România e un avion rămas fără motor – adică fără sector privat. Şi în loc să se zbată să-l repornească, piloții au negat la început ca ar exista o problemă. Au zis ca motorul o sa pornească singur. Sau că vin alte avioane si trimit ei niște mecanici, sa rezolve problema. Evident, problema nu s-a rezolvat.
Atunci echipajul le-a zis pasagerilor: dacă dăm toți din mâini ca păsările, sigur scăpăm. Ne trebuie solidaritate! (Serios, cam atât au valorat soluțiile anticriză ale PDL-ului). Acum a
venit PSD-ul: lăsați-ne să pilotăm noi, că avem o soluție complet diferită: în loc să dăm din brațe ca păsările (hehe, ce proşti pdl-iştii ăștia!) vom roti brațele ca niște elice! E modern şi e revoluționar!
venit PSD-ul: lăsați-ne să pilotăm noi, că avem o soluție complet diferită: în loc să dăm din brațe ca păsările (hehe, ce proşti pdl-iştii ăștia!) vom roti brațele ca niște elice! E modern şi e revoluționar!
Era foarte simplu. Acum însă e inutil. Oricine ar veni la conducere, vine degeaba. Avionul s-a apropiat prea tare de pământ si prăbușirea e inevitabilă.
O explozie sângeroasă se va produce în următoarele luni.
Ca să înceapă un război civil, o tara trebuie sa fie împărțită in grupuri de oameni care sa se urască intre ei pe viața si pe moarte. Condiția asta e deja îndeplinită.
In România exista mai multe asemenea grupuri: pe de o parte este clasa politica, iar pe de alta parte este populația. Clasa politica disprețuiește populația României (deși varsă pe gura doar fraze patriotice). De 20 de ani, o fura cat poate. La rândul ei, populația ii urăște pe politicieni din adâncul sufletului (“toți e hoți, maica”) si abia așteaptă “sa înceapă ceva”. Si “ceva” o sa înceapă, chiar in aceasta iarna. Așa ca n-o sa găsiți pe nimeni care sa apere vreun politician si sa-l scape de la linșaj.
Dar si clasa politică este împărțită in doua : pro-Băsescu si anti-Băsescu. Ăștia se împroașcă unii pe alții cu rahat, fără sa-si dea seama ca mirosul ii face pe toți respingători si le grăbește sfârșitul. Iar din punct de vedere economic, micul lor război este egal cu zero. N-are nici o legătură cu problemele României.
Iar astea sunt doar grupurile mari. In plus, in fiecare județ si in fiecare cartier exista grupulețe care abia așteaptă sa se măcelăreasca unele pe altele, din motive total personale. Iar corupţia justiției si politiei (niște șpăgari nenorociți, care nu mai sperie pe nimeni) ii obliga pe oameni sa-si facă singuri dreptate.
Amuzant e că băieţii din opoziţie au impresia că pe ei lumea îi iubeşte, şi că prăbuşirea statului înseamnă doar prăbuşirea PDL-ului. Asta arată cât de rupți de realitate sunt! De fapt, după prăbușirea guvernului Boc, următorul guvern nu va dura mai mult de 3 luni. Iar după aceea va începe haosul.
România este deja în faliment.
Singurul motiv pentru care falimentul statului roman nu a fost încă declarat, este ca nu exista o lege a falimentului de stat. Daca ar exista, firmele private si băncile care au bani de încasat de la stat, ar putea sa îl dea in judecata, si sa ceara chiar si azi executarea silita a datoriilor.
Așa ca statul roman se considera foarte șmecher. In realitate, e doar foarte prost. Pentru ca acum politicienii se plâng de lipsa de încredere a mediului de afaceri, care a fost provocata chiar de către ei! Iar fără încredere, nu ai economie. Pai cum sa mai investești intr-o tara care abia așteaptă sa-ti fure banii si care își încalcă propriile legi când e vorba sa-si plătească datoriile?
Uite ce încredere au oamenii de afaceri in Romania:
- 2008: 8.5 miliarde de euro investiții străine
- 2009: 4.5 miliarde investiții străine
- 2010: 1 miliard investiții străine (pe primele 6 luni)
Despre oamenii de afaceri români, ce sa mai vorbim? Încă 200 000 de firme au dat faliment in 2010. Iar Romania este acum pe locul 8 intre statele cu cel mai mare risc de faliment. Şi n-a fost pusa acolo din greșeală, sau dintr-o nedreptate, sau din ură pentru români. Din contră: își merita locul cu vârf si îndesat.
2010 a fost anul crizei. 2011 va fi anul haosului.
Cine visa ca se sfârșește criza, sa viseze in continuare. Criza nu s-a terminat, nici in Romania, nici in străinătate, pentru ca nici o tara n-a renunțat încă la cancerul care a provocat-o: protecția sociala. Adică cerșetoria politicoasa, încurajarea incapabililor si putorilor.
Ce-i drept, Marea Britanie a tăiat 50% din cheltuielile guvernamentale cam in toate domeniile (comparați cu doar 25% cat a tăiat Romania, si doar din fondul de salarii). Angela Merkel a anunțat “cel mai dur program de austeritate din istorie” (cu zeci de mii de funcționari si militari concediați). Iar in Spania, premierul socialist Zapatero a concediat si funcționari si a si redus drepturile tuturor angajaților din Spania, ca sa ii ajute pe patroni (in special firmele mici si mijlocii).
Aceste masuri sunt mult peste ce a îndrăznit Romania. Dar tot nu sunt suficiente. Scăderea economiei si a nivelului de trai a europenilor va continua. Uneori mai încet, alteori mai repede, dar va continua. Pana când? Pai pana când mărfurile europene vor ajunge competitive fata de cele chinezești. Ceea ce înseamnă si un nivel de trai comparabil cu cel al chinezilor. Ca le place sau nu europenilor, nici nu mai contează. Economia globala se echilibrează singura.
Echilibrarea economiei înseamnă însa violente de strada, falimente, sinucideri, încălcarea Constituției, chiar dezmembrarea unor tari. Nu putem ocoli asta. Am mai spus deja ca popoarele cu o gândire socialista (ca Grecia, Franța, sau Romania) vor avea de suferit cel mai mult, pentru ca se vor tine de demonstrații, în loc să se apuce de muncă multă pe bani puţini.
In schimb, in SUA, Marea Britanie sau Germania (care au luat deja masuri mult mai dure) n-ați auzit de demonstrații si lupte de strada. Iar eu sper sa nici nu auziți. Si cam asta e limita maxima a optimismului meu. Cât despre România? Ea nici măcar nu intră în categoria ţărilor care mai au vreo șansă de scăpare.
Atunci ce e de făcut? Stăm şi așteptăm să murim?
Nicidecum! Oamenii de afaceri pot să facă un lucru foarte simplu: să-şi protejeze capitalul. Banii valorează in 2010 mai mult ca în 2009, si mai puțin ca în 2011. Prețul caselor si al chiriilor s-a prăbușit la jumătate faţă de 2008, şi tot scade. La fel şi valoarea afacerilor. Băncile sunt disperate. Încearcă să îi execute pe datornici, dar la licitații nu se prezintă nimeni. Profitați de disperarea lor!
Așa că așteptați, relaxați-vă, că o să aveți de unde alege. Protejați-vă capitalul şi lăsați statul român să moară de foame! In fond, şi-a făcut-o cu mâna lui!
ma uit si eu cu grija la ce se intampla in tara asta se da totul pe fata si se arata unde se greseste dar cat am incerca sa dam vina pe sistem dar de cand este sistemul nimeni nu sa plans doar au zis cateva cuvinte obscene si au lasat totul asa oricat aratam cu degetul populatia romaniei va fii de vina pt ca sistemul ii al nostru si tot timpul am acceptat pt ca am fost doar niste fricosi si buni politiceni sa dam din gura si se strofoaca alti din afara sa ne faca nou dreptate multumim wikileaks
RăspundețiȘtergereAfirmaţia cum că "România e în pragul unui război civil" este total nejustificată în opinia mea. La noi abia încep să se omoare interlopii (ceea ce în Bulgaria spre exemplu se întâmplă de ceva vreme), iar politicienii se împacă de minune între ei (când vine vorba de "afaceri") indiferent de culoarea politică
RăspundețiȘtergereDA!
RăspundețiȘtergeredin pacate tara nu da faliment pt ca Ponta poate imprumuta cat vrea cu 20% pe an de la banci straine, pe 20 de ani. sa plateasca fii nostri datoria..
RăspundețiȘtergereWIKILEAKS ROMANIA, ca si alte "surori", poate fi un simplu vector de manipulare; sau poate spune adevarul. Greu de evaluat - atata timp cat ne lipsesc atat informatiile originale, cat si mecanismul de interpretare corecta.La footbal si la politica (economica sau nu), se pricepe tot romanul !
RăspundețiȘtergereESTE GRAV insa faptul ca o serie interminabila de 'DEZVALUIRI" aruncate la kilogram pe piata pot subrezi in mod fatal o tara care se ridica cu dificultate din groapa tsunami-ului economic plecat in 2009 din SUA. RAMAN 2 mari adevaruri:
- Criza exista - iar romanii NU stiu sa-i faca fata;
- NIMENI, inclusiv E-U si NATO, nu ne vine in mod "automat" in ajutor- iar bancile comerciale ne sprijina precum funia pe spanzurat...TREBUIE, deci, sa santajam - daca avem cu ce- sa refuzam, sa facem pe dracu'n patru ca sa obtinem AVANTAJE CONCRETE- nu fonduri pe care nu stim deocamdata sa le accesam. DAR - SI PENTRU TOATE ACESTEA - AVEM NEVOIE DE PERSPANE SPECIALIZATE IN ASA CEVA...POLITICIENII NOSTRI, DEOCAMDATA, NU AU DECAT GARGARA...(IN CAZUL CEL MAI BUN!).
DECI, cum trebuie sa actionam? EU cred (cred!) ca cel mai scurta si mai eficienta cale ar fi PRESIUNEA ASUPRA POLITICULUI SI A INSTITUTIILOR STATULUI pentru a realiza o politica NATIONALA CONSECVENTA cu dezideratele aratate mai sus.In mod paradoxal, cei care fura sa puna deoparte "bani albi pentru zile negre" sunt principalii responsabili.. si au ajuns singuri pe marginea Prapastiei; DACA se intampla ceva - ei vor fi primii pradati,batuti vandalizati etc. POLONIA ar fi un exemplu pentru CUM sa ne comportam in UE/NATO. Dar ei sunt "Pani" (domni)mandri de secole; noi - mai usor. PACAT !