Search

luni, 21 martie 2011

Adrian Severin, - Lobby sau trafic de influenţă?

Activitatea de lobby se referă la influențarea legitimă a deciziilor politice, prin activități de comunicare profesionist realizate, care implică expertiză legislativă, tehnici discursive si abilități strategice.
Prin lobbying se înțelege activitatea unui grup (sau persoană) care încearcă să determine puterea legislativă sau executivă să adopte o poziție sau să ia o decizie care să servească interesele legitime ale respectivului grup. În plus, prin lobbying (activitatea de lobby), factorii decizionali -parlamentarii, reprezentanții administrației publice centrale și locale etc. -
pot beneficia, prin intermediul acestor grupuri, de expertiza unor specialiști în diferite domenii. Dintr-un alt punct de vedere, lobbying-ul constituie un mecanism prin care se menține legătura dintre alegători și aleșii lor, pe durata mandatului acestora din urmă.

În România este foarte persistentă confuzia între trafic de influență și lobby, mulți oameni considerându-le sinonime...
Parlamentul European (PE) a anunţat duminică deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică The Sunday Times împotriva a trei eurodeputaţi, între care românul Adrian Severin. Unul dintre aceştia, conservatorul austriac Ernst Strasser, a demisionat.
De asemenea, Adrian Severin a declarat in urma cu o oră, la sediul PSD din Bucureşti,  că se autosuspendă din functiile de conducere detinute in partid, până la finalizarea anchetei PE.
La rândul sau, Victor Ponta, preşedintele PSD a afirmat că nu va lua masuri suplimentare impotriva lui Severin, pana la aflarea rezultatului anchetei, insă se declară complet dezamagit de postura in care s-a pus singur Adrian Severin...
Ceilalţi doi eurodeputaţi vizaţi pentru că s-au declarat dispuşi "să îşi vândă serviciile" sunt un fost vicepremier român, Adrian Severin, şi un fost ministru sloven de Externe, Zoran Thaler, amândoi membri ai grupului socialist-democrat al PE.
"Acuzaţiile aduse de Sunday Times sunt grave, iar Parlamentul European le tratează cu seriozitate", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al PE, Jaume Duch.


"Aşa cum a anticipat vicepreşedintele Parlamentului Diana Wallis în articol, Parlamentul tocmai a deschis o anchetă în privinţa acestor acuzaţii pentru ca faptele să fie stabilite clar", a adăugat el.
Contactată de Sunday Times, Wallis a promis o anchetă "în profunzime". "Elementele de care dispune Sunday Times urmează să fie transmise Parlamentului pentru a fi examinate atent", a precizat Duch.
Reporteri ai publicaţiei britanice, care au pretins că sunt lobbyişti, le-au propus mai multor deputaţi europeni suma de 100.000 de euro pe an în schimbul unor amendamente care să fie adoptate. Cei trei eurodeputaţi au acceptat. Strasser, fost ministru de Interne, a fost nevoit să demisioneze duminică din toate mandatele deţinute la cererea formaţiunii sale, Partidul Popular (OeVP, conservator).
Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".
Zoran Thaler, fost ministru sloven de Externe, a prezentat şi el un amendament, cerând ulterior ca banii să îi fie trimişi în contul unei firme cu sediul la Londra. "Nu se pune problema să dezvălui aşa ceva", a declarat el.
Un al treilea deputat, fostul ministru austriac de Interne, Ernst Strasser, le-a declarat jurnaliştilor: "Eu sunt un lobbyist", înainte de a prezenta un proiect de amendament celor doi colegi ai săi dintr-o comisie resposabilă cu legislaţia respectivă. Un compromis a fost obţinut în favoarea lobbyiştilor, a asigurat ulterior Strasser. Deputatul a cerut să i se plătească o primă tranşă de 25.000 de euro în contul unei firme pe care o deţine în Austria.
Adrian Severin crede ca nu facut nimic ilegal 
După ce Sunday Times a dezvăluit adevărata identitate a falşilor lobbyişti, Severin a declarat că nu a făcut "nimic ilegal". Strasser şi Thaler au dat asigurări că ştiau de la început că este vorba despre reporteri sub acoperire şi că voiau pur şi simplu să vadă până unde va merge totul, scrie realitatea.net
adrian severinSeverin vrea sa-si angajeze avocati
Europarlamentarul Adrian Severin a declarat, duminică, pentru Mediafax, că a cerut preşedintelui PE să ia în calcul "măsuri penale" faţă de ziariştii de la Sunday Times şi că discută cu firme de avocatură pentru deschiderea unei acţiunii de defăimare în Marea Britanie.
"Mi s-a oferit un contract de consultanţă, ca membru în consiliul de experţi internaţionali ai acestei firme, Tyler Jones, firmă falsă, după cum s-a demonstrat ", a declarat europarlamentarul.
El a spus că acest contract presupunea ca el să dea consultaţii în cadrul şedinţelor de birou, în legătură cu proceduri parlamentare şi proceduri europene, astfel încât, pe baza opiniilor şi sfaturilor date, firma să-şi poată stabili politici generale.
"Este un contract legal. Avem dreptul să fim membri în aceste «advisory boards», avem dreptul să funcţionăm în calitate de consultanţi politici, cu singura obligaţie de a nu transfera informaţii confidenţiale", a spus Severin.

32 de comentarii:

  1. In CELULA la BERCEA MONDIAL cu el....

    ADEVARATA IMAGINE a clasei politice pe care o avem , adica :

    INTERLOPA, CORUPTA si SECURISTA......

    RăspundețiȘtergere
  2. Un hot ordinar prins asupra faptei este om cu onoare pentru domnul Victor Ponta.Imi place domnul Ponta. Mult de tot. Perspicace,pe faza si apara justificarile colegului. Sa-l ajute dumnezo ca-i om fain.

    RăspundețiȘtergere
  3. Despre coruptii din pdl n-ai nici o parere? Despre alde Roberta Anstase, aia care fura voturi in vazul lumii in parlament? Despre deputatul Pasat ala care are procese pe rol? despre Ridzi care a furat banul public si acuma e bine mersi? Sau Base care a furat flota?

    RăspundețiȘtergere
  4. Vedeti,ca se pune si despre opozitie nu doar despre putere.

    RăspundețiȘtergere
  5. iata inca o"bila alba "pentruPDL.Dece? Pentru ca romanii sunt naivi si scurti la minte.DE ce vedem ce a facut SEVERIN(pentru ca este de la PSD)si este bine sa vedem si sa tinem minte doar ce fac ei(PSD Asa este,DAR CE FACE PDL, NE AFECTEAZA IN MOD DIRECT ,SI SA NU CREDETI CA NU SUNTEM si DE RISUL CURCILOR IN FATA INTREGII LUMI,PENTRU CA NE LASAM CALCATI IN PICIOARE DE ACEASTA COALITIE FORMATA DIN TRASEISTI POLTCI,UDMR CARE INTR-UN FINAL ISI VA ATINGE SCOPUL AJUTATI SI DE PDL SI DE UE,SI PDL CU FALSIFICATORII IN DIRECT(vezi anastase)FARA CA POPULATIA SA II SANCTIONEZE SI STA CA UN SIMPLU SPECTATOR.ACEST LUCRU IMI PARE MULT MAI GRAV DECIT FAPTA LUI SEVERIN, CARE ORICUM VA RASPUNDE PENTRU CE A FACUT,deoarece va fi judecat de foruri internationale,pe cind faptele PDL-istilor VOR FI UITATE SI CU ATIT MAI PUTIN SUPUSE UNEI ANCHETE ADEVARATE,PENTRU CA ISI STERG URMELE <SAU AU ATIT TUPEU INCIT NE VOR SPUNE CA CE AM VAZUT SI AUZIT NU ESTE CEEACE PARE, CI O INSCENARE.SUNT INTERESE ATIT DE MARI CU TARISOARA ASTA,INCIT NE VOM TREZI SFIRTECATI FARA SA NE DAM SEAMA SI NICI NU VOM APUCA SA SPUNEM AU,sau poate ne vor face hatirul si ne vor tine la limita saraciei(ca doar ne bombardeaza mereu cu criza alimentara care in viziunea mea nu are ca justificare decit dorinta lor de a ne tine sub control)

    RăspundețiȘtergere
  6. nici usturoi n-au mincat nici gura nu le miroase.politicienii nostrii.ii prinzi cu mita- sac si ei zic ca-i vulpe.normal ca nu-si da demisia ca doar acolo se cistiga bani frumosi ..

    RăspundețiȘtergere
  7. E bine ca Psd da exemplu dar ar trebui sa dea exemplu si in alte cazuri.Deasemenea si la P.N.L ar trebui sa se procedeze la fel sau nu va intereseaza ca romanii au platit bani grei sa castige procesul la Haga si pt ce,sa-si dea resursele de petrol pt o redeventa minora.

    RăspundețiȘtergere
  8. Apropo,a-ti mai auzit ceva serios cu verificarile in portul Constanta?.

    RăspundețiȘtergere
  9. Problema e cu Adrian Severin ca nu vrea sa lase osul din gura si nu vrea sa demisioneze.

    RăspundețiȘtergere
  10. Faptulca austriacul a demisionat arate ca mai are urme de decenta in constiinta lui...
    Adrian Severin arata ceea ce este :un escroc,milog si ii da tare cu democratia...Astia ca el ,PSD PDl ,PNL sunt eshaloanele 2 di 3 ale fostului PCR...
    Ne mai intrebam de ce se misca asa greu alianta contra PDL....Tovarasii membri PSD ,PNL,PC vor sa evite crearea unui precedent istoric dandu-i pe mana justitiei (care justitie????) pe golanii reali din PDL,pentru ca ,fereasca Domnul ,acest lucru are dublu sens,si s-ar purtea sa intre la parnaie si cu averile (de furat) confiscate chiar din membrii coalitiei anti PDL ...Corb la corb nu-si scoate ochii....Cat despre Ponta si Crin ,incercati sa-i vizualizati in pantalonasi scurti,cu camasuta alba si cravata de pionier la gat si atunci abia ii veti vedea in adevarata lor trista "splendoare", de "salvatori" ai natiunii...Sincer,eu unul nu-i vad facand asa ceva...

    RăspundețiȘtergere
  11. Bai "pedeli-mi-ai".... ai auzit de PREZUMTIA DE NEVINOVATIE? Pana se finalizeaza ancheta UE, omul e nevinovat. Daca e gasit vinovat, sa suporte consecintele legilor europene. Daca nu.... atunci de ce sa-si fi dat demisia? Il mai primeste cineva in Parlamentul UE, daca a demisionat. Nu... pai? Care e problema? Mai bine pedelimea sa-si aduca aminte ce coruptii lor ( Udrea-Ridzi-Pasat-Base-etc). Si-au dat aia demisia? Nuuuuu. E ancheta? Da. Dar bate pasul pe loc. Asa e la noi. La UE nu va bate pasul pe loc si vom afla curand adevarul Asa ca... mucles pana atunci.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu e nici o prezumtie de nevinovatie cata vreme i se intinde o capcana si accepta mita.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu-l mai apara atata pe Severin ca se vede de la o posta ca-i vinovat si nici seful lui nu crede deloc in nevinovatia lui.A spus-o clar.Iar daca esti de acord cu pozitia corecta a P.S.D. nu inseamna ca esti pedelist.Mai crezi ca sunt si oameni care asteapta sa se faca curatenie in absolut toate partidele si nu sunt partizane ai vreunui partid sau coalitie?.Ei ,uita ca din astia sunt probabil majoritatea celor care nu voteaza tocmai fiindca sunteti noroiosi.Treceti la dus si curatati-va.

    RăspundețiȘtergere
  14. Bai asta cu pedelimi-ai....Dupa cum vorbesti esti si tu in troaca cu ei,plus n-ai nici bruma de educatie si esti amoral...
    Stii ce se itimpla cand te bagi in troaca ??? Nu, iti spun eu...
    Pana la urma te mananca porcii....

    RăspundețiȘtergere
  15. Domnul cu pedelime-ai se vede clar ca e cu pesedi-mi-ar el mie... Astia tot niste escroci si linge blide sunt... Ca prostu de la noi, dupa 50 de ani de indobitocire comunista , vreo 14 ani de pesedire si restul de devalmasie bashista nu mai intelege nimeni nimic ...Si apar tot felul de "aparatori ai cretinitatzii , ca toarashu' de mai inainte...
    Deviza e : Cu proshtii inainte ,ca noi lucram in umbra...
    Romanii (cei din vechea Roma) spuneau :
    Divide et impera !
    Si asta se face acum...

    RăspundețiȘtergere
  16. Stie careva care este numele real al domnului Severin ?Poate astfel ar mai trece infierbantarea ....unora.

    RăspundețiȘtergere
  17. Se numeste A. Skvosnik de nationalitate ucrainiana. Ce relevanta are etnia cu coruptia? Pana la urma, Severin este un om cu o activitate parlamentara remarcabila, in cei 20 de ani. A fost raportor UE o gramada de ani, etc. Pacat ca a pus botul la o manevra de-asta.

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu stiam ca e taiat imprejur.....

    RăspundețiȘtergere
  19. Curat remarcabila Coane Anonim !!!!!! Asta, activitatea lui Severin...Stimabile...

    RăspundețiȘtergere
  20. eu stiam ca-s mai multi taiati imprejur in politichia noastratoti se-nchina la acelasi diavol.bisericutele is diferite.

    RăspundețiȘtergere
  21. Si tot el a parafat teritoriile din Bucovina de nord ca nefiind teritorii romanesti....Ca trebuia sa nu avem probleme de granita, teritoriale.Asadar dl.Sevcenko ne-a anulat sansele de a negocia.

    RăspundețiȘtergere
  22. Aiurea. Granita de nord cu Ucraina e de pe vemea cu URSS si e stabilita prin tratate internationale inca din 1945.

    RăspundețiȘtergere
  23. Tocmai, acel Pact Ribbentrop expira si se putea modifica ceva.Dar intrarea in UE era mai dorita decat recuperarea teritoriilor!

    RăspundețiȘtergere
  24. Cum suntem oportunisti de fire,acuma ca a mai venit tehnologia U.E peste noisi le-am lasat cale libera moldovenilor sa calatoreasca si sa se mai puna pe picioare,am putea dupa iesirea din criza peste vreun an-doi(asta nu inseamna si iesirea din saracie(bineanteles la altii nu se pune problema)) sa o punem de o uniune cu Republica Moldova si Rusia sa beneficiem si noi de reduceri la pretul carburantilor(uniune insemnand pe criterii economice nu teritoriale) daca cu U.E. tot nu putem scadea preturile ca ne-am dat resursele,macar sa avem preturi mai mici dinspre est.Asa si poporul ar duce-o mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  25. Dupa cate am mai citit si prin alte parti, se pare ca dl Severin nu a fost ales intamplator el desfasurand o actiune pt o companie in PE.
    Daca aia doi europarlamentari si-au dat demisia, recunoscand ca si-au incalcat promisiunile facute celor carei-au ales in PE, prin dl Severin am aratat Europei de ce suntem noi in stare, cred ca dl presedinte ar trebuii sa-i ceara demisia din PE ca a facut Romania si mai mult de rusine acolo.

    RăspundețiȘtergere
  26. Ai zi zau! Cine sa-i ceara demisia? DOMNUL presedinte??? Pai dOMNUL asta CHIOR... nu ne-a facut de ras in toata lumea??? NOI ii cerem demisia si pe el il doare in FUND! Mde... oricum e poponar, asa ca o mica DURERE.... ii place!

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu imi vine sa cred probabil asa suntem noi romanii mai naivi..nu pot crede ca SEVERIN ar putea lua mita..dar trebuie sa faca ceva ...sa ii dea in judecata ..ca daca nu se rateaza si e pacat avea o pozitie incomoda ptr unii sper sa aiba el dreptate.....sper.

    RăspundețiȘtergere
  28. nici eu nu cred. e o facatura. o sa vedeti ca ancheta spune ca e nevinovat

    RăspundețiȘtergere
  29. Severine, du-te tata si te-mpusca ca tare ne-ai facut de ris si tu ! Parca nu ne ajungea Nebunul National cu curvele lui dimprejur.
    Propun sa numim sa numim personajul Severin "culmea avaritiei" , sa-l detronam pe Hagi Tudose care voia sa taie coada pisicii,ca tot era prea lunga.
    Comunist imbuibat,esti terminat in sfirsit (dupa alte gafe asemenatoare), de acum incolo ai doar SINGURATATEA !

    RăspundețiȘtergere
  30. mda..trebuia sa-si dea in petec.mai rau e ca ia mintit pe aia ca a vorbit cu un alt europarlamentar care ar fi depus legea respectiva.a vrut sa ia bani excrocind .so fi crezut in rominia.a poftit severin la savarina si i sa apecat..

    RăspundețiȘtergere
  31. La capatul zilei, Romania a cam pierdut un europarlamentar iscusit, cu potential. Daca activitatile incriminate se rezuma la lobby, ramane de vazut. Insa cu certitudine, o demisie din PE a lui H2O opreste ancheta. Faptul ca 80% din europarlamentari din toate tarile sunt fripturisti de profesie este la fel de clar precum ipocrizia acestora. Acolo-i buba.

    RăspundețiȘtergere
  32. am vazut potentialul.mincinos, perfid,mai nou plingacios,fara pic de demnitate.europarlamentar iscusit?sa fim seriosi....daca era asa nu pica in capcana alora.acolo esti reprazentantul tarii nu fripturist.vrei sa faci afaceri? fa-le nene corect, legal ,inchiriaza-ti birou undeva in oras etc...a dat dovada de foarte multa prostie si asta se plateste.am vazut ce potential are...sa rezolve problemele-pe bani-ale altora si nu a tarii si oamenilor care l-au trimis acolo si au avut incredere in el. probabil ca ei se cred acolo pe mosia proprie si se apuca de facut timpenii,,,parerea mea;severin numai iscusit si om cu potential nu e...potential la a mirosi afacerile banoase,.da...

    RăspundețiȘtergere

Va rugam INSISTENT sa nu folositi un limbaj obscen. Nu ne obligati sa stergem unele mesaje, sau sa restrictionam comentariile. Va multumim.

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Surse.org Blog Un Proiect Open Source