Scrisoare deschisă d-lui preşedinte Traian Băsescu,
Sunt colonel în rezervă Daniel-Horia ILIE. Am solicitat şi mi s-a aprobat ieşirea din rândul cadrelor active ale Armatei la sfârşitul lui februarie 2009, după o carieră militară de 28 ani, 5 luni şi 7 zile, dar intrând la liceul militar la 14 ani (cred că ştiţi că 4 ani de liceu militar nu se adună la vechime, deci eu nu am stat lângă fusta „mămicuţei“ mele până să termin măcar această forma de învăţământ)
şi adunând, datorită grupelor speciale de muncă (cred că ştiţi şi că asta înseamnă muncă în condiţii nu tocmai uşoare, adică nu la birou şi nu în buricul târgului) încă 8 ani, 8 luni şi 20 zile. Adică în total 37 ani, 4 luni şi 3 zile, rotunjiţi la 37 ani. Sunt decorat cu „Virtutea Aeronautică“ în grad de cavaler şi în grad de ofiţer şi cu „Meritul Militar“ clasa I de preşedinţii României, inclusiv de dumneavoastră. Deşi am îndurat umilinţă impusă de Guvernul României şi am depus documentele pentru recalcularea pensiei, din care evident, lipsesc 62 de luni (ca şi cum eu aş fi dezertat), nu am primit încă decizia de pensie, deci nu ştiu dacă pensia mea va creşte sau va fi diminuată. Ce pensie am primit în ianuarie? O suma reprezentând 41 la sută din suma primită în decembrie 2010.
şi adunând, datorită grupelor speciale de muncă (cred că ştiţi şi că asta înseamnă muncă în condiţii nu tocmai uşoare, adică nu la birou şi nu în buricul târgului) încă 8 ani, 8 luni şi 20 zile. Adică în total 37 ani, 4 luni şi 3 zile, rotunjiţi la 37 ani. Sunt decorat cu „Virtutea Aeronautică“ în grad de cavaler şi în grad de ofiţer şi cu „Meritul Militar“ clasa I de preşedinţii României, inclusiv de dumneavoastră. Deşi am îndurat umilinţă impusă de Guvernul României şi am depus documentele pentru recalcularea pensiei, din care evident, lipsesc 62 de luni (ca şi cum eu aş fi dezertat), nu am primit încă decizia de pensie, deci nu ştiu dacă pensia mea va creşte sau va fi diminuată. Ce pensie am primit în ianuarie? O suma reprezentând 41 la sută din suma primită în decembrie 2010.
Vă scriu abia acum pentru că am aşteptat, recunosc cu o speranţă care s-a dovedit, din păcate, deşartă, să interveniţi şi să readuceţi ordinea în haosul creat de slujitorii dumneavoastră prea-supuşi, „domnii“ Emil Boc şi Gabriel Oprea, în domeniul pensiilor militare.
Am să fiu scurt şi la obiect, pentru că sunt militar şi politicos, din respect pentru instituţia prezidenţială, considerând în acelaşi timp că, deşi nu meritaţi să ocupaţi fotoliul respectiv, sunteţi obligat să mă ascultaţi. De ce să mă ascultaţi? Pentru că sunteţi, la fel ca şi mine, cetăţean al României, dar care spre deosebire de mine, sunteţi plătit pentru a vă îndeplini atribuţiile şi din impozitele pe care le plătesc eu din pensia mea „nesimţită“.
În primul rând, doresc să vă spun că nu sunt aliniat politic, că nu sunt afiliat la nici un sindicat şi că nu sunt manipulat nici de „moguli“ şi nici de Opoziţie: am învăţat nu numai să mă feresc pe mine, dar şi pe alţii de manipulare şi, de aceea, înţeleg perfect manevrele dumneavoastră şi ale guvernului de a ridica românii împotriva românilor, pentru că între alte funcţii, am fost la un moment dat ofiţer 2 cu contracararea acţiunilor de război psihologic ale adversarului! Vă spun asta pentru a vă asigura că cel care vă scrie o face doar pentru că se simte umilit, dezonorat, minţit cu neruşinare, supus încercărilor de manipulare şi prostire de către instituţiile statului prizoniere în mâinile unor neaveniţi, îngrijorat de soarta sa şi a ţării şi, îngrozitor de trist, fără speranţa de mai bine. Deci nu fac jocul nu ştiu cui, nu servesc cine ştie ce interese oculte şi nu vreau să atentez la suveranitatea statului, la liniştea sa internă sau la democraţia constituţională (la a cărei instituire eu am ajutat, iar dumneavoastră nu).
În al doilea rând, doresc să vă spun că dumneavoastră sunteţi cel care minţiţi în faţă poporul român atunci când spuneţi că militarii care au trecut în rezervă începând cu 1998 până în 2009 au trecut în rezervă pentru că au vrut ei. Nu, domnule preşedinte! În majoritatea lor covârşitoare, au trecut în rezervă pentru că au fost daţi afară, pentru că ţara le-a cerut-o şi, în condiţiile create de ţara lor, chiar dacă au făcut rapoarte pentru că aşa le-au spus cadriştii să facă: dacă nu făceau rapoarte, ar fi fost daţi afară oricum, pierzând, însă – vă citez – şi „miliardul“; însă, atenţie, nu uitaţi că şi alte categorii profesionale au primit salarii compensatorii, poate nu la fel de consistente, dar tot pe acolo. Şi nu vă spun asta din auzite. Am fost comandantul a trei unităţi desfiinţate (pentru ştiinţa dvs., am şi înfiinţat două) şi am lucrat un an în compartimentul personal şi mobilizare al unei divizii aeriene în plină reformă a organismului militar. Am văzut, domnule preşedinte, privirea din ochii subordonaţilor şi colegilor mei când le-am adus la cunoştinţă ordinele de desfiinţare, am simţit la unii teama, iar la alţii deznădejdea că erau aruncaţi pe drumuri, la 40 de ani, cu familiile lor, cu o pensie mică şi, mulţumim „Măriei sale Poporul Român“, cu o speranţa slabă – soldele compensatorii (ce să facă cu ele mai întâi – să mănânce ei şi ai lor mâine, să intre în lumea afacerilor pe care nu o cunosc pentru că nu au lucrat în întreprinderile de comerţ exterior ale statului comunist sau la reprezentantele sale comerciale de aiurea, pentru că atunci când alţii făceau afaceri, bişniţă în port sau taximetrie, ei erau de strajă, şi asta până când, până când, în sfârşit, găsindu-şi o slujbă la vreo primărie sau vreo şcoală din cine ştie care cătun, au venit „înţelepţii“ P.D.L. care au interzis cumulul pensiei cu salariul!). Am văzut lacrimile din ochii lor la festivităţile de desfiinţare a unităţilor de care erau mândri pentru că acolo era munca, viaţa, sănătatea, chinul şi bucuria lor (pot să vă ofer casete video ca probe) şi i-am condus şi i-am stimat, înţeles şi iubit atunci când au tăiat ceea ce cu mâinile lor construiseră. Când şi-au dărâmat cu mâinile lor visele şi viitorul, intuind parcă ceea ce avea să li se întâmple: să ajungă nişte „asistaţi social“.
Ce a făcut societatea pentru cei antrenaţi să ucidă şi pregătiţi să moară pentru ţară şi poporul lor în momentul în care li s-a spus că nu mai este nevoie de serviciile lor şi s-au întors printre civili?!
Asistenţă psihologică pentru reintegrare? Nu! Reconversie profesională? Nu! Le-a dat o pensie şi salarii compensatorii şi ei au înţeles că atât se poate, şi-au înghiţit şi amărăciunea şi frustrarea, şi-au luat soarta în mâini şi au plecat. Mai sunt cei care au ieşit la cerere, dar care prin plecarea lor au lăsat loc altora care ar fi trebuit să plece. Aceştia au fost poate cei mai valoroşi specialişti ai organismului militar, care, sătui de lefuri proaste, de desconsiderarea societăţii ale cărei valori s-au întors cu susul în jos, ale căror idei şi principii au fost călcate în picioare de şefii lor limitaţi intelectual şi politic, fără coloană vertebrală şi fără valoare, dar promovaţi în funcţiile lor tocmai de aceea şi care, pierzând orice speranţă de mai bine, au plecat, având sau nu o alternativă în viaţa civilă. Pe aici, pe undeva, sunt şi eu. Am plecat din două motive: 1) pentru că am fost operat de două ori pe coloana vertebrală şi am câteva şuruburi în ea ca să ţină (cred că intuiţi că cei, hai să spunem, numai 32 de ani efectiv în uniformă au contribuit şi ei cu ceva la asta, nu?) şi 2) fiindcă, asemenea colegilor mei, eram scârbit de bătaia de joc faţă de organismul militar, manifestată în primul rând de clasa politică, prin bugete din ce în ce mai proaste, insensibilă la necesitatea de reformare profundă a organismului militar (chiar dacă necesitatea respectivă se transformase în planuri negociate la sânge cu aliaţii noştri din N.A.T.O. şi, ulterior, asumate de noi, militarii, dar şi de ei, politicienii) şi, în al doilea rând, sătul de lipsa de valoare şi servilismul politic a unei părţi dintre cei care erau chemaţi să ne reprezinte, să ne conducă, să apere interesele instituţiei şi ale slujitorilor ei (nu pe ale lor) şi să se bată pentru ele (aş!). Şi nu „am întins mâna la miliard“, aşa cum nu au întins mâna nici unii dintre noi. Ni s-a aplicat legea, domnule preşedinte! Legea în vigoare la momentul respectiv, o lege pe care nu noi am iniţiat-o, nu noi am aprobat-o şi nu noi am promulgat-o! Nu am fost şi nu suntem milogii nimănui, domnule preşedinte, şi pentru umilinţa la care ne-aţi supus nu numai pe noi rezerviştii, dar, prin noi şi prin legea pensiilor în care militarii sunt neica-nimeni, inclusiv pe cei activi, ar trebui, măcar, să ieşiţi în fata naţiunii şi să vă cereţi iertare, dacă nu chiar, într-un gest de supremă înţelepciune şi de bun simţ, să demisionaţi. Da! Aţi greşit grav faţă de noi, o parte din cetăţenii României, care plăteşte şi salariul dumneavoastră şi al „şefului mafiei personale a lui Adrian Nastase“.
Şi mai este o categorie. Cea a oamenilor fără valoare pentru Armată (beţivi, indisciplinaţi şi/sau proşti). Rebuturi pe care le are fiecare subsistem al societăţii, nu numai Armata sau Jandarmeria sau Poliţia. Şi care au plecat şi ei, beneficiind unii de pensie şi de salarii compensatorii. Da, se mai fac greşeli. Unele se plătesc, altele nu, dar şi dumneavoastră spuneaţi că sistemul este imperfect. Şi aş mai include la acest capitol jigodiile. Adică unele persoane neapărat din conducerea „ministerelor militarizate“ şi structurilor subordonate, pe care alaltăieri le-am văzut în uniformă, iar ieri în civil, dar ocupând, uneori, chiar acelaşi birou luxos şi, cu siguranţă, având în cont „miliardul“. Pe ăştia, făcuţi, evident, de clasa politică sau, măcar, cu ştiinţa ei, nu i-a mai amintit nimeni. Dar noi nu uităm şi mai ştim şi că acesta a fost unul dintre motivele pentru apariţia legii care interzice cumulul pensiei cu salariul. Şi iată un alt exemplu de cum, pentru a stopa un abuz, s-a lovit în pensionarul militar cu 1.500 lei pensie, care, învăţând copiii istorie la Cuca-Măcăii, a fost obligat să plece acasă sau în străinătate, la cules căpşuni, şi să renunţe la cei, să zicem, 500 lei în plus pe munca lui.
În al treilea rând, nu pot să înţeleg cum dumneavoastră, cel chemat să lucreze pentru unitatea poporului român şi cel care clamează că o face (a se vedea discursul dvs., de azi, de la Iaşi) poate să încerce să semene vrajba între rezervişti, între militarii activi şi rezervişti, între militari şi societatea civilă şi mă opresc aici nu pentru că nu mai sunt astfel de situaţii, dar cred că este suficient şi nici nu vreau să lărgesc sfera discuţiei. Uneori, şi este trist, chiar prea des, aveţi succes. Pentru moment, nu pot decât să sper că, în ceea ce ne priveşte pe noi militarii, nu o să reuşiţi.
În al patrulea rând, ultimul şi este şi unicul punct în afara problematicii militare, dar pe care, ca cetăţean, îmi permit să vi-l semnalez, invocaţi – ca sursă a nenorocirilor care lovesc poporul român – criza şi, ca una dintre modalităţile de a depăşi dificultăţile, solidaritatea socială. O să vă mire, dar sunt de acord, domnule preşedinte! Cu toate acestea, nu mă voi alinia unui efort care înseamnă că eu, un cetăţean oarecare, să mă solidarizez, iar alţii nu. Nu pot să fiu de acord să se solidarizeze numai bugetarii, angajaţii firmelor cu capital privat şi pensionarii, asistaţii sociali, „mămicuţele şi bebeluşii“. Aş vrea să văd că se solidarizează şi datornicii cu T.V.A.-ul la stat, cei care nu plătesc contribuţiile la fondul de asigurări sociale (fondul de unde se plătesc pensiile), cei vinovaţi de infracţiuni economice, patronii/angajatorii din privat, toţi cei pe care statul se face că nu-i vede că nu plătesc impozite de nici un fel. Aş vrea să văd că statul poate să diminueze contrabanda, frauda şi furtul şi încă atâtea altele. Unde este dreptatea în România, domnule preşedinte?
Închei aici cu părerea de rău că aţi mai ratat o ocazie (comunicatul dvs. din seara zilei de 23 ianuarie) de a fi un adevărat comandant pentru militari şi un adevărat preşedinte pentru poporul sau. Acolo unde am sperat că vom găsi înţelepciunea şi dreptatea, nu am găsit decât umilinţă, dezbinarea şi lipsa de soluţii în problema fundamentală a apărării demnităţii şi onoarei militare, principiilor fundamentale de drept şi unităţii naţiunii. Păcat!
Pentru că protocolul îmi impune, dar fără să vreţi să ştiţi ce este în sufletul meu,
Am onoarea să vă salut, domnule preşedinte!
Colonel (r.) Daniel-Horia ILIE
Colonel (r.) Daniel-Horia ILIE
24 ianuarie 2011, Constanţa
P.S. Pentru că ne-aţi umilit public, aceasta scrisoare este, la rândul ei, o scrisoare deschisă. A fost trimisă, iniţial, pe adresele: traianbasescu@presidency.ro,
tvr1@tvr.ro, dar nu a fost semnalată de nici unul dintre cei din presă, la care s-a apelat.
N.Red. „Scrisoarea deschisă“ a fost preluată de către colonel (r.) Vasile Zărnescu, de pe http://scmdfiliala1constanta.blogspot.com/2011/01/scrisoare-deschisa-adresata.html, cu acordul autorului.
Sursa: News.ro Ştiri pe Blog
crezi ca are timp sa citeasca basescu aceasta scrisoare ca primeste mii de scrisori ...cu ce e mai speciala aceasta scrisoare...din atatea mii de scrisori...si inca ceva de ce nu ai zis nimic atunci cand au inceput deja sa tae intai salariile si pensiile la celelalte categorii pt ca atata timp cand nu erati atins sedeati la bauturica etc iar cand pe voi militarii va atins la punga gata vati umflat muschii ca numai voi meritati toata atentia si acum a inceput sa va fie mila de popor ca minte poporul ...etc etc ...de fapt esti plin de egoism ca daca nu te atingea si pe tine ...te durea in cot de ceilalti ...
RăspundețiȘtergereAnonimule, din "mila crestina" iti doresc sa ti se intample tot asemenea bucurii, atunci cand vei ajunge in situatia de a nu mai conta din punct de vedere social! Si daca ai "norocul" sa nu dea peste tine cu masina un descreierat care "sufera de iubire", vei ajunge sigur ...
RăspundețiȘtergereSa moara toti bugetarii si pensionarii!!!!!!!
RăspundețiȘtergere"Anonim" este exact acel specimen 100% produs al epocii post-1989, agramat si inaintat in scoala pana la genunchiul broastei, cea mai vulnerabila categorie la manipularile bandei Basescu&Comp.
RăspundețiȘtergereMinciunile acestui presedinte abject, fara nicio legatura cu onoarea militara, au dezbinat un popor, intreaga sa activitate politica fiind un atentat la interesele Romaniei, curente sau de perspectiva.
Lasitatea de care da dovada atunci cand este contrat este cea mai buna dovada ca individul trebuie strivit cu hotarare de o actiune civica de amploare, in care rezervistii ar trebui sa fie coloana vertebrala si factorul declansator.
Cu imbecili agramati care nu inteleg ce este ordine de drept, legalitate, care nu stiu ce s-a construit cu Armata tarii de-a lungul timpului, care nu fac diferenta intre cazuri izolate de indisciplina si marea masa a generalilor, ofiterilor si subofiterilor romani, nu vom rezolva gravele probleme ale Romaniei.
Dl colonel, dvs cand ati trecut in retragere ati primit de la statul roman o compensatie destul de consistenta, numai dumneavoastra militarii si minerii ati primit asa ceva, restul ...praful de pe toba mare.
RăspundețiȘtergereEu personal cred ca unii dintre dvs. aveti pensii nesimtit de mari, peste 5000 de lei si cum am vazut pe site-ul mapn-ului si de 11.000 de lei, iar un om obisnuit dupa 40 de ani de munca in frig, praf, substnte toxice sa aiba pensie de 1200 sau 1000 de lei nu cred ca e nornal, moral si social asa ceva.
De ce dvs. nu v-ati revoltat si la pensiile de 800 de lei, de ce nu v-ati revoltat si cand dl presedinte la inaintat la gradul de general pe actualul ministru al apararii, cand el a plecat de buna voie din armata.
De ce dl colonel, daca ati fost vreodata ostas la Romaniei, unde este onoarea si mandria de militar al armatei romane ?
Probabil ca stati pe ea !
am 35 de ani, tata lucreaza in armata ca civil (fara el le cade toata reteaua de PC-uri in cap), am si "ceva" facultate de vro 5 ani la activ, dar NU lucrez in armata. ATENTIE:
RăspundețiȘtergere1-armata era O FORTA pana in perioada postbelica, deoarece razboaiele au dovedit ca fara ea un stat e maturat efectiv d p fata pamantului de alt stat cu armata mai mare. De fapt, pt asta s-a creat armata. PT RAZBOI, nu PT PACE. la ora actuala, aceasta forta i-a luat-o POLITICA, cea care ea insasi duce un razboi crancen, insa sub o pseudo-pace.
2-la ora actuala, "capii" de peste tot s-au adunat sa faca o mafie, care insa niu poate misca fara AL CAPONE, respectiv presedintele tarii. POate doar pe timpul lui Ceasca, ce era intradevar condus de nevasta-sa, nu se stia TOT CE MISCA in TOATE DOMENIILE, fiindca multi din capi ascundeau asta de frica lui si a ei. Acum, stati voi linistiti, ca presedintewle stie tot, deoarece are OAMENI PUSI SA AFLE TOT. Asa ca ...daca e de vorbit de solutie,,,musai trebuie sa vina un stat mai mare cu "armata politica proprie" sa faca curat aici. Si atunci...ne vom pierde identitatea ca neam.
3-atata timp cat vom fi indobitociti cu reclame de sp[alat pe creier (auzi, reclame la ME$DICAMENTE!!!sau la CREDITE!) si atata timp cat nu ne ferim PE NOI SI COPIII NOSTRI de asa ceva, ma tem ca vom pierde, poate chiar fara sa ne dam seama.
4-cea mai rea samanta din campul muncii, (cum a spus si dl colonel) dar care din pacate exista mai mult in Balcani decat peste Ocean, sunt PROSTII, BETIVII SI PUTORILE limbiste. Nu am sa scriou aici ce face fiecare, ca stiti prea bine. Daca ar fi corectati si chiar amenintati corespunzator, o parte din acesti oameni ar putea fi corectati. Din pacate, nr lor este IN CRESTERE EXPONENTIALA IN ROMANIA.
5 si ultimul-Finlanda are SECRETUL SECRETELOR-isi educa tineretul intr-un spirit al muncii si anticoruptiei INJCREDIBIL< in asa fel incat daca un elev e prins ca copiaza, E EXCLUS DIN CERCUL DE PRIETENI! DE aici, ganditi Dvs in viitor ce oameni ies...de aia auzim asa de putine despre Finlanda.(cautati pe web Secretul Secretelor, eu am primit un mail cu asa ceva).
In final, va spun ca nu exista pt Romania solutii de mijloc. Nu stiu de ce, dar romanilor le cam sta bine sub ceva gen DICTATURA. Cand am avut noi perioade infloritoare? pe timpul MONARHIEI (si nu spun asta pt ca as fi monarhist)! Nu degeaba Bulgarii l-au pus pe ex-rege PRIM MINISTRU! iata unde sunt acum, dintr-o tara de cel putin 10 ori mai jos ca noi! Orice rege, mai de bine de rau, ISI IUBESTE TARA! presedintii NICIODATA, ei doar o f.t sa se mai simta bine din cand in cand...
scuzati, este SECRETUL FINLANDEZILOR, nu secretul secretelor :)
RăspundețiȘtergereNu suntcadru militar insa citind aceasta scrisoare nu am putut sa trec cu vederea DRAMA acestui colonel.Vai saracul cum o mai duce de greu cu pensia asa de mica.De ce mai Boc nu-i dai sute de milioane sa fie omul multumit.Ce conteaza ca s-a retras din armata si a a luat sute de milioane care erau foarte bune atunci dar neinvestite decat in trai de huzur acum pensia e mica. Ce conteaza ca a refuzat sa plece in alta garnizoana cu grade mai mici chiar de capitan.Sunt milioane de pensionari care au o pensie de mizerie si nu mai se plang ca acesti militari.Ne-a aparat tara de cine? Ca larevolutie s-a demonstrat ca au tras in popor.In ce razboi au fost de cer atatea privilegii?Colonei care unii dintre ei nici liceul nu-l au la baza si defileaza la greva cu decoratii pe piept.Ce sa faca minerii care au pensii mici, ce sa faca metalurgistii sau alte categorii de muncitori care au lucrat in conditii deosebite.Dar cei care au decat 350 de lei pensie ce sa faca sa-si puna streangul de gat?Saracii cei oropsitiindura din greu strang din dinti sperand mereuca o sa fie mai bine.Sa va fie rusine rusine pentru poporul asta oropsit,care isi da seama ca orice partid era la putere acelasi traseu economic se intampla.Gura nu fac de la militari decat cei care nu au stagiu complet sau cei ce aveau pensii enorme.Sa va intre bine in cap ca odata intrat in pensie esti un simpu PENSIONAR fara nimic in plus.Si m-am saturat de acest fost comunist dogaru si ma intrb oare cand se uita in oglinda nu are procese de constiinta?
RăspundețiȘtergere