Search

joi, 23 decembrie 2010

Mafia PDL si contrabanda pe Dunăre

Publicam transcrieri ale convorbirilor telefonice înregistrate de Serviciul Român de Informatii – U.M. 0653 Resita la cererea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din Parchetul General în dosarul Contrabandei cu tigari de pe Clisura Dunarii, precum si declaratii ale martorilor din acest dosar. Aceste documente demonstreaza ca Partidul Democrat este tratat preferential de Politie si Parchet, anchetele referitoare la membrii partidului lui Traian Basescu oprindu-se la nivelul primarului de comuna.
Potrivit documentelor pe care le publicam, contrabandistii, în convorbirile telefonice înregistrate de Parchet, si martorii, în declaratiile date în fata anchetatorilor, sustin ca Vasile Blaga, Constantin Duvac si Sorin Frunzaverde i-au protejat pe contrabandisti.  Vasile Blaga este fost ministru de Interne din partea PD, comisarul de Politie Constantin Duvac este directorul Directiei Cercetari Penale din Inspectoratul General al Politiei, functie în care a fost numit de Vasile Blaga în 2005, iar Sorin Frunzaverde este fost ministru al Apararii si presedinte al Consiliului Judetean Caras din partea PD.
La sfîrsitul lunii octombrie 2006, procurorii DIICOT din Caras Severin au trimis în judecata zece inculpati, acuzati în rechizitoriu ca „au constituit în zona granitei româno-sîrbe o adevarata retea de crima organizata transfrontaliera specializata în contrabanda de mare amploare cu tigari, ale carei operatiuni au fost favorizate si sustinute de functionari corupti din Vama si Politie”. Potrivit procurorilor, contrabandistii luau fara acte tigari din magazinele duty-free din punctul vamal Moldova Veche si le vindeau în Serbia si pe piata neagra din sud vestul României. Sefii retelei erau Omer Radovancovici, primarul PD din comuna Pojejena, judetul Caras-Severin si George Lupu, seful unuia dintre duty free-urile implicate în contrabanda cu tigari si prieten cu Omer Radovancovici.
În acest dosar DIICOT a arestat si a trimis în judecata si mai multi ofiteri din Politia de Frontiera: ofiterul de politie judiciara Nicusor Cocoana, subcomisarul Dorin Dolici Praja si Ion Cionca, comandatul Inspectoratului Politiei de Frontiera Caras.
Între probele care au stat la baza acestui dosar se afla interceptarile convorbirilor telefonice ale contrabandistilor începînd din ianuarie 2006 si declaratii ale unor martori. Interceptarile telefonice au fost realizate de SRI la cererea DIICOT si au fost autorizate de presedintele Tribunalului Caras-Severin, mandatul fiind prelungit în mai multe rînduri.

Din aceste documente reiese ca ancheta Parchetului s-a oprit la nivel local, desi în dosar exista referiri clare la lideri politici, demnitari, înalti functionari publici, sefi ai Politiei Române si ai Vamii.

Vasile Blaga era, în perioada contrabandei, ministru al Administratiei si Internelor; în prezent este secretar general al Partidului Democrat.
Numele lui Vasile Blaga apare în declaratia unuia dintre martorii din dosarul contrabandei cu tigari de pe Clisura Dunarii. Marturia facuta în fata procurorilor DIICOT se refera la ofiterul de politie judiciara Nicusor Cocoana, al carui rol era acela de a proteja transporturile ilegale de tigari. Potrivit martorului, ofiterul Cocoana sustinea ca o parte din banii pe care îi primea de la traficanti îi trimitea ministrului de interne Vasile Blaga: „zicea – spune martorul, referindu-se la Cocoana – ca are legaturi foarte puternice la Bucuresti si ca doar datorita lui se poate face «treaba» în zona. În fiecare seara cînd se scoteau ilegal tigari din shop-uri, în jur de 5000 euro i se dadeau direct lui Cocoana prin Lupu George, reprezentantul tuturor shop-urilor. Cocoana sustinea ca din acesti bani o treime merge la seful lui, Cionca, de la Oravita, unde intra si el, o treime la directorul frontierei de la Timisoara si o treime la Bucuresti. El prin asta ne facea sa credem ca toti cei care dadeam cota parte lui putem sta linistiti stiind ca treaba este lasata de sus de la Bucuresti, ca el trimitea bani pîna si lui Blaga, ministrul de Interne. Dar noi suspectam ca banii se opreau doar la Cocoana si Cionca”.

Presa solicita in mod repetat Directiei Generale Anticoruptie din Ministerul de Interne si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din Parchetul General sa informeze opinia publica daca au realizat vreo ancheta referitoare la faptul ca numele lui Vasile Blaga apare în dosarul Contrabandei cu tigari de la Dunare.... nici un raspuns!
Faptul ca Nicusor Cocoana, un ofiter de Politie care se ocupa cu protectia operatiunilor de contrabanda cu tigari, le spunea contrabandistilor ca o parte din bani ajung la ministrul de interne este o acuzatie extrem de grava care ar fi trebuit lamurita de institutiile statului.
Se solicita DIICOT si Ministerului de Interne sa precizeze daca Nicusor Cocoana, inculpat în acest dosar, a fost anchetat în legatura cu afirmatiile sale privind faptul ca Vasile Blaga primea o cota parte din banii proveniti din contrabanda cu tigari. Solicitam ca aceste institutii sa precizeze daca Vasile Blaga a fost audiat în legatura cu afirmatiile lui Cocoana, ministrul de interne fiind, în mod normal, primul care ar fi trebuit sa fie preocupat de faptul ca numele sau este folosit ca acoperire de un politist care se ocupa cu contrabanda.

Comisarul de Politie Constantin Duvac a fost numit în 2005 de ministrul Vasile Blaga director al Directiei Cercetari Penale din cadrul Inspectoratul General al Politiei Române (IGPR), functie pe care o ocupa si în prezent. Anterior, între 2004 si 2005, Duvac fusese directorul Directiei de Inspectie Interna din cadrul IGPR.
Numele lui Constantin Duvac apare într-o convorbire telefonica pe care George Lupu, unul dintre liderii contrabandistilor, o are cu un ofiter de politie din Caras Severin. În 5 martie 2006, în timp ce ancheta autoritatilor era în plina desfasurare, Lupu se foloseste de relatia sa cu Constantin Duvac pentru a face presiuni asupra unui ofiter de politie din Caras. Convorbirea are loc la ora 16:55, Lupu luînd legatura cu „Micu” care raspunde la numarul de telefon apartinîndu-i ofiterului de politie Laurentiu Despa de la UM 0906 Caras Severin:

LUPU: – Sa traiti!
MICU: – Sa traiti. Cine-i?
LUPU: – George. Georgica, Gerogica, ala, baiatu cu panoplia, cu pistolul pe care ati zis ca mi-l dati si nu mi l-ati dat niciodata.
(…)
MICU: – Unde esti?
LUPU: – La prietenul meu, la Omer.
(…)
MICU: – Scapasi? (Rîde)
LUPU: – Scapai, scapai. Nu scapai, ca… Stiti? Cineva ma suna de la Bucuresti, un prieten care… DUVAC (?) CONSTANTIN, daca-l cunoasteti.
MICU: – Da.
LUPU: – Îl stiti, ati auzit de el?
MICU: – Da.
LUPU: – Deci o sa va sune sa va spuna ceva.
MICU: – Asa.
LUPU: – Poate nu va suna… sa stiti ca ala e prietenul meu cel mai bun.
MICU: – Stiu mai, daca tu îmi zici.
LUPU: – Deci DUVAC CONSTANTIN, ala, deci o sa…
MICU: – Da, e seful Directiei (?), da.
(…)
MICU: – Dar cu alealalte cînd vorbim ceva? Ca acuma nu putem vorbi, ca…
LUPU: – Mîine vin la dumneavoastra.
MICU: – Hai, te-astept.
LUPU: – Deci da-ti-mi o cafea, un wiski si o apa minerala în birou, direct la dumneavoastra vin.
MICU: – Hai.
 
Se solicita DIICOT si Ministerul de Interne sa precizeze daca George Lupu si comisarul Constantin Duvac au fost anchetati referitor la relatia dintre contrabandist si directorul Directiei Cercetari Penale din cadrul IGPR, precum si referitor la faptul ca o persoana aflata sub ancheta se foloseste de legatura sa cu comisarul Duvac pentru a face presiuni asupra unui ofiter de Politie.

Sorin Frunzaverde era, în perioada contrabandei, presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin; ulterior a devenit ministru al Apararii; în prezent este  vicepresedinte al Biroului Permanent National PD.
Numele lui Sorin Frunzaverde apare de multe ori în convorbirile telefonice dintre contrabandisti. Potrivit înregistrarilor, Omer Radovancovici (primarul PD din Pojejena si unul dintre sefii contrabandistilor) este un apropiat al lui Sorin Frunzaverde; contrabandistii duc alimente si bauturi pentru o sedinta la care participa Omer Radovancovici si Sorin Frunzaverde; Omer Radovancovici îl însoteste pe Frunzaverde la Bucuresti, unde aduce bani din partea contrabandistilor; de la Frunzaverde contrabandistii asteapta protectie în momentul în care încep controalele autoritatilor; pe Frunzaverde îl suna Omer Radovancovici pentru a se plînge de sefii Politiei Timis.

În data de 25.01.2006, la ora 14:37, George Lupu (seful unui magazin duty-free si unul dintre liderii contrabandistilor) vorbeste la telefon cu un anume Cristi despre un purcel, cîteva sticle de alcool si cîteva bucati de ciocolata pe care Omer Radovancovici i le-a cerut pentru o sedinta la Resita:
CRISTI: – Da!
LUPU: – Cristi, eu am ajuns în Resita.
CRISTI: – Unde vrei sa ne vedem?
LUPU: – Pai nu stiu. Unde e Omer sa-i las asta? Unde e?
CRISTI: – Pai eu nu stiu unde e, ca eu nu am vorbit cu el.
LUPU: – Pai tu unde esti?
CRISTI: – Eu acuma acasa.
LUPU: – Pai cred ca la Consiliu e el, nu? Pai nu stiu, ca a zis ca se întîlneste cu FRUNZAVERDE, a zis.
CRISTI: – Da?
LUPU: – Ca pentru asta adusei ala.
CRISTI: – Pai unde vrei sa ne vedem?
LUPU: – Hai la Consiliu. Pai hai sa-i las…
Dupa 20 de minute, în data de 25.01.2006, la ora 14:55, George Lupu este contactat de Omer Radovancovici:
LUPU: – Alo?
OMER: – Alo? Hai. Unde esti tu? Poti sa vii în fata la Consiliu?
LUPU: – Pai hai ca vin.
 

În data de 28.01.2006, la ora 21:37, George Lupu vorbeste cu George Milutin (seful Vamii Port Moldova Veche):
(…)
LUPU: – Ca… asta, Omer, zise ca pleaca la Bucuresti mîine cu FRUNZAVERDE, si îi zic: „ba, nu stiu, vorbeste cu George ca eu as vrea sa stau o saptamîna sa nu ma duc pe acolo”. Stii?
MILUTIN: – Foarte bine, foarte bine, e si indicat.
Dupa 30 de minute, în ziua de 28.01.2006, la ora 22:11, George Lupu este contactat de Omer Radovancovici:
(…)
LUPU: – Pai daca… Iti dau eu, daca nu îti trebuie asa multi! Daca îti… Bani îti dau eu pentru Bucuresti!
OMER: – Da, bun. Cum vrei. Daca vrei… Eu stiu… Cum vrei tu. Ba, tu stii… Daca nu…, mîine seara… Cum crezi tu! Tu gîndesti.


În 01.03.2006, la ora 07:16, în timp ce Politia, Garda Financiara si Vama faceau controale la magazinul sau duty-free, George Lupu este contactat de Sorin Corcoman,  un angajat al sau:
CORCOMAN: – Alo?
LUPU: – Da.
CORCOMAN: – Sorin sunt, tata.
LUPU: – Da.
CORCOMAN: – Am luat alta cartela. Ce drac… ai reusit sa vorbesti cu cineva?
LUPU: – Taticule, toti au telefoanele închise.
CORCOMAN: – Ba, lasa!
LUPU: – Uite, eu sunt cu Omer, toti au telefoanele închise. Numai sa… trebui… sa-l sun pe FRUNZAVERDE.
CORCOMAN: – A… Si unde dracu îl suni la sapte dimineata? Bun, noi terminam la opt jumate noua cel tîrziu suntem gata. Stii, dar îti dai seama restul e varza pe acolo.


În data de 02.03.2006, la ora 08:06, George Lupu este contactat de Omer Radovancovici. Vorbesc despre Matei Lupu, primarul din Moldova Noua, pe care îl suspecteaza ca ar fi informat autoritatile despre contrabanda:
(…)
OMER: – Ti-am zis eu ca asta e! Dar ce, e vîlva în oras?
LUPU: – Ai de capu’ meu, e dezastru! Deci veni trei de la vama, de la Brigada de la Timisoara… Deci trimite Bucurestiul, Omere… Îmi zisera astia de la Garda: „ba, George, nu stim ce e la tine, dar Bucurestiul ne-a sunat azi-noapte, mînca-ti-as”.
OMER: – E mîna lui! Eu am zis ca e mîna lui, ca nu putea asta sa faca… o fi vorbit si asta, dar mîna lui e de manevrat!
LUPU: – Da, da.
OMER: – Îti dai seama ca a sunat undeva acolo la… si a zis: „eu sînt primar, trimiteti pe astia de la… toti îs corupti, ca de-aia n-a sunat la Politie, stia ca astia nu-l baga-n seama…”
LUPU: – Spune-i lui ala, lu’ FRUNZAVERDE, f… în gura de nesimtit.


În data de 02.03.2006, la ora 19.05, George Lupu ia legatura cu Omer Radovancovici:
(…)
Omer: – Si am vorbit cu ala ce-i sef, îi director sef, inspectorul de la Timis, cum îl cheama pe ala?
Lupu: – Chirila?
Omer: – Nu! Ala de la Timis, de la … nu de la … de la Timisoara, din Timisoara!
Lupu: – E, de la Politia Timis? Nu?
Omer: – Cum drac! A fost ala pe la … acolo, s-a dat la mine: ma, eu n-am treaba, sunt pus de PD, eu cu PD-ul tin, eu nu vreau sa fac fotesti la Dunare, eu asa! I-a fost frica, stii? Ma f… în c… sa va f… ! Pe urma a venit Chirila sa-l sun eu pe Sorin, stii, pe sefu l-am sunat! Stii?


Solicitam  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului General sa informeze opinia publica daca a realizat vreo ancheta referitoare la relatia dintre Sorin Frunzaverde si contrabandistii de tigari de la Dunare.
Ar fi cel putin bizar ca în conditiile în care Omer Radovancovici si George Lupu au fost inculpati si arestati în dosarul contrabandei cu tigari, Sorin Frunzaverde sa nu fi fost nici macar întrebat despre relatia sa cu cei doi contrabandisti.
Autorizatia de prelungire a mandatului de interceptare a convorbirilor telefonice poate fi găsită aici.
Declaraţia martorului care relatează afirmaţiile lui Cocoană despre Vasile Blaga poate fi găsită aici.
Transcrierile convorbirilor telefonice în care apare numele lui Constantin Duvac se găsesc aici.
Transcrierile convorbirilor telefonice în care apare numele lui Sorin Frunzăverde pot fi găsite aici, aici, aici, aici şi aici.

Un comentariu:

  1. Ar trebui investigata si legatura shop-urilor de la Moravita cu JUJu, un tip care e implicat in multe si care conduce cu Mitsubishi Pajero, locuieste pe Blvd Pirvan si isi schimb foarte des telefoanele in ultima vreme (si implicit si cartele SIMM) pe care le cumpara de la un traficant de telefoane si alta aparatura furata pe nume OPRE CAIUS GRIGORE, vecin cu el de scara....Sper ca e o pista buna pentru politistii cinstiti si ofiterii de informatii ...

    RăspundețiȘtergere

Va rugam INSISTENT sa nu folositi un limbaj obscen. Nu ne obligati sa stergem unele mesaje, sau sa restrictionam comentariile. Va multumim.

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Surse.org Blog Un Proiect Open Source