunt mijloace de iesire din criza?Credeti ca discriminarea in ceea ce priveste alocarea fondurilor este normala,stiindu-se ca toti oamenii contribuie la aceste fonduri?Credeti ca majorarea preturilor e o masura de iesire din criza?Si asa mai departe.Cand ne vom raspunde la aceste intrebari si la o sumedenie de alte intrebari,ne vom da seama cat ne e de bine,iesind din nebuloasa in care ne aflam .

    RăspundețiȘtergere
  10. pt.cine nu stie,e o competitie.cine distruge mai repede rominia si pe romini,fmi zice,puneti o piedica rominilor,guvernantii nostri ii rup piciorul.aia vin cu o idee ai nostri pluseaza.poker in toata regula tata,asta se face cu noi.ne testeaza sa vada ce test de anduranta sa ne dea.problema e ca politicienii nostri ne-au incaltat cu cauciucuri de vara pe ditai ghetusu,si ei fac pariu pe rezistenta noastra.

    RăspundețiȘtergere
  11. noi de ce stam aici si ne plangem de mila? haideti fratilor afara sa-i dam jos....stam si tot ne uitam la ei cum isi fac una alte....

    RăspundețiȘtergere
  12. sper ca se alege praful si pulberea din tara magarilor incaltati: Romania

    RăspundețiȘtergere
  13. in frunte cu tine idiotul de mai sus,magar sef

    RăspundețiȘtergere
  14. Bai pedelistilor! sa-mi trag chilotii pe coliva voastra 'ra-ti ai dracului!

    RăspundețiȘtergere
  15. normal .sa gasit cine sa ne critice..mai bine s-ar uita in curtea lor;nici america nu sta mai bine.am ajuns sa fim judecati de fitecine,sa ne dea sfaturi tot neghiobul.ia mai ducetiva dracului cu sfaturile si cu imrumuturile voastre cu tot..suntem satui de idiotii ce ne guverneaza si de prostiile pe care le spun ,

    RăspundețiȘtergere
  16. Interesant. ''Istoria se repeta''. Un lucru general valabil, daca nu se invata din ea.
    In cazul de fata, se pare, poate, profetiile se implinesc, incetul cu incetul (Nostradamus - Vanga), depinde cum gandeste ''Elita'', pentru ca, se pare, dupa cum orchestreaza ''Ei'', asa va trebui sa jucam,toti. Sunt care se impotrivesc ''cantecelor'' NWO.
    Se sepune ca o picatura de apa mareste oceanul, dar doua picaturi. Daca suntem puternici,unul langa celalalt,ne ajutam reciproc o sa fie bine!



    Daca o sa se vada ''cantece'' pe cer nu o sa fie
    bine!

    RăspundețiȘtergere

Va rugam INSISTENT sa nu folositi un limbaj obscen. Nu ne obligati sa stergem unele mesaje, sau sa restrictionam comentariile. Va multumim.

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Surse.org Blog Un Proiect Open Source