Search

vineri, 27 ianuarie 2012

Bani publici cheltuiţi aiurea: Deszăpezirea in România, - de 4-5 ori mai scumpă ca in Norvegia.. .și de 10 ori mai ineficientă!

Material preluat de pe Surse.org
Nota: Remarcile la adresa lui Emil Boc aparţin autorilor articolului respectiv

În România deszăpezirea se face cu masini de gunoi echipate cu pluguri, cu tractoare folosite in agricultura, cu "vole" folosite la imbunatatiri funciare! În România deszăpezirea  se face in cazuri de urgenta cu autospeciale ale jandarmeriei si armatei echipate cu pluguri! În România un incompetent ca bufonul Emil Boc care face "spectacol mediatic" dând la lopata, - spune ca "trebuie sa iasa armata cu tancurile la deszăpezire!" Priviti acest MASCARICI SINISTRU cum se da in spectacol  ( click pe linkul acesta).

In tari unde ninge 5-6 luni pe an ( Norvegia, Suedia, Canada, Finlanda, etc) deszăpezirea se face cu utilaje speciale dotate cu motoare de peste 600-700 cai putere, care actioneaza si pe zapezi de 3-4 metri inaltime si care lasa drumul curat in urma lor! O asemenea masina costa intre 50.000 si 100.000 euro. Cate asemenea utilaje ar putea cumpara România, al carei buget pentru deszapezire este de 96 milioane euro/an?! DE CE NU AVEM ASTFEL DE UTILAJE?

De ce trebuie sa moara oameni prinsi in autoturismele personale inzapezite timp de 20-24 ore in conditiile in care la noi se aloca peste 6000 euro pe kilometrul de drum numai pentru deszăpezire? De ani de zile sunt cateva firme care se ocupa de deszăpezire, firme apartinand lui Umbrarescu, Udrea-Cocos, Casuneanu, Bittner, etc... aceste firme fiind TOATE proprietatea unor prosperi oameni de afaceri apropiati de actuala Putere!
În România deszăpezirea costă de patru-cinci ori mai mult decât în ţările nordice, ţările cu cele mai aprige ierni din lume. Costurile cu întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă sunt cu o treime mai mari la noi chiar decât în zona polară a Norvegiei, polul frigului din Europa.
Mai mult, costurile sunt mai mari cu circa o treime faţă de standardele de cost europene.

Bugetul alocat în acest an de Ministerul Transporturilor deszăpezire şi întreţinere este de 96 de milioane de euro pentru 15.700 de kilometri de drumuri naţionale şi autostrăzi. Asta înseamnă peste 6.000 de euro pentru un kilometru de drum deszăpezit. Costurile cu deszăpezirea sunt de trei-patru ori mai mari în România decât în ţările nordice unde sunt cele mai grele ierni din Europa.

De exemplu, în Suedia deszăpezirea costă 1.400 de euro pe kilometru iar în Islanda şi Finlanda abia dacă depăşeşte 1.000 de euro pe kilometru. În regiunea Troms din Norvegia, cu cele mai grele ierni din Europa, deszăpezirea se ridică la 4.000 de euro, adică la doar două treimi din costurile din România. Costurile cu deszăpezirea sunt umflate şi în comparaţie cu standardele de cost ale Ministerul Transporturilor. Acestea prevedeau costuri la jumătate cuprinse între 2.500 de euro pentru drumurile secundare şi 4.500 de euro pentru drumurile principale.

CÂT COSTĂ DESZĂPEZIREA ÎN ROMÂNIA

- iarna 2009-2010 - 6.500 euro pe km
- iarna 2010-2011 - 5.000 euro pe km
- iarna 2011-2012 - 6.114 euro pe km (estimări)

CÂT COSTĂ DESZĂPEZIREA ÎN LUME

- în SUA - 573 euro pe km (pt. zăpadă de 25 de cm)
- Norvegia (Troms) - 4.104 euro pe km
- Suedia (Norr) - 1.406 euro pe km
- Islanda - 1.177 euro pe km
- Finlanda (Lapland) - 1.041 euro pe km
- România - 5-6.000 euro pe km

SURSA: Roadex.org

DESZĂPEZIRE ÎN ORAŞE

Toronto - 125 cm pe an - 44 mil. euro pe an
New York - 72 cm pe an - 29 mil. euro pe an
Londra - 60 cm - 8 mil. euro pe an
Bucureşti - 50 cm pe an - 14 mil. euro pe an




2 comentarii:

  1. Faimoasele utilaje cu freze, care dezapezesc in tarile civilizate, sunt fabricate si in BRASOV-ROMANIA !!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da. Dar ei le au, dar noi nu.

    RăspundețiȘtergere

Va rugam INSISTENT sa nu folositi un limbaj obscen. Nu ne obligati sa stergem unele mesaje, sau sa restrictionam comentariile. Va multumim.

Surse.org Blog Un Proiect Open Source

Surse.org Blog Un Proiect Open Source